Acasă Actualitate Președintele Băsescu se războiește cu CNCD în instanță. ”Rromii nomazi, care în...

Președintele Băsescu se războiește cu CNCD în instanță. ”Rromii nomazi, care în mod tradițional, trăiesc din ce fură este o afirmație politică”

DISTRIBUIȚI

 

Președintele Traian Băsescu a contestat amenda primită de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) după ce a afirmat că mulți romi nomazi, „în mod tradițional, trăiesc din ce fură”, motivând că fapta s-a prescris și că a făcut afirmații politice în cadrul atribuțiilor sale.

 

În cererea de anulare a amenzii aplicate de CNCD, depusă la Curtea de Apel București Traian Băsescu arată că dreptul comun în materia sancțiunilor contravenționale este reglementat de Ordonanța Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor. Potrivit actului invocat,”aplicarea sancțiunilor contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei”.

 

„Având în vedere că declarația subsemnatului este emisă la data de 3.11.2010, este evident că la momentul pronunțării Hotărârii (cu mai bine de 3 ani după data săvârșirii faptei) orice formă a eventualei răspunderi este prescrisă”, precizează președintele în cererea de chemare în judecată.

 

Totodată, subliniază demnitarul, nu există nicio posibilitate de suspendare a cursului prescripției care să poată fi invocată în favoarea CNCD, astfel încât Consiliul să mai poată aplica o sancțiune contravențională după mai bine de trei ani de la data săvârșirii faptei.

 

„CNCD a aplicat o sancțiune contravențională fără a ține cont de imunitatea subsemnatului în emiterea de declarații politice. (…) Declarația care îi este imputată subsemnatului este una evident de natură politică, emisă în cadrul atribuțiilor presupuse de desfășararea mandatului. Astfel, conform art. 80 al. (1) al Consituției României, Președintele României are atribuții de reprezentare a României în afara țării”, subliniază șeful statului în documentul citat.

 

Președintele Traian Băsescu mai arată că declarația respectivă a fost făcută în timpul unei vizite oficiale și a fost enunțată după ce i s-a cerut „să rezume abordarea Statului Român față de subiectul integrării comunității rome”

 

„Analizând întreaga substanță a discursului subsemnatului se va observa că ea rezumă politicile publice promovate de Statul Român în ce privește integrarea comunității rome. Exprimarea de către subsemnatul a unei opinii cu privire la motivele de succes/insucces al acestei politici se încadrează în noțiunea de opinie politică protejată”, semnalează Traian Băsescu în documentul citat.

 

Președintele Traian Băsescu a fost amendat, în 10 februarie, de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, pentru declarațiile făcute în noiembrie 2010, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că „mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură”.

 

Hotărârea a fost luată în ședința de din 10 februarie a Colegiului director al CNCD, cu șase voturi „pentru” și două „împotrivă”.

 

CNCD a hotărât că afirmația președintelui Traian Băsescu din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi „foarte puțini vor să muncească” și „mulți dintre ei, în mod tradțtional, trăiesc din ce fură” reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.

 

„Reclamatul a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ținând cont de faptul că președintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare”, se arăta într-un comunicat al consiliului remis MEDIAFAX.

 

Președintele a fost reclamat la CNCD, pentru aceste afirmații, de asociația Romani Criss.

 

Petiția a fost inițial soluționată prin hotărârea Colegiului director nr.176/04.05.2011 prin admiterea excepției de necompetență teritorială a CNCD, având în vedere faptul că afirmațiile au fost făcute în Slovenia, însă Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat această hotărâre, în 21 ianuarie 2014, obligând CNCD să se pronunțe pe fond.

 

Președintele Traian Băsescu a declarat, în 3 noiembrie 2010, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc și că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural.

 

„Trebuie să spun un lucru esențial – foarte mulți politicieni importanți fac o confuzie legată de romi. Nu putem vorbi despre toți romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România și din alte țări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integrați, sunt parte a societății românești. Ceea ce nu am reușit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci și în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mișcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi”, a mai arătat președintele Băsescu.

 

El și-a manifestat susținerea fără rezerve a asigurării „unui minim” legat de sănătate, de posibilitatea de a învăța și de posibilitatea de a avea un loc de muncă, afirmând însă că mulți dintre romii nomazi, „în mod tradițional, trăiesc din ce fură”.

 

„Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă și care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puțini vor să muncească. Mulți dintre ei, în mod tradițional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaște cinstit și problemele pe care le are etnia însăși, și problemele pe care le avem noi în a cunoaște etnia, nu vom găsi soluția problemei”, a adăugat șeful statului român.

 

El a relatat că a fost primar și a oferit locuri de muncă romilor care se așezaseră la marginea Bucureștiului.

 

„Nu le-a plăcut și au plecat în altă parte. Sigur, era muncă în conformitate cu pregătirea lor – la salubrizare. Deci, problema trebuie privită în ansamblul ei și dacă ne limităm numai la a spune ce trebuie să facem noi, dar nu și la ce trebuie să facă ei, nu vom rezolva problema”, a apreciat Băsescu.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.