Acasă Actualitate Președintele CJ Neamț, Vasile Pruteanu, incompatibil și în conflict de interese

Președintele CJ Neamț, Vasile Pruteanu, incompatibil și în conflict de interese

DISTRIBUIȚI

De dragul banilor

Arghirofilia, dragostea de bani, pare să fie  una din trăsăturile de bază ale politicienilor români, indiferent de culoare politică, ideologie sau afinități sociale. Interesant este că această trăsătură se manifestă cu precădere în momentul în care politicianul ajunge, fie ales, fie numit, într-o funcție publică. Președintele Consiliului Județean Neamț, pedelistul Vasile Pruteanu, nu face nici el excepție de la această regulă. Astfel, firma fiicei sale Iulia Elena Pruteanu a început să facă profituri frumușele în ultimii ani tocmai din contracte cu instituții aflate în subordinea lui tăticu. Firma C&C Farm SRL, administrată de fata lui Vasile Pruteanu,   primește contracte fără licitație pentru aprovizionarea centrelor din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC), centre aflate chiar în subordinea Consiliului Județean. Motivul pentru care nu este organizată  o licitație publică transparentă a fost oferit de  șeful  Biroului de Achiziții de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Neamț, care a precizat că   produsele sunt „cotate și achiziționate la o bursă de mărfuri“. Prin această găselniță , societatea C&C Farm SRL a câștigat, doar pe 11 aprilie în acest an, două contracte pentru furnizare de materiale sanitare și medicamente, ambele în valoare de peste 73.000 de lei. Este vorba de contractul 6572/12.04.2011 de „furnizare materiale sanitare“, în valoare de 15.942 de lei, și de contractul 6571/12.04.2011 de „furnizare medicamente și produse farmaceutice“, în valoare de 57.739 de lei, ambele pentru centrele din subordinea DGASPC Neamț. Să fie primit, vorba ceea…

Afaceri prospere pentru fiica șefului CJ Neamț

Societatea  „C & C Farm“ SRL, la care este asociat și administrator Iulia Elena Pruteanu, fiica președintelui Consiliului Județean Neamț, Vasile Pruteanu, și-a dublat anul trecut atât cifra de afaceri, cât și profitul, conform datelor oficiale  furnizate  de Ministerul Finanțelor.
Astfel, în  2010, „C & C Farm“ SRL a realizat o cifră de afaceri de 2.663.546 lei, după ce în anul anterior realizase doar  1.354.742 lei. Profitul raportat pentru aceste cifre de afaceri a fost de 275.844 lei în 2010 și, respectiv, 140.656 lei în 2009. Și cum în vreme de criză puține firme prosperă, răspunsul trebuie căutat în contractele pe bani publici oferite cu dedicație, fără licitație, fetei lui tata. Contractele din 11 aprilie 2011 menționate anterior nu sunt singurele atribuite firmei deținute și administrate de fiica președintelui CJ Neamț. În martie 2010, C&C Farm a primit două contracte pentru furnizarea către căminele pentru persoane cu nevoi speciale de medicamente și alte produse farmaceutice, în valoare de 40.855,98 lei și de materiale sanitare și pansamente, în valoare de 21.136 lei. Nu-i rău pentru o firmă înființată în aprilie 2008, la debutul crizei economice mondiale. Potrivit datelor oficiale, în  primul an de activitate, rezultatele au fost mai mult decât modeste. La o cifră totală de afaceri de 820 de lei, C&C Farm  a înregistrat pierderi de 11.580 de lei și datorii de 58.327 de lei, raportând la Finanțe un singur angajat. Cu ajutorul contractelor oferite cu generozitate de instituțiile aflate în subordinea lui tăticu, firma s-a extins  și are în prezent trei sedii secundare. Proporțional a crescut și numărul salariaților, firma având în 2009 – opt angajați, iar în 2010 – nouă.

Fals în declarația de interese

Președintele CJ Neamț este un caz numai bun de cercetat de către inspectorii de integritate de la ANI, contractele fiicei sale cu instituțiile aflate în subordinea CJ Neamț nefiind menționate în declarația sa de interese dată pe propria răspundere pe 14.06.2011. Punctul cinci din declarația de interese scrie negru pe alb „contracte, inclusiv de asistență juridică, consultanță și civile, obținute sau aflate în derulare în timpul exercitării funcțiilor, mandatelor sau demnităților publice finanțate de la bugetul de stat, local și din fonduri externe ori încheiate cu societăți comerciale cu capital de stat sau unde statul este acționar majoritar/minoritar“.

La același punct sunt  trecuți la beneficiarul contractului pe lângă titular,  soț/soție și rudele de gradul unu ale titularului, adică părinți pe linie ascendentă și copii pe linie descendentă. Având în vedere faptul că președintele CJ Neamț Vasile Pruteanu nu a renunțat la calitatea de tată al Iuliei Pruteanu, omisiunea din declarația sa de interese are deja iz penal.

Pruteanu a încălcat grosolan legea

Legea nr.161 din 19 aprilie 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, arată cât se poate de clar că  președintele  CJ Neamț, Vasile Pruteanu se află într-o situație clară de incompatibilitate. Potrivit art.90 aliniatul 1.,  „Consilierii locali și consilierii județeni care au funcția de președinte, vicepreședinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administrație sau cenzor ori alte funcții de conducere, precum și calitatea de acționar sau asociat la societățile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unități administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autoritățile administrației publice locale din care fac parte, cu instituțiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau județean respectiv ori cu societățile comerciale înființate de consiliile locale sau consiliile județene respective“, iar aliniatul 2 spune cât se poate de clar că „Prevederile alin. (1) se aplică și în cazul în care funcțiile sau calitățile respective sunt deținute de soțul sau rudele de gradul I ale alesului local“. Riscurile la care s-a expus șeful CJ Neamț sunt expuse în aceeași lege care, la articolul 92, aliniatul 1 prevede că „ Încălcarea dispozițiilor art. 90 atrage încetarea de drept a mandatului de ales local la data încheierii contractelor.“, iar la aliniatul 4 prevede și cine constată incompatibilitatea și ia măsurile care se impun: „Constatarea încetării mandatului de consilier local sau consilier județean se face prin ordin al prefectului, la propunerea secretarului unității administrativ-teritoriale“.

Incompatibilitatea lui Pruteanu – pe masa prefectului de Neamț

Contactat telefonic, prefectul de Neamț, Mihai Archip, a declarat pentru ziarul „Curentul“, că încă de luni a sosit la prefectură o solicitare din partea Consiliului Județean în care se face referire la starea de incompatibilitate în care se află președintele CJ, Vasile Pruteanu. „Eu am dat în lucru cazul, pentru a se face verificările care se impun“, ne-a declarat prefectul de Neamț, care a mai precizat că „o decizie în această situație se va lua doar după ce vor fi finalizate toate verificările, iar în cazul în care starea de incompatibilitate va fi confirmată se va aplica legea, ceea ce înseamnă încetarea mandatului președintelui CJ“.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.