Acasă Actualitate Primăria Capitalei o acuză pe soprana Angela Gheorghiu de cumpărare de influență....

Primăria Capitalei o acuză pe soprana Angela Gheorghiu de cumpărare de influență. Firea a omis să sesizeze procurorii

DISTRIBUIȚI

După ce soprana Angela Gheorghiu a dezvăluit că a refuzat primirea cheii orașului București și că după refuzul său, Gabriela Firea a decis să acorde cheia altor șase persoane, printre care un fost turnător la Securitate și un apropiat al lui Ion Iliescu, detalii AICI, primarul general a transmis precizări:
„La propunerea Primarului General și prin votul consilierilor generali, doamna Angela Gheorghiu a primit titlul de cetățean de onoare al Municipiului București în dată de 11 septembrie 2017, în semn de apreciere și recunoștința pentru promovarea Bucureștiului și a României în lume.

Doamna Gheorghiu nu doar că a acceptat această înaltă distincție, dar a și mulțumit Primarului General și Consiliului General pentru aceasta.

În dată de 15 septembrie 2017, cu ocazia Zilelor Bucureștiului, soprană Angela Gheorghiu a concertat în Piața Constituției din Capitală. Onorariul plătit de Primăria Municipiului București prin Arcub, pentru concertul susținut de soprană Angela Gheorghiu a fost de 144.906 euro, inclusiv TVA.

Referitor la ceremonia de acordare a titltului de cetățean de onoare și a Cheii Orașului București, la solicitarea expresă a artistei, s-a convenit ca evenimentul să aibă loc pe 1 decembrie, de Ziua Națională a României.

Reprezentanții Primăriei Capitalei au făcut toate demersurile pentru organizarea acestui eveniment, la Palatul Regal, la data solicitată de doamna Angela Gheorghiu. Cu o seară înainte de eveniment, soprană a anunțat prin e-mail că nu mai poate participa la ceremonie ‘din motive personale’, condiționând participarea de soluționarea unor probleme fiscale. Concret, artistă a solicitat primarului general să intervină pe lângă Direcția de Impozite și Taxe sector 2, sau ANAF, pentru ștergerea unor datorii pe care aceasta le are, datorii reprezentând impozite și taxe neplătite. Primarul Capitalei nu a dat curs acestei solicitări, neavând calitatea legală de a soluționa astfel de probleme.

Reamintim faptul că Primăria Municipiului București a fost și rămâne deschisă colaborărilor cu artiști apreciați de publicul roman și internațional și care înțeleg să respecte, la rândul lor, instituțiile statului român, dar și pe cetățenii acestui oraș.”

Așadar, spune Gabriela Firea, soprana Angela Gheorghiu i-a promis primarului general folosul imaginii sale prin participarea sa la ceremonie dacă va interveni la ANAF ca funcționarii de acolo să nu-i mai incaseze taxele.
Exact definiția cumpărării de influență din Codul Penal Românesc la care și tentativa este inclusă prin cuvântul promisiune, neurmată de vreo altă acțiune: „Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, pentru sine sau pentru altul, direct ori indirect, unei persoane care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, pentru a-l determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

Să vedem ce dovezi deține Firea în acest sens și de ce nu a sesizat procurorii, așa cum prevede infracțiunea „Omisiunea sesizării organelor judiciare” care prevede că fapta unui funcţionar plătit din bani publici care, „luând cunoştinţă de săvârşirea unei infracţiuni în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a procurorului sau a organului de urmărire penală, potrivit legii de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 5 ani.”

Foto facebook Gabriela Firea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.