Acasă Actualitate Primarul liberal Cristian Anghel – condamnat la 2 ani și jumătate de...

Primarul liberal Cristian Anghel – condamnat la 2 ani și jumătate de închisoare pentru corupție

DISTRIBUIȚI

Primăvara aceasta pare să fie sezonul vånătorii primarilor corupți. După ce primarul Mircea Gutău a fost închis pentru luare de mită, iar Antonie Solomon este reținut în arest din aceleași considerente, a venit vremea primarului din Baia Mare, liberalul Cristian Anghel (PNL), care a fost condamnat, ieri, de Curtea de Apel Cluj, la doi ani și jumătate de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție.
Purtătorul de cuvånt al Curții de Apel Cluj, Claudia Ilieș, a declarat că sentința Curții de Apel Cluj este definitivă și nu mai poate fi atacată.
Potrivit sursei citate, judecătorii au pus sechestru pe bunurile primarului, acesta avånd de plătit Primăriei Baia Mare un prejudiciu de aproximativ 394.000 de euro.
Prin aceeași sentință, primarului i-au fost interzise mai multe drepturi pe o perioadă de doi ani, după executarea pedepsei.
Povestea primarului Cristian Anghel este mai veche, de la sfârșitul lunii septembrie 2007, când a fost acuzat de procurorii anticorupție de abuz în serviciu, în legătură cu supraevaluarea unui imobil din localitate, astfel că s-ar fi prejudiciat bugetul administrației municipale cu aproape 400.000 de euro.
Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 2004-iulie 2006, în calitate de primar, Cristian Anghel ar fi determinat, cu încălcarea legii, achiziționarea de către Primăria Baia Mare, la un preț supraevaluat, a unui imobil situat în aceeași localitate, având ca destinație locuințele sociale, prejudiciind bugetul municipiului Baia Mare cu suma de 394.500 de euro.
Consiliul Local nu s-a constituit parte civilă în cauză, motiv pentru care procurorii au propus instanței confiscarea sumei de 394.500 de euro. În vederea confiscării, în cauză s-a aplicat sechestru asigurător pe bunurile inculpatului.
Procurorii arătau la data respectivă că în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2004 (în urma cărora Cristian Anghel a fost reales primar), acuzatul ar fi promis, între altele, că va reabilita anumite locuințe ocupate de persoane defavorizate, menționând și imobilul situat în strada Horea 46 din municipiul Baia Mare.
Începând cu luna ianuarie a anului 2005, societatea comercială care avea în proprietate imobilul respectiv a făcut, pe mai multe canale, o ofertă de vânzare, inclusiv direct Primăriei. Deși luase la cunoștință despre ofertă și dispunea de date referitoare la valoarea de piață a imobilului aflat în stare de degradare, inculpatul a refuzat să demareze procedurile legale de cumpărare a acestuia. Drept urmare, proprietarul imobilului a decis să-l vândă la prețul de 150.000 de euro unei asociații familiale, reprezentată de o persoană a cărei activitate, prin natura tranzacțiilor imobiliare, era bine cunoscută de reprezentanții Primăriei, susținea DNA.
Deși această vânzare nu fusese perfectată legal, arăta DNA, la data de 27 iunie 2006, la inițiativa lui Anghel Cristian, a fost adoptată Hotărârea Consiliului Local al municipiului Baia Mare privind achiziționarea imobilului în cauză la prețul de 544.500 de euro, în echivalent lei.
„Practic, ignorând adevăratul proprietar, Consiliul a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu o persoană care nu avea, la acel moment, calitatea de proprietar (contractul de vânzare-cumpărare între societatea comercială, care făcuse inițial oferta, și asociația familială urmând a fi încheiat abia la 26 iulie 2006). Deși pentru efectuarea procedurilor de legalizare a contractului de vânzare-cumpărare fusese mandatată Direcția Economică din cadrul Primăriei, la Biroul notarului public, inculpatul s-a prezentat personal, singur, pentru semnarea contractului alături de vânzători“, mai susținea DNA.
Ca urmare a faptelor sale, deși avea posibilitatea să achiziționeze imobilul cu suma de 150.000 de euro, primarul l-a cumpărat cu 544.500, diferența reprezentând paguba produsă în dauna bugetului municipiului Baia Mare, mai afirmau procurorii anticorupție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.