Acasă Actualitate Procurorii lui Kovesi au operat 12 rețineri la Timișoara

Procurorii lui Kovesi au operat 12 rețineri la Timișoara

DISTRIBUIȚI

În urma activităților de investigație și percheziții domiciliare din România și Austria din 28 iunie 2022, Parchetul European a formulat acuzații oficiale împotriva a 12 persoane pentru:

  • participarea la un grup infracțional organizat,
  • folosirea sau prezentarea cu rea-credință a documentelor false sau inexacte sau a declarațiilor incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea nedreaptă de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene, obținerea ilegală de fonduri naționale,
  • spălare de ban

Față de cei 12 inculpați, inclusiv patru funcționari publici, s-a propus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile. Dosarul este înaintat Judecătorilor de Drepturi și Libertăți din cadrul Tribunalului Municipiului București.

Este important de menționat că pentru a obține fonduri UE și naționale în folos personal, inculpații au acționat în moduri foarte ingenioase.

De exemplu:

-Declararea existenței întreprinderilor mici și mijlocii de producție în locuințe abandonate sau aparținând persoanelor în vârstă;
-Folosirea de fotografii ale aceluiași echipament presupus achiziționat în mai multe dosare de proiect depuse pentru obținerea de fonduri;
-Plata serviciilor fictive între companii controlate de membrii grupului;
-Angajarea fictivă, numai în scris, în mod repetat, a acelorași persoane în mai multe firme care au depus documentație în vederea obținerii de fonduri UE sau naționale.
-Efectuarea de plati externe catre o firma austriaca controlata de membrii grupului sub pretextul achizitionarii de echipamente sau pentru facturi cu continut ireal.
În urma perchezițiilor de ieri și fără a avea încă un inventar complet, a fost ridicată o sumă importantă de dovezi, precum și zeci de mii de euro, vehicule de lux și o armă de foc. Sunt în derulare procedurile de sechestru imobile, bunuri și sume de bani ale inculpaților până la valoarea prejudiciului care depășește 5 milioane de EURO.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.