Acasă Actualitate Profesor Doctor în Hematologie, Preşedintele Colegiului Medicilor e tranșant și curajos: personalul...

Profesor Doctor în Hematologie, Preşedintele Colegiului Medicilor e tranșant și curajos: personalul medical nevaccinat să plătească testarea

DISTRIBUIȚI

Prof. Dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România are o atitudine tranșantă și curajoasă. Acesta a explicat într-un interviu acordat News.ro cum ar trebui procedat în cazul personalului medical care refuză vaccinarea anti-COVID-19. În opinia sa, personalul medical care nu dorește să se vaccineze trebuie să se testeze şi să achite contravaloarea testelor din buzunarul propriu.
În ceea ce priveşte situaţia medicilor de ATI din România, în pragul valului 4 al pandemiei, Coriu afirmă că România are în acest moment în jur de 1800 de medici de ATI, de trei ori mai puţin faţă de câţi ar fi nevoie de fapt, iar distribuţia neuniformă a medicilor de ATI este una dintre cele mai mari probleme.
“Marea majoritate sunt concentraţi în Bucureşti şi alte 5 judeţe, avem 4 judeţe unde sunt sub 6 medici”, precizează prof. Dr. Coriu. Conform preşedintelui Colegiului Medicilor, lipsa medicilor de familie este una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical. 700 de localităţi nu au medic de familie, iar aproape 50% dintre cei existenţi au vârsta peste 60 de ani, susţine el.
“Noi, Colegiul Medicilor din România, sprijinim puternic procesul de vaccinare. Este singura metodă dovedită ştiinţific care poate opri pandemia. Obligaţia noastră, a corpului medical, medici, asistente medicale, infirmiere, este în primul rând protecţia pacientului. Asta este prima noastră obligaţie, să nu facem rău. Personalul medical nu trebuie să transmită vreo boală sau să producă vreo suferinţă pacientului, acest lucru este de neacceptat. Dacă vorbim de boli infecţioase, cum este infecţia COVID, cea mai sigură cale de a evita transmiterea este vaccinarea personalului. Trebuie să recunoaştem că statul român a făcut eforturi în această direcţie, noi am fost în primul val al vaccinării, am avut acest drept, acest privilegiu. Desigur, este un drept, nu o obligaţie. Pe de altă parte, statul român are obligaţia de a asigura prin politici de sănătate protecţia pacienţilor. Şi cum face acest lucru? În primul rând, prin vaccinare, şi în al doilea rând prin testarea pentru infecţie pentru toţi pacienţii care se internează în spital. Noi pe toţi pacienţii îi obligăm, nu îi întrebăm, îi obligăm să fie testaţi pentru COVID. Cel puţin la mine, în Spitalul Fundeni, secţia de hemato-oncologie unde avem pacienţi imuno-deprimaţi , noi îi testăm pe toţi, chiar şi pe cei vaccinaţi, pentru că noi nu avem siguranţa că vaccinarea îi protejează pe aceştia şi trebuie să fim foarte foarte atenţi. Ce facem cu personalul medical care refuză vaccinarea? Sigur, obligatoriu testare. Dacă un lucrător în sănătate refuză dreptul la vaccinare, acest drept de a refuza vine cu obligaţia testării , suportate de către persoana care refuză vccinarea.”, a explicat profesorul Coriu.

4 COMENTARII

  1. Este un mesaj corect si bine argumentat transmis de catre un cadru medical si eu cred ar trebui sa fie popularizat atat la nivelul opiniei publice dar si in randul decidentilor nostri politici aflati la Guvernare in aceasta perioada de pandemie.
    Domnul doctor Daniel Coriu se comporta ca un adevarat barbat, asumandu-si in mod responsabil ca este dispus sa ofere o solutie concreta si acele vorbe goale de tipul sa mai facem o strategie, atat de folosite de ai nostri iresponsabili politicieni PNL, PSD,UDMR, sau USR -PLUS pe subiectul vaccinarii populatiei atat pe zona de preventie prin campaniile de vaccinare pentru copii cat si pe subiectul atat de actual azi COVIDUL .
    Cu exceptia fostului prim ministru Tudose -PSD care a sustinut public ca este pentru sustinerea campaniilor nationale de efectuarea a vaccinurilor si era disus sa sprijine neconditionat adoptarea unei legislatii dure in raport cu parintii sau asa zisii liber cugetatori care refuza sa-si vaccineze proprii copii in raport cu campaniile nationale de vaccinare gratuita pe care Guvernul Romaniei o asigura prin Ministerul Sanatatii, nici un alt lider politic, atentie si aici este partas prin neimplicare este si domnul Klaus Johannis de la Cotroceni, nu a reactionat de o maniera constructiva fata de oportunitatea promovarii acelui act legislativ.

  2. La ce foloseste „DISCLAIMER” daca comentariile ce nu corespund 100% cu opinia autoarei sau daca acestea contin intrebari sunt cenzurate? EDITAT

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.