Acasă Actualitate Proiect de peste 250.000 de franci elvețieni, derulat de fundația Prințului Charles,...

Proiect de peste 250.000 de franci elvețieni, derulat de fundația Prințului Charles, la Mălâncrav

DISTRIBUIȚI

Fundația Mihai Eminescu Trust (MET), patronată de Prințul Charles, va derula, în următorii doi ani, un proiect în localitatea Mălâncrav, județul Sibiu, având ca scop conservarea și valorificarea soiurilor de fructe, în valoare de peste 250.000 de franci elvețieni.
Potrivit unui comunicat transmis, joi, de reprezentanții Fundației MET, organizația va derula, pentru următorii doi ani, în satul Mălâncrav, din județul Sibiu, proiectul "Agricultura durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea și valorificarea soiurilor de fructe".
Proiectul este cofinanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Valoarea finanțării elvețiene este de 220.318,48 franci elvețieni, cofinanțarea din partea Fundației MET fiind de 30.000 de franci.
 
"Livada Mălâncrav, atestată încă din 1305, cuprinde o bogată varietate de soiuri de meri, peri, pruni și nuci, o floră și o faună diversă. În special merii sunt din soiuri autohtone vechi, cu mare valoare istorică și economică. Asemeni multor livezi din regiune, și livada Mălâncrav este amenințată de îmbătrânirea copacilor, regenerarea insuficientă, dispariția interesului față de metodele tradiționale de pomicultură și lipsa resurselor", se arată în comunicat.
Potrivit documentului, proiectul își propune valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi și a practicilor agricole tradiționale ca activități durabile generatoare de venit pentru comunitățile rurale.
Proiectul susține conștientizarea comunităților din satul Mălâncrav și comuna Laslea, oferind sătenilor oportunitatea de a dobândi cunoștintele necesare practicării pomiculturii tradiționale.
"Schimburile de experiență între experții și fermierii elvețieni și români și implicarea activă a sătenilor vor rezulta în crearea unei liste a soiurilor autohtone de pomi fructiferi și a unei livezi demonstrative. Livada va servi, inițial, ca locație pentru instruirea localnicilor în tehnici de altorire și pomicultură, dezvoltându-le capacitatea de a practica agricultura tradițională. În viitor, livada va servi ca sursă de puieți, sprijinind conservarea soiurilor autohtone și implicit biodiversitatea națională și europeană", se mai arată în comunicat.
Reprezentanții MET mai anunță că o replică a livezii demonstrative va fi creată în vecinătatea unei școli locale, elevii participând la plantarea pomilor și fiind responsabili de îngrijirea lor ulterioară. Elevii vor beneficia de workshop-uri în care vor învăța cum să îngrijească livada, cum să valorifice fructele prin rețete tradiționale și cum să recicleze eficient.
Proiectul se derulează împreună cu Fundația elvețiană Save.
Prințul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private, în județele Mureș, Covasna, Harghita și Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.