Acasă Actualitate PSD se mai gândeşte dacă vrea mărirea pensiilor

PSD se mai gândeşte dacă vrea mărirea pensiilor

DISTRIBUIȚI

Coaliţia PSD-PNL-UDMR, obligată de PNRR să crească contribuţia la pensiile administrate privat din Pilonul II. PSD se mai gândeşte dacă creşte şi pensiile în vigoare.

Din contribuţia pentru asigurări sociale (CAS), statul redirecţionează acum 3,75% către un fond de pensii administrate privat (Pilonul II). Toţi cetăţenii cu vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să aleagă un astfel de fond de pensii. Dacă nu o fac, fiecăruia îi este alocat unul, aleatoriu.

România a adoptat legislaţia privind pensiile administrate privat în 2004, în timpul guvernului condus de Adrian Năstase. Evident, în stilul PSD, lucrurile s-au mişcat foarte încet şi redirecţionarea automată a început abia în 2008, când 2% din CAS ajungeau la Pilonul II. Această sumă ar fi trebuit să crească de la an la an şi să ajungă la 6% în 2016. Însă, în 2017, se ajunsese la un procent de 5,10%.

În 2018, cabinetul condus de Viorica Dăncilă a decis scăderea acestei contribuţii la doar 3,75% – cât este şi în prezent. Incapabil să vină cu reforme economice care să crească încasările la bugetul de stat, PSD s-a văzut nevoit atunci să adune bani din „surse sigure”. Pilonul II a fost o astfel de sursă, iar PSD a profitat şi de faptul că atunci contribuţiile au fost trecute de la angajator la angajat. Este incredibil că tocmai guvernul care susţine că vrea creşterea pensiilor a tăiat fix… pensiile.

Suntem în 2022 şi nu s-a revenit nici măcar la nivelul din 2017. Acest lucru îi va afecta pe toţi cetăţenii: cu cât această contribuţie este mai mică, cu atât scad şansele unei pensii mai mari primite în paralel cu pensia de la stat.

Astăzi, acest procent a devenit o certitudine. Coaliţia de guvernământ a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care, de la 1 ianuarie 2024, contribuţia la Pilonul II va fi de 4,75%.

Tot astăzi, însă, PSD a decis să amâne mărirea pensiilor în vigoare. În Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor, reprezentanţii USR au propus creşterea punctului de pensie la 1875 de lei, aşa cum promisese legea PSD adoptată în 2019. În loc să accepte această creştere imediat, PSD a amânat decizia, susţinând că vor analiza dacă punctul de creştere rămâne cel actual de 1586 lei sau acceptă creştere aşa cum au promis.

Ministerul Finanţelor are termen de o săptămână pentru a calcula impactul financiar al acestei măriri. Dacă nu o va face, concluzia este clară: PSD măreşte pensiile doar pe hârtie, înainte de alegeri.

Deputat
Denisa Neagu

6 COMENTARII

 1. Buna ziua,
  Foarte bun articolul, releva impasul in care se afla Marcel Ciolacu si Firea Gabriela Pandele cu privire la subiectul de mare interes pentru natiunea romana in legatura cu masura introdusa in documentele trimise la Bruxelles de catre Florin Catrzu si consilierii de la conducerea USR-PLUS si aprobate de Klaus Johhanis si cunoscute sub denumire de PNRR.
  Pur si simplu baronii din conducerea Consiliilor Judetene si implicit legaturile lor de la varful partidului sunt loviti mortal pe partea doctrinara de protectie sociala, asumata in plan doctrinar si efectiv nu au nici curajul politic sa abordeze subiecte de mare interes pentru viitorul acestei natiuni in urmatorii 50 de ani cu privire la blocarea definitiva a cresterii pensiilor cetatenilor romani pana in anul 2070.

 2. Tovarasul Ciolacu ar face bine sa se gandeasca la pensiile militare(politie,armata,securitate,etc) pe care le-a aprobat acestor angajati care pe la 45 —50 de ani sunt pensionari si cu ce pensii daca te gandesti ca primesc si pensii de serviciu platite tot de la bugetul de stat,pentru ca astia iesind asa devreme la pensie trebuiesc angajati alti pe locurile ramase libere si uite asa s-a creat in Romania un sistem morishca care toaca o gramada de bani de la stat pentru ca pensionari mai sus pomeniti sunt tratati ca si mineri din subteran aia care ies tot pe la 45 de ani la pensie dar nu mai traiesc mult sau traiesc ca vai de iei din cauza silicozei in special dar si a altor boli profesionale pecand unflati astilalti care sunt incadrati tot la grupa 1 de munca dupa pensionare isi fac firme sau lucreaza tot prin ministere asa de uzati sunt din cauza munci depuse motiv pentru care ies la pensie dupa aceiasi ani de munca ca si mineri din subteran.

  • Foarte bine Remus, superb ca te gandesti la pensionarii militari, cand tu stateai si te jucai cu familia linistit, fara sa te calce hotii, fara sa fii nevoit sa platesti recompense la diferite acte de snataj, pentru ca ai acel sentiment de siguranta si superioritate intelectuala, ca nu-i asa toate astea ti se cuvin de la sine.
   Ce folos ca avem militari care si-au sacrificat viata, sanatatea si au pus cinstea si au murit in Afganistan sau pe unde am fost solicitati sa intervenim, pentru ca domnule REMUS pentru aceste fapte si nu vorbe tara asta este in NATO
   P.S.
   Uite daca tot ti ai propus sa te legi de militari, poate ca tu domenul Remus ai sa te asiguri personal ca esti capabil sa ne inlocuiesti, nu de alta dar de hoti, raketi, traficanti de carne vie sau criminali sa stii ca nu ducem lipsa.

   • Tocmai mai Luciane,militari de care vorbesti au fost si inainte si fara sa iasa la pensie la varste fragede si chiar mai profesionisti decat astia de astazi tocmai pentru ca cu varsta vine si experienta in tote meseriile nu ca”specialisti”astia de astazi care la 40 de ani sunt generali si la 45 pensionari,atunci era o lume reala din punctul asta de vedere cu toate ca era perioada comunista,adica un general avea un cuvant greu tocmai pentru ca nu erau generai la kilogram ca astazi ci erau putini dar aia aveau valoare(aici nu vorbesc de cei ajunsi generali sau colonei pentru merite exclusiv politice) daca ai ai lucrat in armata,militie,securitate pe timpul ala stii despre ce vorbesc si nici pensii de serviciu nu aveau decat aia care au si acum in democratiile adevarate din lume.
    Ca sa intelegi mai bine dami te rog un exemplu din Uniunea Europeana unde militari au atatea drepturi ca in Romania,pentru ca si aia din Germania,Franta,Ialia,etc si-au aparat tara si unde mai pui ca tarile mai sus pomenite nu sunt Romania(la bugetul de stat ma refer)deci ar putea sa ii dea plateasca unui tablagiu pensionar o pensie mai mare decat a unui profesor pensionar de exemplu asa cum este in tara noastra dar acolo asa ceva nu exista.

 3. Lucica,
  Pentru tine si numai pentru tine, daca esti invidios pe varsta se iesire la pensie, sa ai putina rabdare si sa te documentezi din portalurile oficiale ale armatelor NATO si nu numai si o sa ai nevoie de pastile cu recomandate de la psihiatru pentru a-ti trata frustrarile, nu de alta dar ca sa vezi in toate llegsilatiile militare, decidentii din tarile pe care ne enumeri stipuleaza nici mai mult nici mai putin pentru iesirea la pensie ca militar tine cont de vechime in munca.
  Si ca un bonus, asa ca sa nu te superi foarte tare pe cei pe care-i acuzi ca traiesc din bani publici, sa stii ca militarii platesc cu varf si indesat fata de alte categorii sociale in plus, adica in plus cu 100 la suta fata de cat pltesti dumneata ca civil, asta ca sa nu ai impresia ca profesia de militar este bugetara si platesti tu pentru pensie.
  Iar daca acel peoirativ folosit de tine de tablagiu pensioar iti place atat de mult sa stii ca iarasi esti putin cam nefericit in exprimare, acel om este recompensat pentru ce a contribuit el efectiv – asta daca intelegi ce i se retine din salariu, cat despre comparatia cu profesorul universitar sincer esti iarasi subiectiv si mai ales carcotas.
  P.S.
  Sa multumeti celor de la conducerea Romaniei ca nu au discutat cu tine despre grila salariala din statul numit Romania,restul este filozofie pur si simplu.
  Uite eu nu sunt deranjat ca astazi un magistrat castiga in medie 5000 de euro in mana lunar sau ca pensiile magistratilor sunt in medie de 240 de milioane de lei pe luna si ca pot iesi la pensie la 25 de ani de serviciu indiferent de varsta, sincer bravo lor si nu ma deranjeaza ca au mai mult ca un militar sau ca pritenul tau universitar.
  Cu stima !!
  Cu stima !!

  • Ce spui tu despre NATO este valabil doar partial pentru ca mai sunt si pensionari militari de pe vremea cand Romania facea parte din Tratatul de la Warschovia deci cu militari din tarile alea sa se compare pensiomari militari Romani;revenind la NATO sa stii mai baiatule ca Romania odata intrata in NATO nu i-a crescut si produsul intern brut pe cap de locuitor pentru ca 2% din bugetul armatei Romaniei sa fie egal cu 2% din bugetul fostelor tari NATO,tot lafel cum odata intrata in Uniunea Europeana salariile majoritati romanilor care muncesc in Romania nu este acelasi cu al altor ctateni europeni(ma refer la aceleasi meserii bineinteles) lucru pe care il stii si tu mai Lucica dar asha sunt uni oameni,nu vad realiatea economica a unei tari in integralitea ei ci numai bucatica lor.
   Nu am nimic cu militari asha cum ai putea sa crezi ci eu pun aceeasi valoare pe cei care afuc bani la buget ca si pe cei care sunt platiti din bani contribuabilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.