Acasă Actualitate Radu Cristescu, protectorul firmei lui Voiculescu, recompensat cu un post de deputat...

Radu Cristescu, protectorul firmei lui Voiculescu, recompensat cu un post de deputat pe listele PNL

DISTRIBUIȚI

Fostul președinte al al Agenției Domeniilor Statului, demis în urmă cu un an de ministrul Valeriu Tabără pentru grave nereguli săvârșite la vârful acestei instituții, inclusiv pentru protejarea afacerilor familiei Voiculescu, a fost recompensat de către Felix cu un post de deputat în județul Brașov. ?ê?£i, ca lucrurile să nu bată prea tare la ochi, Cristescu a fost plasat pe listele PNL, aliatul PC în Alianța de Centru Dreapta. Astfel, conform deciziilor luate în cadrul Consiliului Național Executiv al PNL de vineri, Radu Mihai Cristescu este candidatul partidului pentru un colegiu de deputat în județul Brașov, fiind astfel printre cele 26 de persoane pentru care conducerea partidului a acordat derogare de vechime pentru a putea candida. Precizăm că în luna mai 2012, Cristescu era încă vicepreședinte al PDL Sector 5, poziție din care-i adresa o scrisoare lui Emil Boc în care-l acuza de toate relele care se întâmplau partidului. Ulterior , Cristescu  a părăsit definitiv partidul, reapărând acum , în mod surprinzător, pe listele PNL cu candidații la alegerile parlamentare. Potrivit informațiilor noastre, după ce a ratat la mustață să ajungă consilierul lui Lucian Bode, la Ministerul Economiei, în urma dezvăluirilor ziarului Curentul , Cristescu și-a căutat o nouă pălărie politică și o sinecură pe măsură și, după cum arată azi realitatea, se pare că le-a găsit. În timp ce mulți liberali au rămas pe dinafară în negocierile pentru alegerile parlamentare, traseiști și oportuniști de teapa lui Radu Cristescu și-au găsit rapid locul pe listele PNL, aceasta fiind de fapt România bunului-simț propusă de Crin Antonescu. Cristescu a fost parașutat pe listele PNL Brașov de la centru, prin grija lui Crin Antonescu . Ce-i drept, având în vedere că fostul șef al ADS a protejat cât de mult a putut afacerile familiei Voiculescu, merita din plin o recompensă politică.

Cristescu, acuzat că a redus la jumătate redevența pe care trebuia să o plătească GRIVCO

Despre Radu Mihai Cristescu se poate scrie un ziar întreg, având în vedere că parcursul său profesional a fost marcat de legături cu  oameni politici, cu interlopi și de multe afaceri urât mirositoare. Ziarul Curentul a creionat un portret al lui Radu Cristescu în luna februarie a acestui an, când personajul menționat mai sus se pregătea să preia funcția de consilier al ministrului Economiei, Lucian Bode. După ce am arătat cine e de fapt Cristescu, ministrul Bode a renunțat la serviciile lui. Acest lucru nu l-a împiedicat pe fostul șef al ADS să-și găsească un nou protector politic, de data asta la PNL, după cum se vede. 
Înainte de a rata numirea sa la Ministerul Economiei, Cristescu a fost demis din fruntea ADS de către ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, după ce  o echipă de inspectori din cadrul Corpului de Control al MADR a întocmit o notă, ajunsă și la DNA, din care rezultă că Radu Mihai Cristescu a fost implicat în operațiuni de favorizare a unor firme în paguba instituției pe care o conducea. Printre firmele invocate în actul de control este și SC Grivco SA, o societate înființată de  Voiculescu în 1991 și controlată de el, direct, ca președinte-director general, până în 2002, ulterior fiind plasată fiicelor sale. Potrivit documentelor oficiale, Voiculescu s-a asociat, în 2001, în participațiune, cu Institutul de Cercetare și Ingi­nerie Tehnologică pentru Irigații și Drenaje (ICITID), o societate ce deținea un teren de aproximativ 2600 mp în Băneasa-Giurgiu, obligându-se să exploateze, pentru 10 ani, cei aproape 2600 mp în condiții extrem de favorabile.  Ulterior, în 2008, ca urmare a unui proces, asocierea a fost anulată, după ce terenul trecuse, pentru aproape un an, din proprietatea ADS în cea a Academiei Române.
În documentul care a atras demiterea lui Radu Cristescu, se prezintă modul în care a decurs afacerea Grivco de la Băneasa-Giurgiu, precum și dubla măsură în calculul redevenței cu care a operat șeful ADS. Mai întâi, în 2009, ADS a ofertat spre concesionare suprafața de teren de 2751,01 ha, cu destinație agricolă, ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, stabilind o redevență minimă de 972 kg grâu/ha/an. Pentru că n-au existat ofertanți, terenul n-a putut fi concesionat. Pe 22 decembrie 2009 însă, ADS a convocat SC Grivco SA „pentru realizarea unei concilieri directe, pe baza faptului că SC Grivco SA a exploatat abuziv, pe perioada 12.05.2008-14.05.2009 suprafața de 2499,03 ha teren arabil ce s-a aflat în administrarea ICITID Baneasa, fapt pentru care datorează suma de 1.229.282,31 lei, reprezentând prețul exploatării fără a deține titlu valabil. Acest calcul este făcut plecând de la o redevență minimă/ha de 998 kg grâu“ – se afirmă în nota de control. Cum procedura de conciliere cu firma familiei Voiculescu a eșuat, ADS s-a adresat instanței de judecată (Tribunalul București) „cu acțiune de îmbogățire fără justă cauză, împotriva SC Grivco SA solicitând acesteia să dispună obligarea pârâtei la plata sumei de 1.229.282,31 lei plus penalități“.  Firma patronată spiritual de Felix a contestat suma pretinsă de ADS, dar și acțiunea în sine, motivând că au avut încheiate contracte cu Academia Română. În întâmpinarea făcută atunci, Grivco nu a invocat însă faptul că ar deține vreun document din care să rezulte că redevența cerută de ADS ar fi prea mare. Aceasta se întâmpla pe 8 octombrie 2010. Numai că, în urma controlului, s-a descoperit faptul că Grivco se afla de mai multe luni în posesia unui document oficial din care rezulta că redevența pe un teren de tipul celui aflat în litigiu era de 530 kg grâu/ha/an. Studiul OSPA care a dus la acest rezultat a fost întocmit în mai 2010, de către Institutul Național de Cercetare ñ Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului – ICPA București, pentru un teren cu suprafața de 2387,07 ha în cadrul comunelor Băneasa și Gostinu, județul Giurgiu. De ce n-a depus Grivco acest studiu, ca probă, în instanță?  Inspectorii MADR suspectează faptul că studiul amintit este fals.
De asemenea, studiul favorabil Grivco nu fusese depus la instanță nici la termenul din 19 noiembrie 2010, dar nici mai târziu. Mai mult, pe 2 februarie 2011, același nivel al redevenței, de 988 kg grâu/ha/an era recunoscut de cel care avea să devină șef al ADS o lună mai târziu. În mod suspect însă, începând din 15 martie 2011, ADS-ul ia act de studiul OSPA comandat de Grivco (cel cu redevența de 530 kg grâu/ha/an) și, pe 29.04.2011, publică un anunț de privind concesionarea prin licitație publică cu strigare a suprafeței de teren de 2588,65 ha teren agricol și 160,4 ha teren agricol ce s-a aflat în administrarea ICITID Băneasa, cu termen de cumpărare a caietelor de sarcini data de 27.05.2011 și termen de depunere a documentelor data de 06.06.2011, redevența minimă stabilită fiind de 530 kg grâu/ha/an. Caietul de sarcini al concesiunii preia clasele de calitate așa cum au fost ele prezentate la studiul OSPA menționat și stabilește o redevență minimă pe ha de 530 kg grâu, fiind semnată de actuala conducere a ADS și aprobat de președintele actual, dl. Radu Mihai Cristescu“.
Ulterior, pe 10 iunie 2011, licitația de concesionare a fost suspendată de ADS pe motiv că ICITID Băneasa urmează a fi privatizată, iar terenul va fi concesionat după privatizare, deși ar putea trece ani buni până la privatizarea invocată, timp în care „terenul statului trebuie exploatat legal și trebuie încasată redevența“.
Așadar, concluzionează inspectorii MADR, „în baza unui studiu OSPA efectuat asupra unor terenuri aparținând statului român, pe care persoana juridică interesată nu îl folosește în apărarea sa (SC Grivco SA), Agenția Domeniilor Statului reduce nivelul redevenței când scoate la concesionare terenul, dar nu reduce nivelul pretențiilor când solicită contravaloarea exploatării abuzive a terenului“. Această afacere, alături de altele la fel de urât mirositoare,   l-au determinat pe ministrul Valeriu Tabără să-l îndepărteze pe Cristescu din fruntea ADS.
Legături cu lumea interlopă
Despre Radu Mihai Cristescu s-a scris că are  legături extrem de suspecte cu lumea interlopă, numele său figurând atât în numeroase materiale de presă dar și într-un rechizitoriu mai vechi al PNA, referitor la fostul primar din Satu Mare, Horia Anderco, trimis în judecată în 2003, pentru luare de mită . Fostul primar a declarat atunci că dosarul penal i-a fost deschis după ce a refuzat să-i concesioneze unui apropiat de-al lui Radu Cristescu, parcările din Satu Mare. Același Cristescu era suspectat de procurorii PNA că profitând de relațiile sale de rudenie cu Adriana Cristes­cu (sora lui), care era procuror DIICOT, intermedia unele afaceri dubioase.
Astfel, în rechizitoriul PNA din dosarul lui Anderco, procurorul Ioana Tene afirma că unul dintre interlopii din Satu Mare, inculpatul Dumitru Pop, arestat in 2003 pentru trafic de influență, era nașul lui Radu Mihai Cristescu, “fratele procuroarei Adriana Cristescu“ și profitând de relația sa cu frații Cristescu, l-a șantajat pe un anume Alexandru Iuonas, acționar la firma de salubritate Florisal SA Satu Mare, pe care l-a amenințat că dacă nu-i vinde acțiunile firmei, la un preț mic, “îl va băga în lanțuri“. Mai mult, el i-a promis acestuia că dacă va face ce trebuie, va interveni la procuroarea Cristescu, cea care instrumenta dosarul său și al lui Horia Anderco, să-l scoată din „belea“. “Inculpatul Pop Dumitru a afirmat ca pe un lucru deja stabilit că acțiunile vor fi cumpărate sub preț, în realitate pentru sine, dar formal pe numele inculpatului Tatar Vasile, urmând ca o parte din acestea să fie transferate numitului Cristescu Radu, fratele procuroarei Cristescu Adriana“, a consemnat procurorul, atunci. Mai mult, “Iuonas Alexandru precizează în declarația sa că avea cunostință despre relațiile lui Dumitru Pop cu procurorul anchetator, pentru că în perioada respectivă, în comunitatea din Satu Mare era cunoscută împrejurarea că Dumitru Pop îl cununase pe Cristescu Radu, fratele procurorului Cristescu Adriana“.
Ulterior,  numele lui Cristescu a apărut  într-un mare scandal din Iași, legat de arestarea prefectului Radu Prisăcaru și a altor trei persoane, pentru corupție. Cei patru fuseseră arestați pentru luare de mită și complicitate la luare de mită. Prefectul Radu Prisăcaru  și șeful ADS Iași, Flavius Ioniță, au condiționat retrocedarea unui teren de 16 hectare la marginea Iașului, de cedarea cu titlu gratuit a unui teren de trei hectare pe care intenționau să-l folosească în interes personal. Intermediarii celor doi erau avocatul Toni Baltag și Cristian Maftei, un partener de afaceri al lui Radu Cristescu. Cristian Maftei și Radu Cristescu erau atunci parteneri în firma B Security SRL, astăzi lichidată, alături de Rodica Dănăilă, fiica unui inspector din Corpul de Control al Ministrului Administrației și Internelor, Eugen Dănăilă, care avea să fie pensionat rapid în urma acelui scandal. Același Cristian Maftei, partenerul lui Cristescu, fusese condamnat definitiv, în 2004, la un an de închisoare pentru înșelăciune de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Iata lista candidaților PNL:

Lista candidatilor PNL

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.