Acasă Actualitate Raed Arafat se crede Ayatollahul ambulanțelor

Raed Arafat se crede Ayatollahul ambulanțelor

DISTRIBUIȚI

Inspirat din „Primăvara arabă”

Întreaga tevatură pe tema reformării sistemului medical din România a adus un nou scandal în peisajul autohton, unul dintre protagoniști fiind subsecretarul de stat în Ministerul Sănătății, Raed Arafat. Medicul cu origini siriene a fost de la începutul dezbaterilor publice pe acest proiect de reformare un susținător acerb al ideii potrivit căreia lucrurile nu trebuie schimbate. Deși SMURD-ul, copilul său de suflet, este pe cale de a avea mai mulți „frați”, pentru a fi îmbunătățită șansa pacientului la o intervenție mai rapidă, doctorul Arafat a văzut acest lucru mai mult ca pe o încercare de înlăturare a sa. Introducerea ambulanțelor de la firme private, care ar putea degreva SMURD-ul și statul de la achiziționarea de noi mașini și angajarea de personal, a fost văzută cu reticență implacabilă de medicul Arafat. În niciun caz ca o concurență benefică venită să deservească nevoile pacientului. Acest instinct patern al doctorului Arafat a declanșat o adevărată „Primăvară arabă” în sistemul medical românesc, divizând încă o dată societatea românească în două tabere. Nimic din ce i s-a propus spre dezbatere nu a ajuns la urechile lui Arafat, care a ales să îl ia pe „NU” în brațe și astfel să încerce o negociere după o poziție de forță. O atitudine de Ludovic al XV-lea care spunea: „După mine, potopul!”. Abordarea tăioasă s-a transformat ieri într-o demisie cu cântec, cauzată de inflexibilitatea lui Arafat care nu a înțeles că monopolizarea unui serviciu aparține unor alte vremuri și nu poate fi decât dăunător unui sistem muribund care se încearcă a fi resuscitat. După un clinci cu președintele Băsescu pe această tema, Arafat a ales ieri să demisioneze motivând că din această poziție în Ministerul Sănătății nu poate să-și exprime punctul de vedere privind legislația în domeniul sistemului de urgență. „Plec ca să pot să spun punctul meu de vedere”, a explicat Arafat, care a completat că este dispus să revină la o astfel de muncă numai alături de specialiștii în domeniu. El a respins acuzațiile potrivit cărora ar fi împotriva reformei în Sănătate și a precizat că nu este de acord cu noile propuneri de reglementare a sistemului de urgență. ?ê?£i ieri, medicul Arafat a ținut să simplifice întreaga acțiune spunând: „De ce modificăm ce merge?”. El a adăugat că sistemul de urgență este într-o fază avansată de evoluție.

Reforma sănătății, explicată de Băsescu

Pentru a informa mai bine care sunt planurile de viitor în domeniul reformării acestui sector bugetofag care înghite anual miliarde de euro chiar dacă serviciile nu fac decât să se deterioreze, Băsescu a intervenit telefonic, luni seara, la Realitatea TV, explicând pe larg care sunt mecanismele angrenajului care urmează a fi unse pentru a mai bună funcționare. O problemă complexă care nu include doar pătrățica lui Arafat, ci mai multe aspecte nefuncționale care trebuie repuse în funcțiune. ?ê?£eful statului a spus a Arafat ar trebui să dea dovadă de mai multă flexibilitate, invitându-l să-și prezinte punctul de vedere la ministrul Ritli. El a atras atenția să nu se creeze „o psihoză publică“, respectiv că Guvernul ar vrea să distrugă sistemul de ambulanță, să-l dea „la niște golani privați“. Adresându-se lui Arafat, Băsescu l-a întrebat dacă, într-o discuție avută, nu l-a rugat ca orice observație pe care o are pe tema serviciilor de urgență să o înainteze și să contribuie cu aceasta la noua lege, subsecretarul de stat răspunzând afirmativ și menționând că a făcut acest lucru. Băsescu a adăugat că acesta a fost și motivul pentru care i-a telefonat, Arafat aprobând că aceasta a fost discuția. Băsescu a continuat întrebând care este atunci „contribuția“ lui Arafat. „Un scandal public și dezinformarea populației?“, a adăugat el, Arafat respingând această variantă.
Șeful statului a citit apoi un articol din proiectul noii legi a sănătății, menționând că „asistența medicală de urgență se asigură gratuit tuturor pacienților, indiferent de statutul de asigurat al acestora“. El a menționat, de asemenea, că nimeni nu ridică problema privatizării SMURD. „SMURD se află la Ministerul de Interne, este atașat unităților de pompieri, intervenții în caz de urgență“, a adăugat Băsescu, Raed Arafat replicând că el nu a invocat că s-ar privatiza SMURD. „Eu vorbesc de sectorul public de urgență, domnule președinte, nu de SMURD“, a spus Arafat. „Care e nemulțumirea dumneavoastră față de lege, că am văzut afirmații de genul se duc banii la sectorul privat?“, l-a mai întrebat Băsescu pe Arafat.

Concurența, stres pentru SMURD

Medicul a răspuns că o altfel de măsură ar distruge acest sector afectat și așa de lipsa fondurilor. „Asta înseamnă că, venind alți actori la concurență, va scădea sectorul public și ca putere și capacitate de intervenție“, a spus Arafat. Băsescu a replicat că noile măsuri au în vedere asigurarea gratuită cât mai buna a serviciilor medicale și că privatizarea acestui sector nu este decât o concurență benefică. „Vă înțeleg dorința de a păstra totul la sectorul de stat. Eu vă pot spune însă că, atâta timp cât în lege se spune că asistența de urgență este gratuită pentru orice cetățean, este deja o problemă care ține de orice guvern – să asigure asistența de urgență gratuită pentru oricărui cetățean, indiferent ce fel de asigurat e. Deci dintr-o dată legea stabilește premise ca acest sector să nu aibă o problemă de finanțare“, a răspuns Băsescu. Șeful statului a adus în discuție și programul privind achiziția a 1.200 de ambulanțe și a întrebat de ce s-ar supăra cineva dacă statul achiziționează doar 800 și 400 vor fi ale sectorului privat. „Vreau să-l atenționez pe domnul doctor Arafat că acest proiect de lege este pentru discutat, de asta a fost lansat în dezbatere publică, cea mai corectă abordare este să se prezinte la ministru cu observațiile dânsului și nu să creeze o psihoză publică, că acest guvern, – ticălos, de altfel, nu, domnu' Arafat? – vrea să distrugă sistemul de ambulanță, să-l dea la niște golani privați – nu?, punem în ghilimele. Dacă ăsta-i mesajul, greșiți, domnule doctor, și este mincinos și incorect“, a spus Băsescu. ?ê?£eful statului a criticat poziția doctorului față de faptul că acesta refuză să își aducă contribuția și amenință cu demisia în cazul în care nu se va menține actuala situație. „Această lege este necesară și cred că cel mai bun lucru pentru un demnitar al Ministerului Sănătății ar fi să o explice și, în măsura în care are idei, să contribuie la îmbunătățirea ei. Nu lansarea unei campanii, profitând de faptul că și când au mers pompierii și când au mers salvările și când s-a împiedicat cineva pe stradă, dacă era vreo personalitate, ieșea domnul doctor Arafat să ne explice cum a fost salvat de sistemul național de salvare, plătit până la ultimul ban din banii acestei populații. Deci corect este să contribuiți la îmbunătățirea legii, nu să atacați, domnule doctor“, a conchis șeful statului. Premierul Emil Boc a semnat ieri demisia lui Raed Arafat din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Sănătății, după ce acesta și-a anunțat public decizia de a se retrage din post. În paralel, Raed Arafat a declarat, ieri că este dispus să revină la munca pe care a făcut-o, nu la funcție, cu condiția să fie lăsați experții să lucreze și că probabil își va lua concediu fără plată două – trei luni, pentru ca să organizeze dezbateri privind propunerile pentru sistemul de urgență.

Lucian Duță, șeful CNAS: „Arafat ne-a trântit ușa-n nas“

Poziția rigidă a lui Arafat a fost explicată ieri de președintele CNAS Lucian Duță într-un interviu pentru Hotnews, care a comentat că Arafat a căutat mereu să-și impună punctul de vedere în loc să aleagă o cale a dialogului pe acest subiect foarte arzător. „Mi se pare puțin exagerată expresia de război cu președintele statului. Nu poți avea un război cu o instituție cum e președenția țării. Eventual poți avea un schimb de idei. În privința demisiei domnului Arafat, sincer îmi pare rău pentru gestul pe care l-a făcut. Îl cunosc pe Raed de foarte mulți ani, pe vremea când eram medic la Spitalul Universitar, știu că a muncit foarte mult, știu că și-a dorit foarte mult ca acest sistem să funcționeze, dovadă că el funcționează în acest moment. În calitate de coleg și medic îmi pare rău pentru acest gest (…) Pe de altă parte mi se pare deplasată ideea de a crede ca un sistem al statului nu poate merge fără tine. Sau ca acel sistem ești chiar tu. Lucrul acesta duce deja în sfera patologicului, din punct de vedere medical. Domnul Raed Arafat a fost chemat să-și spună punctul de vedere pe aceasta lege, i s-a oferit inclusiv sa scrie legislația pe capitolul de urgență. Reacția dânsului a fost în schimb categorica: nu trebuie să se mai scrie nimic, că legea este perfectă. Când spui, mai ales despre o lege, că este perfecta, mi se pare puțin exagerat. ?ê?£tiți foarte bine că legile sunt în permanența perfectibile“, a spus Duță. El a mai adăugat că victimizarea în public este o parte ușoară și că au avut loc mai multe discuții în patru – Lucian Duță, Virgil Păunescu (consilier prezidențial, profesorul universitar Cristian Vlădescu și secretarul Arafat – în care șeful SMURD a refuzat orice variantă. „Întotdeauna Raed Arafat a fost chemat la această comisie și la acest proiect de lege. Mai mult, dânsul a mințit când a spus că a dat o opinie scrisă pe această lege. Dacă ne-a dat-o sa o arate public si veti vedea ca nu exista. Acestea sunt lucrurile asa cum s-au intamplat ele exact. Nu îmi permit să vă povestesc ceva fals dintr-o încapere în care era un ministru și doi oficiali. șRaed Arafatț s-a ridicat de pe scaun și ne-a trântit ușa în nas și a spus că legea este perfectă în acest moment. Ceea ce, deși pare cam dur ce spun, mi se pare că deja atingem pe alocuri sfera patologicului“, a  mai spus Duță.

Bani și imagine

Deși nimeni nu neagă realizările SMURD-ul în materie de intervenție rapidă și toate binefacerile aduse de acest serviciu,  totuși nu trebuie scăpat din vedere că acestă organizația neguvernamentală – Fundația pentru SMURD –  a realizat pentru la 31 decembrie 2010 un excedent de 5,7 milioane de lei noi. Pe lângă fondurile de la stat și alte proiecte din care se finanțează SMURD, numai din „Campania 2%“ s-au strâns 5 milioane de RON. În cadrul exercițiului financiar de până la 23 iunie 2011, la fel, SMURD a raportat un excedent de 3,2 milioane de RON. În concluzie, este vorba despre foarte mulți bani care reprezintă un tort pe care Arafat nu-l dorește împărțit cu mai multe astfel de entități, chiar și dacă acest lucru va aduce un plus de valoare în serviciul pacienților în astfel de tragedii. Totodată, SMURD a reușit să capaciteze o serie de oameni din presă, toți loiali unor instituții de presă care acționează împotriva actualei puteri, auto denumindu-se simultan și presă de opoziție și deontologi. Printre aceste nume se regăsesc Emil Hurezeanu, un apropiat al cercurilor de presă ale lui Sorin Ovidiu Vîntu și director editorial la Money Express și Money Channel sau analistul tonomat Radu Tudor de la Antenele lui Voiculescu. Cei doi fac parte din Consiliul director al Fundației pentru SMURD.

Pleacă Arafat, se „încălzește“ Ciuhodaru
Medicul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul „Sfântul Spiridon“, a declarat că a fost, ieri, la Palatul Cotroceni, că i-au fost cerute un CV și informații despre tot ce știe să facă, precizând că nu a discutat despre preluarea funcție de subsecretar de stat după plecarea lui Raed Arafat.
Deputatul UNPR Tudor Ciuhodaru a venit, ieri,  la Ministerul Sănătății, la intrarea în sediul instituției declarând că a fost și la Cotroceni. Întrebat dacă la Cotroceni i s-a propus și preluarea funcției de subsecretar de stat după plecarea lui Raed Arafat din Ministerul Sănătății, Ciuhodaru a spus că nu s-a discutat despre o astfel de eventualitate. Ministrul Sănătății, Ritli Ladislau, a anunțat ieri că l-a desemnat pe doctorul Tudor Ciuhodaru, de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iași, consilier onorific pe probleme de urgență. La rândul său, doctorul Tudor Ciuhodaru numit consilier onorific la Ministerul Sănătății pe probleme de urgență, a distrus SMURD Iași, a declarat, ieri, Raed Arafat, precizând că se gândește la ce se va întâmpla cu urgența și că speră ca profesioniștii să fie ascultați. (D.S.)

Nicolae Bucur

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.