Acasă Actualitate Raluca Prună: legile românești sunt stufoase și greu de aplicat, fiind întreținute...

Raluca Prună: legile românești sunt stufoase și greu de aplicat, fiind întreținute de funcționari care vor să își arate utilitatea

DISTRIBUIȚI

Raluca Prună, fost ministru al Justiției în Guvernul Cioloș, a criticat vineri, la Arad, complexitatea și aplicarea greoaie a legilor din România și a subliniat necesitatea simplificării textelor de lege și a procedurilor de aplicare pentru creșterea eficienței aparatului birocratic.

Raluca Prună a participat vineri la o întâlnire cu Comunitatea locală RO100 Arad, în cadrul căreia a discutat, printre altele, și despre faptul că legile din România sunt stufoase, încearcă să prevadă toate situațiile care pot apărea și sunt foarte greu de aplicat. Fostul ministru al Justiției în guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș a subliniat că, deși nu sunt perfecte, aceste legi funcționează în prezent, dar cu costuri uriașe la nivel de eficiență, mai ales din punct de vedere al timpului necesar îndeplinirii tutoror obligațiilor legale și procedurale în cazul proiectelor de infrastructură, de exemplu.

„Noi avem legi care sunt foarte lungi, foarte stufoase, din cauza unei lipse de încredere socială. Încercăm să prevedem toate situațiile care pot apărea. Astfel, legile sunt stufoase, greoaie și greu de aplicat. Sunt legi care nu sunt perfecte, dar care funcționează așa cum sunt. Sunt și legi, de pildă din infrastructură, care sunt foarte greu de aplicat. Pentru a construi un penitenciar, durează aproximativ patru ani, pentru că ai termene, faci un studiu de prefezabilitate, apoi studiu de fezabilitate, îl duci la Ministerul Finanțelor, durează încă șase luni, este foarte complicat“, a explicat Raluca Prună.

Fostul ministru este de părere că acest sistem este întreținut și de o parte a funcținarilor statului, care vor să își arată astfel utilitatea în sistemul acesta greoi.

„Trebuie simplificate lucrurile astea. Îmi asum ceea ce spun: cred că procesul acesta este întreținut de o clasă de funcționari care se simt foarte utili. Dacă tu vrei să îți scoți o autorizație de construcție, te duci de 20 de ori la un funcționar. Chiar și în Ministerul Justiției, citind anumite legi cu niște colegi foarte onești, existau în mod foarte legitim foarte multe interpretări și așteptam de multe ori să ne lămurească Curtea Constituțională“, a spus Raluca Prună în cadrul întâlnirii de vineri de la Arad.

Sursa impreunapentruromania.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.