Acasă Actualitate Rămânem fără miei de Paște?

Rămânem fără miei de Paște?

DISTRIBUIȚI

Ciobanii au urcat prețul mieilor de Paștele catolic până la 30 de lei pe kilogram. Acum vine rândul ortodocșilor să scoată cam aceiași bani din buzunare, pentru că ciobanii din toată țara spun că mai bine nu mai taie nimic și intră cu mai multe animale în iarnă, decât să vândă la prețuri de nimic. Cealaltă variantă ar fi să exporte miei. Însă vecinii bulgari ne-au luat fața și la acest capitol, pentru că mieii lor sunt mult mai ieftini, așa că prețurile practicate de ei le-au făcut cu ochiul retailerilor care se pregătesc de importuri. În plus, din "grija" ANSVSA, animalele nu au fost marcate la timp, așa că oamenii nu au voie să le vândă.
De Paște, fie vom mânca miei din import, fie vom rămâne cu buzunarele goale. Ciobanii spun că nu vor vinde nicio bucățică de carne dacă prețul nu va fi de aproximativ 20 de lei pe kilogram.

Anul trecut, marii retaileri au preferat să aducă miei de la sud de Dunăre, pentru că prețurile practicate de bulgari au fost mai mici decât cele cerute de ciobanii din țară. Se pare că și anul acesta Paștele românesc va fi sărbătorit cu miei bulgărești. Crescătorii din Sibiu, Hunedoara și Maramureș cer un preț pe carcasă de circa 20 de lei. În cazul în care cumpărătorul pleacă cu mielul viu de la crescător, prețul este de aproximativ 10 lei. Dacă nu li se va da prețul cerut, ciobanii par deciși să-și țină mieii până la toamnă. Crescătorii din zona Moldovei speră să obțină cam aceiași bani. Oamenii spun că de vină pentru prețurile mari este seceta de anul trecut, care a scumpit furajele de trei ori. În plus, normele europene nu le mai permit să taie mieii la stână. Astfel, animalele pot fi sacrificate doar în spații special amenajate și cu respectarea normelor de bunăstare a animalelor, adică prin asomare. În aceste condiții, costurile pe care le suportă ciobanii cresc. Reprezentanții Patronatului Crescătorilor de Ovine spun însă că prețul va urca până în jurul valorii de 30 de lei pe kilogram în preajma Paștelui. Dacă ținem cont că în perioada Paștelui se înregistrează vârful vânzărilor la carnea de miel, ciobanii au tot interesul să vândă cât mai scump.
Însă, în prezent tot normele europene impun ca mieii să fie comercializați doar dacă au fost marcați corespunzător, adică prin două crotalii în ureche. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu a achiziționat încă dispozitivele de marcat, astfel că, dacă se respectă legea, mieii nu pot fi vânduți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.