Home Actualitate Recensământ: numărul pensionarilor a crescut cu 500.000 iar al tinerilor a scăzut...

Recensământ: numărul pensionarilor a crescut cu 500.000 iar al tinerilor a scăzut cu 115.000

DISTRIBUIŢI

Datele celui mai recent recensământ demonstrează că reforma pensiilor este o urgenţă. Peste cinci ani, vor rămâne prea puţini tineri din ale căror contribuţii să se plătească pensiile.

Numărul tinerilor a scăzut cu peste 115.000, în timp ce numărul pensionarilor a crescut cu aproape 500.000.

„Piramida vârstelor arată dezastrul demografic care se traduce în dezastru economic. Creşte numărul pensionarilor şi scade numărul tinerilor. Dacă mai punem la socoteală că din ce în ce mai mulţi tineri au ca scop părăsirea ţării după terminarea studiilor, viitorul arată destul de sumbru. Generaţia numeroasă a ‘decreţeilor’ va ieşi la pensie peste 5-10 ani, când vor părăsi forţa de muncă activă şi vor rămâne prea puţini tineri din ale căror contribuţii să se plătească pensiile. De aceea e nevoie de o gândire serioasă pe termen lung, nu de negocieri politice de luni în şir în fiecare an”, spune deputatul USR Cristian Seidler.

USR a introdus reforma pensiilor în PNRR. Până la finalul acestui an, guvernul trebuia să elimine pensiile speciale, iar până în aprilie 2023 PSD şi PNL trebuie să prezinte o nouă lege a pensiilor care să asigure sustenabilitatea fiscală a sistemului de pensii, precum şi echitatea şi respectarea principiului contributivităţii.

Coaliţia PSD PNL va rata mâine termenul pentru eliminarea pensiilor speciale, proiectul abia a fost adoptat de guvern şi va ajunge în parlament abia în februarie. Mai grav, proiectul nu desfiinţează nicio pensie specială, este o batjocură pentru ideea de reformă.

Termene din PNRR:

Pensii speciale – trimestrul 4 2022 – https://monitorpnrr.eu/piloni/?jalon=215

Pensiile normale – trimestrul 2023 – https://monitorpnrr.eu/piloni/?jalon=214

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.