Acasă Actualitate Record pentru România: 19 condamnări la CEDO într-o zi

Record pentru România: 19 condamnări la CEDO într-o zi

DISTRIBUIȚI

România a stabilit un nou record negativ. Țara noastră a reușit "performanța" de a fi condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-o singură zi în 19 cauze. Paguba a fost estimată de către judecătorii de la Strasbourg la aproape 3 milioane de euro, bani pe care statul român va trebui să-i scoată, în maxim trei luni, din buzunarul contribuabililor pentru a acoperi greșelile unor judecători români. Majoritatea cauzelor pentru care a fost condamnată România au vizat dreptul la proprietate, birocrația excesivă sau taxele de timbru care s-au dovedit a fi costisitoare.
Despre acest subiect, judecătorul Cristi Danileț, secretar SoJust, a declarat pentru ziarul "Curentul" că "instanța de la Strasbourg a avertizat România încă din 2005 cu privire la legislația defectuoasă care există în domeniul proprietății. Acesta este și motivul pentru care ar trebui să ne așteptăm la alte sute de condamnări CEDO pe această temă".
Recordul României la capitolul condamnări într-o singură zi pentru la CEDO s-a înregistrat sâmbătă, când țara noastră a primit 19 sentințe nefavorabile. Cum era de așteptat, majoritatea condamnărilor au survenit datorită încălcărilor dreptului la proprietate. Concret, judecătorii europeni au constatat în 16 cazuri că instanțele românești au încălcat dreptul la proprietate prin sentințele date în procese de retrocedări. Iar în aceste dosare, statul român este obligat ca în maxim trei luni să restituie imobilele și terenurile disputate sau să plătească proprietarilor aproape 3 milioane de euro. Conform comunicatului Ministerului Afacerilor Externe, în 11 dintre cauze Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancționat vânzările către chiriași a unor imobile naționalizate fără ca foștii proprietari să fi fost despăgubiți. Prevederile unei ordonanțe de urgență a Guvernului din 1999, care interzicea proprietarilor de case naționalizate să perceapă chirii, a mai adus alte două sancționări pentru țara noastră la CEDO. În alte trei procese, Curtea de la Strasbourg a constatat că birocrația excesivă sau taxele de timbru prea mari au dus la prelungirea nerezonabilă a procedurilor de restituire a unor imobile. Condamnările la CEDO, unde suntem fruntași, se datorează numărului enorm de plângeri pe care românii le depun la ultima instanță care le-ar putea face dreptate. Astfel, România s-a situat anul trecut pe locul 3 la capitolul plângeri și pe locul 5 la numărul de condamnări, mai precis, 88 în 2007.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.