Acasă Actualitate Rectorul UVT despre rectificarea bugetară: Educația devine victima deciziilor PSD – ALDE

Rectorul UVT despre rectificarea bugetară: Educația devine victima deciziilor PSD – ALDE

DISTRIBUIȚI
„Rectificarea bugetară realizată de actualul Guvern este din nou ruptă din fantezia fiscal –bugetară a unor personaje decuplate de a realitățile economiei românești. Este inexplicabil cum Guvernul ignoră părerile Consiliului Fiscal și ale specialiștilor și insistă să ducă mai departe fanteziile bugetare ale unor personaje de tristă amintire. Astfel, deși Consiliul Fiscal avertiza că la sfârșitul primului semestru sunt venituri nerealizate de 5,8 miliarde lei, rectificarea prevede un plus de 2,2 miliarde lei, ceea ce arată că Guvernul perpetuează această fantezie a unor venituri supraestimate. Totodată, în capitolul de cheltuieli, se taie de la un minister veșnic ignorat și de la un domeniu ce poate reprezenta vectorul de competitivitate al economiei noastre, respectiv de la Educație și de la Cercetare, ceea ce este și mai grav”, remarcă deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.
„Adoptarea, astăzi, a Ordonanței de Urgență pentru rectificarea Bugetului de stat 2019 confirmă o realitate tristă, în care domeniul vital al educației este o victimă a tăierilor bugetare adoptate de Guvern, cu o sumă record a reducerilor, de 1 miliard de lei, produsă mai ales prin tăierile de la programul „Merg la Școală”, care prevedea acordarea de tichete anuale pentru elevi, utile în achiziția de rechizite și cărți”, constată deputatul liberal Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.
„De altfel, premierul a confirmat, imediat după ședința de guvern în care s-a adoptat rectificarea, faptul că MEN nu a fost pregătit să implementeze programul „Merg la Școală”, afirmând că reducerea, de aproximativ un miliard de lei a bugetului Ministerului Educaţiei, se referă în principal la Programul „Merg la şcoală”, care, din păcate, nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an”, arată deputatul liberal Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație din PNL.
„Conform bugetului Ministerului Educației pe 2019, programul ”Merg la Școală făcea parte din secțiunea Asistență socială, unde au fost alocați 890 milioane. Prin acest program erau prevăzute sume de achiziții destinate elevilor din învățământul primar, gimnazial profesional și liceal de stat, urmau să primească rechizite și manuale școlare. Iată cum, printr-o justificare tehnică ce ascunde, de fapt, lipsa de responsabilitate a guvernanților, o sumă vitală pentru achiziția de rechizite și cărți, atât de necesare multor copii din România, a dispărut fără urmă din bugetul MEN”, subliniază deputatul liberal.
”O observație de bun simț merită să fie făcută, față de această tăiere nejustificată a banilor din bugetul MEN. Care este motivul pentru care cele 890 de milioane de lei nu au fost realocate spre alte nevoi cheie ale MEN, dacă este atât de evident că Programul „Merg la şcoală” nu a fost pregătit pentru a putea fi finanţat şi implementat până la sfârşitul acestui an? Care este motivul real pentru care acest segment din bugetul educației, atât de important (aproape 3% din total buget anual), nu și-a găsit altă alocare, pentru ca, după rectificare, să nu se piardă nimic din bugetarea MEN pe 2019? Sunt în acest moment asigurate toate condițiile în rețeaua de grădinițe și școli publice, pentru ca cele 890 de milioane să nu mai fie necesare și să fie tăiate de la MEN, în loc să fie redirecționate către pregătirea deschiderii noului an școlar?  Probabil că singura explicație reală are legătură cu nevoia de tăieri masive bugetare, la care Guvernul a ajuns să fie obligat, ca urmare a pantei critice pe care alunecă acum economia, cu perspectiva critică ce este anunțată prin scăparea de sub control a deficitului bugetar pe 2019 (care se va situa, în interpretările experților, în intervalul 3,4% – 3,7% din PIB)”, conchide liberalul Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.
„Adăugând în rectificare venituri fanteziste și tăind de la domenii vitale precum Educația și Cercetarea, guvernanții arată, în modul cel mai clar, nu doar lipsa de orizont a rectificării bugetare, cât mai ales falimentul politicilor PSD. Din păcate, acest mod de a face politică va afecta pe termen lung competitivitatea economiei și va nemulțumi, tot mai mult, generații întregi de cetățeni români, care s-au săturat să tot fie sacrificați, ignorați și, mai ales, îndatorați pe termen lung”, adaugă în final deputatul liberalul Marilen Pirtea.

2 COMENTARII

  1. In timp ce statele civilizate ale lumii au ca obiectiv principal in programele lor dezvoltarea cercetarii stiintifice sau a „societatii cunoasterii”, factor promotor al progresului, pentru care aloca fonduri financiare insemnate (6-9% din PIB) in Romania aceasta activitate mai pilpiie doar ca o luminare care urmează sa se stinga definitiv, fara ca cei care carmuiesc destinele tarii sa schiteze vreun gest. In ciuda acestei ignorante, divinitatea, in multe competitii stiintifice internationale (olimpiade, inventica) i-a desemnat pe romani ca fiind printre „asi”, ceea ce dovedeste ca si Dumnezeu tine cu poporul roman mai mult decat o fac conducatorii impostori ajunsi in functii supreme pe baza de “siretlicuri” politice sau criminale.
    In acest context, ar fi de prisos sa mai vorbim despre cum este valorificat potentialul academic, in procesul de elaborare a strategiilor, sau Politicilor Publice destinate asigurarii binelui general al romanilor, care lipsesc cu desavarsire.

  2. Realitatile existente in Ro dupa evenimentele istorice din 1989 dovedesc ca STIINTA temelia dezvoltarii si progresului unei societati ca si CULTURA care constitue de-a lungul istoriei si existentei unui popor ADN-ul său, dăuneaza grav mentalitatii politrucilor, drept urmare se poate constata cu mahnire ca aceste valori supreme ale existentei umane sunt abandonate in mod intentionat cu scopul indobitocirii natiunii. Acum in vremuri tulburi pentru guvernarea normala a tarii poate intelege orice roman de ce marii oamenii de cultura si de stiinta ai neamului nostru de-a lungul istoriei au emigrat fiindca nu au putut vietui in Ro pentru a-si dovedi patriotismul desavarsit, ei s-au dăruit omenirii pe teritoriul altor tari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.