Acasă Actualitate Referat DNA: Alina Bica a lăudat expertul care supraevaluase terenul cu 60...

Referat DNA: Alina Bica a lăudat expertul care supraevaluase terenul cu 60 milioane Euro

DISTRIBUIȚI

În referatul DNA de arestare a Alinei Bica, procurorii scriu că, pe 15 martie 2011, cei 9 membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP , printre care se aflau Alina Bica, Marko Attila, Sergiu Ionuț Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoș Bogdan și Lăcrimioara Alexandru, au analizat cererea de retrocedare a suprafeței de 13.0535 ha din zona Plumbuita(Sectorul 2), beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.

Deczia trebuia luată pe baza unui raport întocmit de evaluatorul Emil Nuțiu, care a stabilit o valoare de despăgubire de 377.282.300 lei.

DNA acuză că membrii Comisiei au acceptat raportul întocmit de expertul Emil Nuțiu, deși acesta a evaluat un teren agricol la prețul unui teren rezidențial.

Mai mult, evaluatorul Emil Nuțiu a primit de la Stelian Gheorghe, anterior efectuării raportului, o sumă de până la 100.000 lei pentru a supraevalua terenul iar prin intermediari a fost realizată o intervenție la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor.

Procurorii acuză că membrii Comisiei Centrale „și-au încălcat, negat și nesocotit tocmai obligația de statut ce presupunea analiza, dezbaterea asupra raportului de evaluare, astfel încât decizia bazată pe acest raport să fie riguroasă”.

„Dar raportul a fost unul eronat, grosolan supraevaluat în scopul îmbogățirii fără drept și în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membri care au ajutat — sub acest aspect cercetările fiind în curs — iar efectele se răsfrâng asupra unei colectivități de persoane îndreptățite la despăgubiri, care la rândul său a formulat cereri de despăgubire, dar care a fost tratată doar formal”, se mai arată în referatul DNA.

În plus, membrii Comisiei nu au făcut nici măcar demersul minim de a analiza explicațiile evaluatorului.

La ședința din 15 martie 2011, evaluatorul Emil Nuțiu a fost invitat pentru a da explicații, însă din cauză că acesta a făcut precizări generale, Alina Bica „a făcut un elogiu al profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit iar suma stabilită era justificată”.

Anchetatorii susțin că prin acțiunea membrilor Comisiei, „bugetul public a fost irosit și practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare și favorite, consecința fiind nedreptățirea altor titulari de drepturi, ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluționate și care nu puteau spera la așa supraevaluări dacă nu cunoșteau filiera”.

„Activitatea infracțională abuzivă s-a realizat prin însușirea necondiționată a evaluării oferite de inculpatul Nuțiu Emil, doar cu scopul de a simula reparația, pentru că, în realitate, s-a urmărit și s-a realizat îmbogățirea pe nedrept a unor favoriți, cărora li s-a dat cadou, prin prăduirea bugetului public, suma de 377.282.300 lei. Consecința deosebit de gravă a acestei activități infracționale abuzive a inculpaților, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei”, se mai arată în referatul DNA.

Alina Bica a fost reținută joi seară de procurorii DIICOT, fiind acuzată de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, au fost reținuți Emil Nuțiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, membri ai aceleiași comisii din cadrul ANRP.

În același dosar s-a mai cerut arestarea deputatului UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, și omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul său fiind impusă măsura controlului judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.