Acasă Actualitate Rezervația naturală Tâmpa, asfixiată de mastodonți imobliari

Rezervația naturală Tâmpa, asfixiată de mastodonți imobliari

DISTRIBUIȚI

Mulți știm faptul că rezervația naturală Tâmpa se întinde pe o suprafață de 150 hectare, fiind singura rezervație peisagistică din județul Brașov. Potrivit legislației, Tâmpa este zonă protejată, adăpostind 22 de specii de păsări de interes european, patru specii de mamifere și trei habitate. În câteva cuvinte, Tâmpa este o bogăție verde pentru Brașov și nu numai. Mai bine spus era, deoarece asistăm începând din vara lui 2007 la o ofensivă a unor mastodonți imobiliari.  Ansamblul rezidențial "Tâmpa Gardens" iese atât de mult în evidență, încât munții pălesc în spatele acestei mega-construcții care umbrește aproape un sfert din versantul rezervației.

Orașele care atrag ca un magnet, de câțiva ani încoace, tot mai multe investiții imobiliare sunt București, Cluj, Constanța, Iași și Brașov. În orașe precum Brașov, numărul proiectelor mari de apartamente aflate în lucru depășește peste 4.000 de unități locative. Piața imobiliară brașoveană este încurajată de potențialul său turistic, în prezent fiind în derulare aici multe proiecte de investiții. Acestea nu țin cont de faptul că unii pun preț pe valoarea peisagistică ori a speciilor de mamifere existente în zonă, ci sunt mânate doar de interese financiare.

Pârtia de pe Tâmpa este cea mai căutată locație din zona Brașov. În zonă, se află în plină construcție proiectul Tâmpa Gardens, un ansamblu rezidențial cu 256 de apartamente, dotat cu spații dedicate sporturilor, centru Spa și piscină. Principalele zone din Brașov care au primit dezvoltări rezidențiale sunt Noua, Răcădău, Tâmpa, Tractorul, Ghimbav și Stupini. Așadar, un lanț al slăbiciunilor a început să stranguleze tubul de oxigen al brașovenilor. Răcădăul este deja asfixiat, Dealul Cetății a rămas aproape fără vegetație, însă, macaralele lucrează din greu.

Petiție pentru stoparea invaziei de blocuri în mijlocul Rezervațiilor

Luând cunoștință de demersul unor brașoveni care au postat o petiție pe site-ul cu același nume, prin care vor să oprească această cotropire imobiliară în zonă, ne-a revenit în memorie o declarație făcută în urmă cu câtva timp de primarul Brașovului. Acesta avertiza încă de acum doi ani că Muntele Tâmpa va deveni un obiectiv turistic recreativ și educativ. El anunța, cu titlu de laudă, încă de prin anul 2006 înălțarea unor parcuri de locuințe. Ceea ce nu înțelegem este faptul că lumea se ferește să vorbească despre ceea ce se petrece în realitate pe terenul pe care se dezvoltă "Tâmpa Gardens". Or, cine o face alege anonimatul. Cu toate că purtătorul de cuvânt al Primăriei, Florin Toarcea, ne-a spus că administrația a dat autorizația în baza avizelor de mediu, surse demne de încredere ne-au explicat faptul că investitorii de la "Tâmpa Gardens" au luat doar o hârtie fără a întocmi, în prealabil, un studiu de impact, având în vedere că în imediata vecinătate există rezervația naturală Tâmpa. Aceleași surse ne-au spus că ar fi fost necesar și un aviz al Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor, precum și al Ministerului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Pe de altă parte, fiind vorba de rezervație naturală, nu ar fi fost posibilă concesionarea terenului într-un asemenea scop. Dincolo de orice demers făcut de unul sau altul, se vede treaba că există o firmă care construiește două blocuri P+12, sfidând arhitectura locului și legile bunului simț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.