Acasă Actualitate După inundații, sinistrații sunt amenințați de boli și infecții

După inundații, sinistrații sunt amenințați de boli și infecții

DISTRIBUIȚI

Numărul județelor afectate a ajuns la cinci, 137 de localități fiind afectate de inundații, 73 de locuințe distruse în totalitate, iar alte 2.196 afectate. În localitățile în care pericolul a trecut, localnicii sunt amenințați de îmbolnăviri și infecții. Populația și animalele din zonele afectate vor fi vaccinate, dar vaccinul nu îi protejează pe cei care continuă să bea apă din fântâni sau să o folosească la gătit. Există riscul apariției hepatitei A, a bolilor diareice acute, infecțiilor digestive sau a altor afecțiuni. Localnicii sunt amenințați de boli grave, care s-ar putea extinde în întreaga țară, fiind transmisibile de la animale la oameni.

Bilanț tragic

Lupta oamenilor cu apele continuă, situația nefiind mai bună nici ieri, în nordul țării. Situația rămâne critică în județul Suceava, în comuna Ulma și în alte 14 sate, unde 3.000 de persoane sunt izolate. Orașul Rădăuți încă nu are apă potabilă. Un bilanț de ieri arată că numărul județelor afectate a ajuns la cinci, 137 de localități fiind afectate de inundații, 73 de locuințe distruse în totalitate, iar alte 2.196 afectate. În satul Tibeni, din comuna Satu Mare, care a fost de două ori inundat, apele s-au retras.

Circulație întreruptă

Drumul european E583 (DN28) care traversează județul Iași a fost închis, iar în județul Neamț a fost închis DN 15D Roman-Gâdinți. Circulația rămâne închisă pe opt drumuri naționale din județele Suceava, Botoșani, Iași și Maramureș. În județul Suceava este întreruptă circulația pe DN 2K, în localitatea Arbore, traficul fiind deviat pe DN2 Siret – Suceava și pe DN17 Suceava – Gura Humorului. Și DN 2E, în zona Clit, traficul rutier este deviat pe DN2 Siret – Suceava și pe DN17 Suceava – Gura Humorului. De asemenea, în județul Suceava nu se poate circula pe DN 2H, între Putna și Vicovu de Jos. Pe acest traseu nu există rute ocolitoare. Drumul Național 17A rămâne închis, varianta ocolitoare fiind prin DJ178 Rădăuți – Volovăț și DJ209K Volovăț – Marginea. În județul Botoșani, DN24C Miorcani – Rădăuți-Prut este impracticabil, traficul fiind deviat pe drumuri locale, iar pe DN29A Rediu – Rădăuți-Prut se circulă cu dificultate. În județul Iași, DN 28A Târgu Frumos – Pașcani drumul este închis, circulația fiind deviată pe ruta DN2 Moțca – Săbăoani, DN 28 (E583) Săbăoani – Târgu Frumos. Și în județul Maramureș, deși situația meteorologică s-a ameliorat, DN 19 Remeți – Teceu este impracticabil, șoferii putând circula pe DN18 Sighetu Marmației – Baia Mare, DN1C Baia Mare – Livada și DN19 Livada – Negrești-Oaș. Pe DN18 Vișeu de Jos – Leordina se circulă pe un fir. Circulația feroviară rămâne închisă pe unele rute din raza sucursalelor CFR Cluj și Iași, existând și unele restricții de viteză pe trasee din județul Iași, din cauza inundațiilor, însă a fost deschisă pe ruta Ileanda – Răstoci, în județul Cluj.

Campanie de vaccinare forțată

În județele Maramureș, Iași, Neamț, Botoșani, Suceava, Sălaj, Satu Mare, Alba și Harghita, Ministerul Sănătății a întreprins o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirii persoanelor afectate de viituri. Populația și animalele din zonele afectate vor fi vaccinate, dar vaccinul nu protejează populația care continuă să bea apă din fântâni sau să o folosească la gătit. Utilizarea apei din surse neautorizate poate provoca hepatita A, boli diareice acute, infecții digestive sau alte afecțiuni. Există riscul apariției unor boli grave în regiunile inundate din nordul Moldovei, care s-ar putea extinde în întreaga țară, fiind transmisibile de la animale la oameni.

Tot cod roșu

Codul roșu rămâne în vigoare pe Siret, de la Lespezi la Drăgești. Pe râul Prut, sectorul care rămâne sub incidența codului roșu până în această după-amiază este cel din amonte de acumularea de la Stânca Costești, pe teritoriul județului Botoșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.