Acasă Actualitate Rezidentii ies in strada

Rezidentii ies in strada

DISTRIBUIȚI


Nici in acest an, examenul de rezidentiat nu a fost ocolit de scandal. O buna parte dintre candidati ies astazi in strada pentru a-i solicita si pe aceasta cale ministrului interimar al sanatatii, Ionel Blanculescu, sa anuleze examenul.

In cursul zilei de ieri, Blanculescu s-a intalnit cu o parte dintre candidatii nemultumiti de la specializarea chirurgie, fara a se ajunge la o solutie de compromis. De altfel, potrivit candidatilor prezenti, nici nu s-a pus o astfel de problema, ministrul sanatatii anuntandu-i doar ca nu va anula examenul. -Nu gandim acum calitativ. Suntem intr-un examen si trebuie sa masuram-, a sustinut Blanculescu.

-Nu a contat calitatea, ci memoria candidatilor. Comisia a organizat un examen prost, neexistand criterii de evaluare. Vom solicita in instanta anularea examenului- – a declarat Radu Gutanu, unul dintre candidati.

La specializarea chirurgie, aproximativ 250 de candidati au obtinut punctaj maxim, iar alti 91 – 949 de puncte din 950 posibile. La chirurgie au fost scoase la concurs 264 de locuri.

Potrivit ministrului sanatatii, cei 91 de candidati vor fi repartizati de calculator.

O alta cale de protest la care vor recurge medicii nemultumiti va fi instanta, ei anuntand deja ca intentioneaza sa dea in judecata Ministerul Sanatatii.

Si Blanculescu este convins ca intr-un fel sau altul tot in instanta se va ajunge, pe de o parte fiind vorba despre candidatii care au obtinut punctaj de 948 sau 949 de puncte, iar pe de alta – despre cei cu punctaj maxim, care insa vor sustine un nou test de departajare.

Ministrul sanatatii a precizat ca noul test va fi sustinut de cei 250 de candidati cu punctaj maxim in cursul saptamanii viitoare, in functie de rezultatele obtinute candidatii urmand sa fie repartizati la cele 14 specializari ale chirurgiei.

Candidatii contesta insa acest nou test, sustinand ca este ilegal, de vreme ce nu a fost prevazut in metodologia de concurs.

-Ca decident, imi asum responsabilitatea organizarii acestui nou test, pe care il voi promova printr-un ordin de ministru. Greseala noastra a fost ca nu ne-am asteptat la aceasta situatie atipica, adica atatia candidati sa obtina note maxime. Nu pot decat sa ma bucur ca este o generatie atat de valoroasa. Situatia este similara cu ceea ce i s-a intamplat Nadiei Comaneci: calculatorul n-a recunoscut nota. Statistic si matematic, doar 5% din cei 7.680 de candidati au obtinut punctajul maxim. Ca la orice concurs, exista si nemultumiti-, sustine Blanculescu.

Indirect, ministrul sanatatii recunoaste defectele de organizare a rezidentiatului, precizand ca pentru examenul de anul viitor vor fi elaborate 20.000 de intrebari-grila, acestea urmand sa fie publicate pe Internet cu o luna inaintea examenului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.