Home Actualitate Romanii din Intorsura Buzaului cer referendum pentru a deveni brasoveni

Romanii din Intorsura Buzaului cer referendum pentru a deveni brasoveni

DISTRIBUIŢI

Consiliul Local din Intorsura Buzaului vrea sa organizeze un referendum pentru ca localitatea sa treaca, din punct de vedere administrativ si teritorial, la judetul Brasov, pe motiv ca bugetul pe care l-a primit in acest an orasul nu se cifreaza nici macar la jumatatea celui de anul trecut. Primarul Gheorghe Baciu, dar si alti primari covasneni acuza Consiliul Judetean Covasna, institutie controlata de UDMR, ca dezavantajeaza in mod vizibil zona locuita preponderent de romani.

In replica, prefectul Horia Grama spune ca distributia banilor s-a facut pe criterii strict legale, respectandu-se formula stabilita prin Legea bugetului.

In ceea ce priveste organizarea unui referendum, lasa sa se inteleaga ca acesta este legal, dar nu indicat. De fapt, PSD se teme ca, prin trecerea celor 10.000 de locuitori la judetul Brasov, ponderea romanilor din judetul Covasna, care in prezent reprezinta 25 de procente, ar putea cobori sub nivelul celei din judetul Harghita. Practic, prin aceasta mutare, UDMR si-ar mai realiza un obiectiv politic.

Consilierii locali din orasul Intorsura Buzaului au ridicat problema organizarii unui referendum pentru ca localitatea sa treaca, din punct de vedere administrativ si teritorial, la judetul Brasov. Primarul localitatii, Gheorghe Baciu, sustine ca ideea este mai veche, dar ca aceasta a fost conturata clar abia acum, pe fondul nemultumirii pe care -intorsii- o au ca urmare a starii de saracie lucie la care au fost adusi, desi erau cei mai instariti oameni ai judetului Covasna, saracie determinata in parte si de impartirea discriminatorie a bugetului de catre Consiliul Judetean Covasna. Gheroghe Baciu sustine ca bugetul pe care l-a primit in acest an orasul Intorsura Buzaului nu se cifreaza nici macar la jumatatea celui de anul trecut si a indraznit chiar sa afirme ca politica practicata de de Consiliul Judetean Covasna, institutie controlata de UDMR, dezavantajeaza in mod vizibil zona Buzaielor, locuita preponderent de romani. In Intorsura Buzaului, zona compact romaneasca, traiesc in jur de 10.000 de oameni, care inainte de Revolutie erau mai instariti decat restul locuitorilor judetului Covasna, intrucat zona nu fusese cooperativizata. In ultimii ani, dupa inchiderea succesiva a fabricilor de pe platforma industriala, nivelul de trai al oamenilor a scazut foarte mult, astfel incat rata somajului se apropie de 40%, iar localnicii cer statut de zona defavorizata.

Un referendum cu rezultat previzibil

Primarul orasului Intorsura Buzaului, Gheorghe Baciu, a mai declarat ca un eventual referendum ar fi usor de prognozat, majoritatea locuitorilor fiind de parere ca ar trai mai bine daca localitatea ar trece la judetul Basov, de care a mai apartinut pe vremuri. -De altfel, spune Gheorghe Baciu, drumurile care fac legatura Intorsurii cu Brasovul sunt mai bune si mai scurte decat cele care duc la Sfantu Gheorghe. Foarte multi localnici si-au gasit loc de munca la Brasov, invata la Brasov si chiar s-au inscris pe listele medicilor de familie din judetul Brasov.

Prefectul de Covasna acuza o manevra politica

Pentru reorganizare administrativ-teritoriala este nevoie de o hotarare de Guvern, insa, in ciuda vointei locuitorilor din Intorsura Buzaului, ar putea sa nu fie adoptata, intrucat ar putea produce un grav dezechilibru etnic in zona. Mai exact, prin trecerea celor 10.000 de locuitori la judetul Brasov, ponderea romanilor din judetul Covasna, care in prezent detin 25 de procente, ar putea cobori sub nivelul celui din judetul Harghita. De altfel, acest efect ar fi unul scontat de UDMR, fapt pentru care, acest partid ar putea fi banuit ca apeleaza la acte discriminatorii tocmai pentru a-i determina pe romanii din zona respectiva sa ia calea Brasovului. Aceasta afirmatie ar putea avea ca suport actele asemanatoar savarsite la o scara mult mai mare, imediat dupa Revolutie, in anumite zone din Covasna si Harghita, ce-i drept atunci nemaifiind loc de astfel de subtilitati.

Prefectul de Covasna, Horia Grama, sustine ca exista o baza legala pentru trecere unei localitati dintr-un judet in altul si ca gestul primarului Intorsurii Buzaului, ales lider al PD Covasna, este unul politic, acesta fiind incurajat de colegul sau de partid Aristotel Cancescu, care este si presedintele Consiliului Judetean Brasov.

Referindu-se la afirmatia primarului Gheorghe Baciu, confrom careia Consiliul Judetean Covasna a alocat localitatilor in mod discrimanatoriu sume de la buget, prefectul Horia Grama, a declarat ca distributia banilor s-a facut pe criterii strict legale, respectandu-se formula stabilita prin Legea bugetului.

Trecand peste punctul de vedere al prefectului, care corespunde perfect protocolului recent semnat intre PSD si UDMR, vom spune ca si alti primari covasneni au semnalat faptul ca, la nivelul judetului, localitatile in care ponderea populatiei este majoritar romaneasca sunt nedreptatite de Consiliul Judetean la distribuirea bugetului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.