Acasă Actualitate Romanii nu fac fata arsitei infernale

Romanii nu fac fata arsitei infernale

DISTRIBUIȚI

– In Capitala, in ultimele 24 de ore, la Salvare s-au inregistrat peste 1.500 de apeluri

– In tara, sute de romani au ajuns in spitale, arsita provocand infarcturi, nasteri spontane sau, in cel mai fericit caz, insolatii.

– Angajatorii sunt obligati sa cheltuiasca sume insemnate de bani pentru a-si proteja salariatii cu apa si ventilatie, altfel riscand sa plateasca amenzi intre 15 si 25 milioane de lei.

– Pentru ziua de azi, meteorologii prognozau aceleasi temperaturi infernale de 38-40 de grade Celsius.


In Bucuresti, totul se -topeste-

Prefectura Capitalei a cerut serviciilor publice descentralizate sa ia urgent masuri pentru protectia persoanelor incadrate in munca in perioadele cu temperaturi extreme, potrivit legislatiei, avand in vedere ca ultimele zile au fost caniculare. De asemenea, s-a cerut serviciilor descentralizate specializate masuri de intensificare a controalelor pentru prevenirea imbolnavirilor si toxiinfectiilor alimentare.

Date fiind conditiile meteorologice, primariile din Capitala au dispus ca strazile si trotuarele sa fie stropite cu apa de cateva ori pe zi, pentru aceasta fiind mobilizate toate masinile si utilajele specifice ale firmelor de salubrizare sau ale administratiilor de sector ale domeniului public. Cel putin in zonele ultracentrale si centrale, strazile sunt stropite de trei ori pe zi.

Angajatii Primariei Capitalei au fost trimisi acasa

Pentru ca majoritatea birourilor din cadrul Primariei Capitalei nu sunt dotate cu climatizoare, iar bani pentru apa minerala nu sunt, s-a dispus ca salariatii acestei institutii sa plece acasa inca de la ora 11.00.

In ceea ce priveste transportul in comun, devine pe zi ce trece o piatra de incercare pe care, de multe ori, trebuie sa o treci cu un efort de vointa deosebit. Acest lucru este valabil atat pentru calatori, cat si pentru soferii si vatmanii angajati ai RATB. Ieri, de exemplu, autobuzele de-abia se tarau pe asfaltul incins. De conditiile din cabina conducatorilor auto ce sa mai vorbim. Aici, temperatura batea usor spre 40 de grade, soferii stergandu-si transpiratia ce le curgea -suvoi- pe fata. Aerul incins era -schimbat- doar cu ajutorul geamului sau usii deschise, in mers. De apa minerala sau plata nu prea se punea problema. Conducerea RATB a precizat ca salariatii Regiei primesc in fiecare zi echivalentul in bani a doi litri de apa minerala.

1.500 de apeluri al Salvare, in 24 de ore

Medicii Serviciului de Ambulanta al Municipiului Bucuresti (SAMB) au inregistrat, in ultimele 24 de ore, o crestere semnificativa a numarului de lesinuri, spasmofilii si persoane cazute pe strada, din cauza caniculei si a faptului ca nu au consumat suficiente lichide, in conditiile in care cele 1.500 de apeluri telefonice se inscriu intr-o medie specifica sezonului.

Astfel, daca intr-o zi obisnuita erau trei-patru cazuri de cadere de calciu (spasmofilie), in ultimele 24 de ore au fost 50 de astfel de cazuri, mai ales la femei si persoane tinere. De asemenea, au fost inregistrate 58 de persoane care au cazut pe strada, mai ales barbati, existand posibilitatea ca starea lor sa fi fost determinata si de consumul de alcool.

In tara, infarcturi si nasteri spontane

Caldura excesiva creeaza mari probleme in anumite judete ale tarii, in judetul Harghita fiind inregistrate, saptamana trecuta, de patru ori mai multe nasteri decat in mod obisnuit. Directorul Serviciului de Ambulanta Harghita, Bachner Istvan, a declarat ca temperaturile de peste 35 de grade Celsius au dus la cresterea numarului de nasteri, nu mai putin de 49 de bebelusi venind pe lume saptamana trecuta. Bachner Istvan a precizat ca, in mod obisnuit, se inregistreaza aproximativ 12 nasteri saptamanal. Tot din cauza valului de caldura, opt harghiteni au suferit infarct miocardic, iar alte 23 de persoane au ajuns la spital din cauza comotiilor cerebrale. Totodata, 20 de persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor dupa ce au suferit crize de hipertensiune arteriala, iar 15 harghiteni au intrat in coma din diferite motive.

In Suceava, directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP), Alexandru Lazareanu, a declarat ca, in ultimele zile, mai multe persoane din judetul Suceava care s-au expus prelungit la soare au suferit diverse afectiuni.

In Alba, saloanele spitalelor au devenit incubatoare

In judetul Alba, pacientii de la Spitalul Judetean se plang ca suporta greu canicula, deoarece in saloane temperaturile au atins chiart 40 de grade Celsius. Directorul Spitalului Judetean Alba, Cristian Barbonta, a declarat ca se ating aceste temperaturi infernale din cauza geamurilor mari in care bate soarele si din cauza aparatelor din sali, care emana caldura. Prefectul de Alba, Ioan Rus, a declarat, ieri, ca se va implica personal in atragerea unor fonduri pentru dotarea spitalului cu aparate de aer conditionat.

Tot in judetul Alba, peste 130 de persoane au solicitat ingrijiri din partea Serviciului de Urgenta din Alba, majoritatea avand afectiuni provocate de canicula. La spitalele din judet ajung in special varstnici a caror stare de sanatate s-a agravat pe fondul caldurii excesive. Medicii de la Serviciul de Ambulanta au avut si ei zeci de solicitari.

Angajatorii, obligati sa investeasca masiv pentru protectia salariatilor

Conform OUG nr. 99/2000, dupa trei zile in care temperaturile inregistrate sunt mai mari de 37 de grade Celsius, se impun luarea unor masuri de urgente pentru protejarea salariatilor. Potrivit articolului 4 al acestei ordonante, angajatorii sunt obligati sa investeasca in aparatura de ventilatie la locul de munca, sa asigure cate doi-patru litri de apa minerala pentru fiecare angajat sau sa reduca intensitatea sau ritmul activitatilor fizice. Astfel, pentru angajatori, aceasta perioada este una neagra, ei fiind obligati sa investeasca sume importante de bani sau sa piarda la capitolul -productie-, in cazul in care opteaza pentru reducerea perioadei de munca.

Astazi, ca si ieri

Ieri, temperaturile in Bucuresti s-au apropiat de 39-40 de grade, iar indicele de temperaturi de umezeala, cel care creeaza starea de disconfort puternic, a depasit pragul de 80 de unitati. Acest prag a fost atins si depasit in toata tara.

Pentru ziua de azi s-a prognozat canicula in Muntenia, partea continentala a Dobrogei si intr-o buna parte din Oltenia, unde se apreciaza ca dupa orele amiezii vor mai fi temperaturi de pana la 38, poate chiar 40 de grade.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.