Acasă Actualitate Românii vor plăti ,de astăzi, taxa de poluare

Românii vor plăti ,de astăzi, taxa de poluare

DISTRIBUIȚI

Noua variantă a taxei auto, denumită taxa de poluare pentru autovehicule, va intra în vigoare astăzi, 1 iulie. Calculatorul taxei a fost publicat pe pagina de Internet a Ministerului Economiei și Finanțelor http://www.mfinante.ro/calculator_taxe/taxa_auto_2008.html.
Normele de aplicare a taxei de poluare, publicate pe aceeași pagină, prevăd modalitatea de restituire a diferenței de taxă între suma plătită conform formulei de calcul a taxei de primă înmatriculare – care va fi abrogată începând de astăzi – și suma reprezentând taxa de poluare.
Diferența se va rambursa doar la cerere, în termen de cel mult 45 de zile, dar numai după ce vor fi compensate eventualele datorii ale solicitantului către buget. Cererile de returnare a diferenței trebuie să fie însotițe de documentul care face dovada plății taxei de primă înmatriculare (chitanță, ordin de plată sau extras de cont), cartea de identitate a autovehiculului și certificatul de înmatriculare în copie și în original.
Persoanele care scot autovehiculele din parcul auto național pot solicita, la rândul lor, valoarea reziduală a taxei. În acest scop, trebuie să facă o cerere însoțită de documentul care atestă că a fost ultimul proprietar al autovehiculului, dovada radierii, documentul de transfer în alt stat sau certificatul de distrugere.
Normele mai stabilesc și modalitatea de contestare a nivelului taxei. Persoanele nemulțumite de cuantumul taxei pot face o cerere de recalculare la care trebuie să anexeze documentul privind expertiza tehnică efectuată de registrul Auto Român sau Corpul Experților Tehnici.
În același act normativ, sunt reglementate elementele pe baza cărora sunt calculate cotele de reducere a taxei: vechimea, rulajul mediu anual, starea generală standard pentru un autovehicul care îndeplinește toate condițiile tehnice impuse la omologare și la inspecția tehnică periodică, iar caroseria nu prezintă semne de coroziune și deteriorare, autovehiculul nu a fost revopsit, tapițeria este curată și fără deteriorări, iar componentele de bord sunt în stare bună și dotarea: aer condiționat, ABS și airbag.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.