Acasă Actualitate Rucsac -capcana-, plimbat pe sub nasul autoritatilor clujene

Rucsac -capcana-, plimbat pe sub nasul autoritatilor clujene

DISTRIBUIȚI

Razboiul din Irak a determinat autoritatile romane sa declanseze o adevarata psihoza a -masurilor speciale-. Creand mai mult panica decat siguranta, s-au inghesuit sa-si raporteze masurile luate. Insa diferenta dintre vorbe si fapte este extrem de mare. Tratand cu superficialitate aceasta problema importanta, cei care trebuiau sa puna in aplicare masurile au dovedit cat de mult sunt preocupati de siguranta cetateanului. Colegii nostri de la -Monitorul de Cluj- au reusit sa plaseze un banal rucsac, care putea contine explozibil sau substante periculoase, sub nasul oficialitatilor, trecand – fara imperativul -presa, trecerea libera- – fluierand pe langa paznicii care dormeau in papuci si care nu-si faceau datoria.

Paza buna trece primejdia rea

In urma sedintei extraordinare a Comisiei Judetene de Aparare Impotriva Dezastrelor, desfasurata in urma cu o saptamana, prefectul de Cluj, Vasile Soporan, a dispus, prin ordin, luarea mai multor masuri. Acestea au fost dispuse, potrivit prefectului, avand in vedere situatia internationala datorata razboiului din Irak si acutizarea riscurilor la adresa sigurantei nationale, ordinii publice si intereselor legitime ale cetatenilor.

Masurile prevedeau -intarirea pazei pentru prevenirea producerii oricaror actiuni care pot afecta desfasurarea corespunzatoare a activitatii din unitatile administrativ-teritoriale ale judetului, a autoritatilor administratiei publice locale, a institutiilor statului, precum si in cadrul obiectivelor economice cu grad ridicat de pericol in exploatare si a obiectivelor cu aglomerari de persoane-.

Prefectura, sat fara caini

Prefectura Cluj a gazduit vineri videoconferinta premierului Adrian Nastase cu prefectii, prilej de neratat pentru un terorist care se respecta. Aceasta pentru ca in Sala Mare participau toti capii judetului si sefii serviciilor descentralizate. -Teroristul- are ceva emotii, intrand pentru prima oara intr-o cladire oficiala. Cei doi jandarmi care patrulau in exterior aveau doar rolul de a descuraja un eventual intrus mai sperios la vederea unei uniforme. Odata intrat insa, -omul cu bomba- putea linistit sa-si plaseze incarcatura oriunde in imobil. Nimeni nu l-a legitimat, nimeni nu l-a intrebat de sanatate. Nimeni din cei pusi sa pazeasca prefectura nu s-a aratat curios sa verifice ce anume cauta un tip cu rucsac in spate la videoconferinta…

Subprefectul Dan Canta gesticuleaza pe holul primului etaj, la un metru de cabinetul sau si al prefectului Vasile Soporan. Rucsacul se odihneste pe o bancheta aflata langa usa de la intrarea in anticamera, parca ar astepta sa intre in audienta. Lui Canta nu pare sa-i sara in ochi. Isi continua, senin, discutiile pe marginea retragerii sprijinului politic sefului Vamii Cluj, fara sa-si dea seama ca acestea ar fi putut fi ultimele sale cuvinte.

Asta dupa ce rucsacul -ucigas- s-a plimbat in Sala Mare, a zabovit cinci minute sub un scaun in plina videoconferinta, dupa care a stat lipit de un perete, tragand cu ochiul la mai-marii judetului, iesiti pe hol.

Judetul ramanea fara Comisie Consultativa

Comisia Consultativa a judetului Cluj s-a intrunit tot vineri in sala de spectacole a Cercului Militar. Intrarea este pazita de un ofiter in uniforma, care-si face veacul intr-o gheretuta amenajata langa scara. In fata avalansei de oameni in costume scumpe, la cravata, nu intreaba pe nimeni nimic, insa indruma respectuos spre sedinta de la etaj alaiul in care se strecurase -teroristul-. In holul din fata salii isi fac aparitia oficialitati judetene, in frunte cu prefectul Vasile Soporan si presedintele Consiliului Judetean, Gratian Serban, primari de localitati si sefii serviciilor descentralizate.

Profitand de vanzoleala creata, -teroristul- plaseaza rucsacul langa usa salii de spectacole, la vedere. Daca voia, il amplasa in sala sau la prezidiu…

Printre alte oficialitati, pe langa usa se perinda si comisarul-sef Teodor Pop Puscas, proaspat numit comandant al Inspectoratului Judetean de Politie Cluj. Acesta, numai un zambet, primeste felicitari pentru avansare din partea oficialitatilor. Putea fi comandantul cu cea mai scurta perioada de stat in functie – o saptamana… (Vasile Magradean, Ciprian Rus)

Noroc ca americanii nu lucreaza

Pentru paza Biroului de informatii al Ambasadei SUA la Cluj s-au luat -masuri speciale-: in fata cladirii, la doi pasi de intrare, a fost amplasata – probabil la intimidare – o ghereta gri in care stau doi politisti. Ghereta are geamuri tip oglinda; cei de afara nu vad nimic in interior, dar miscarile lor pot fi observate de politisti. La intrarea in imobil, situatia a ramas insa neschimbata. Protectia este asigurata de o batrana cu ochelari, cunoscuta tuturor studentilor de la Stiinte Politice. In rest, nimic. Oricine poate intra in voie, fara sa fie luat la intrebari nici de politisti, nici de -paznicul- aflat in pragul pensionarii. Intrarea in sediul Biroului american de informatii este protejata de o camera video amplasata deasupra usii. Floare la ureche pentru un profesionist cu intentii necurate. Noroc ca angajatii Biroului nu lucreaza in aceste zile, pana nu primesc OK-ul Ambasadei SUA de la Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.