Acasă Actualitate S-a întors roata? Antena 1 a fost amendată de CNA cu 80.000...

S-a întors roata? Antena 1 a fost amendată de CNA cu 80.000 de lei

DISTRIBUIȚI

 

Consiliul Național al Audiovizualului a decis, marți, să aplice postului Antena 1 o amendă de 80.000 de lei. Spre deosebire de alte cazuri, în care televiziunile lui Voiculescu primeau penalizări „de complezență”, de astă dată CNA a sancționat mai multe ediții ale emisiunii „Acces direct”, pe motiv că a fost încălcată legislația audiovizualului privind protecția minorilor. Concret, CNA a monitorizat 16 ediții ale acestei emisiuni, difuzate în lunile februarie, martie și aprilie. Acestea au fost luate în discuție în cadrul ședinței din 24 aprilie, tot când a fost prelungită cu nouă ani licența audiovizuală prin satelit a postului Antena 1 București, care mai era valabilă doar până pe 7 mai. La acea ședință, Narcisa Iorga, unul dintre membrii CNA a propus aplicarea unei amenzi de 80.000 de lei. „Consider că în toate aceste ediții este vorba despre violență psihică și de limbaj în mod repetat, chiar dacă moderatoarea (n.red: Simona Gherghe) mimează surprinderea. Dacă se invită două personaje puse pe scandal, este clară intenția” a afirmat Narcisa Iorga în ședința din 24 aprilie. La momentul respectiv, Mirela Bomboe, reprezentanta postului Antena 1 la CNA, a spus că moderatoarea a intervenit de fiecare dată când au fost derapaje de limbaj. „Din punctul nostru de vedere, moderatoarea a intervenit de fiecare dată. Nu s-a încurajat acel comportament”, a spus aceasta. În aceeași ședință, vicepreședintele CNA, Viorel Vasile Buda, a propus aplicarea unei amenzi de 30.000 de lei. Atunci, niciuna din cele două propuneri nu a întrunit numărul minim necesar de șase voturi pentru a putea fi aplicată. Cazul a fost reluat în ședința CNA de marți, 29 aprilie, când Viorel Vasile Buda a anunțat că își retrage propunerea de amendă de 30.000 de lei.

Astfel, la vot a fost supusă la vot doar propunerea de amendare cu 80.000 de lei a televiziunii Antena 1, făcută de Narcisa Iorga. Amenda a fost aplicată cu șapte voturi „pentru” (Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Christian Mititelu și Cristina Trepcea) și trei „împotrivă” (Laura Georgescu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea).

Amenda a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia „Prin difuzarea și retransmisia serviciilor de programe se realizează și se asigură pluralismul politic și social, diversitatea culturală, lingvistică și religioasă, informarea, educarea și divertismentul publicului, cu respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului”, a articolului 12, alineatele 1 şi 2 din Codul de reglementare a conținutului audiovizualului, potrivit căruia „(1) Programele audiovizuale care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi difuzate numai dacă vizionarea este restricționată printr-un sistem de acces condiționat. (2) În lipsa unui sistem de acces condiționat, difuzarea programelor prevăzute la alin. (1) se poate face numai în intervalul orar permis, potrivit clasificării programului în funcție de conținutul acestuia”. De asemenea, sancțiunea a fost aplicată și în baza articolului 18, literele a și b din Cod – „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 – 23,00 producții care prezintă: a) violență fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen” și a articolului 19, alineatele 1 şi 2 din Cod – „Criteriile în funcție de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecției minorului și informarea publicului cu privire la conținutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radio-difuzorilor și furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: f) psihologia personajelor și reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenților; g) tipologia eroilor, scopul acțiunii acestora, gradul de recurgere la violență; k) calitatea și tipologia limbajului”.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.