Acasă Actualitate Săracul baron bogat! Averea lui Mazăre a dispărut peste noapte, tot din...

Săracul baron bogat! Averea lui Mazăre a dispărut peste noapte, tot din motive de DNA

DISTRIBUIȚI

În urmă cu șase ani, jurnaliștii scriau despre modul misterios în care s-a topit averea primarului Radu Mazăre, peste noapte, după ce au apărut informații legate de un sechestru pe avere solicitat de procurorii DNA în dosarul retrocedărilor ilegale, dosar în care este judecat și în prezent edilul Constanței. Excentricul primar al Constanței a pozat permanent într-un om bogat, care deține case și mașini scumpe, vacanțele sale în locuri exotice fiind de referință la acest capitol.
Radu Mazăre a fost primul demnitar român care a recunoscut că a devenit milionar în dolari după instalarea în funcție. De la primul mandat ca primar al Constanței (2000 – 2004), Mazăre și-a trecut în declarația de avere suma de 1 milion dolari, potrivit relatărilor din presă din vremea aceea. Ulterior, după ce a figurat ani la rând în Top 300 cu o avere estimată la 5 – 6 milioane euro, Mazăre a ”sărăcit” brusc. Conform unei analize apărute în presa centrală, în februarie 2008, pe tema averii lui Mazăre, edilul Constanței și-a radiat , peste noapte, din declarațiile de avere un apartament de pe str. Dezrobirii (într-o zonă muncitorească a Constanței), un teren de 500,2 mp intravilan de pe strada Sălciilor din Constanța și optimea de moștenire din apartamentul părintesc de pe aleea Ghencea din București. Tot peste noapte a dispărut din declarație și limuzina Chrysler, de care primarul era foarte mândru. După declarația de avere analizată atunci, vila de pe malul lacului Siutghiol din Mamaia, Jeepul militar și cabrioletul Morgan nu mai erau în posesia primarului de Constanța. De asemenea, și depozitele bancare erau mult subțiate pentru un om de Top 300: 8.000 dolari, 8.800 euro, 623 lei. „Plus cash 230.000 euro“, ținuți probabil la saltea. Primarul mai declara că are bani împrumutați unei firme, Nisipuri SA, la care a fost acționar – 1,6 milioane lei, iar unui cetățean grec, Ioannis Poulos Skantzikas – 600.000 euro.
Mazăre mai apărea acționar la 8 firme, cu procente între 3 și 33%. Această declarație de avere mai curată și mai uscată apărea cu puțin timp înainte  Radu Mazăre să anunțe pe un post TV din Constanța : „Să vedeți dacă ăștia de la DNA n-or să-mi pună sechestru!”. Cu alte cuvinte, primarul PSD Radu Mazăre se pregătise temeinic înainte ca procurorii DNA să instituie sechestru asupra averii sale.
Dar, până la urmă, procurorii DNA au dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator nu asupra averii lui Mazăre, ci asupra unor terenuri retrocedate ilegal de primarul Constanței. Potrivi presei, care cita surse judiciare,  aceste terenuri au fost dobândite de anumite persoane, administratori sau acționari la firme din sfera de interes a clanului „Mazăre”, iar valoarea estimativă a terenurilor pentru care s-a dispus această măsură se ridica undeva la 60 de milioane de euro.

1,7 ha în Madagascar și 2,4 mp în București?óÔé¼?¿

Ani la rândul, după ce Mazăre a avut grijă de averea sa la auzul veștii posibilului  sechestru instituit de DNA, primarul din Constanța nu avea nici măcar o locuință proprietate personală. Abia în declarația de avere depusă anul trecut, edilul a devenit și el proprietarul unei locuințe. Noua achiziție se află în București, fiind vorba despre un apartament construit în regie proprie cu o suprafață de 184,43 mp, Mazăre fiind singurul proprietar.
?óÔé¼?¿La capitolul terenuri, primarul a declarat că deține două terenuri intravilane în București, ambele dobândite în anul 2009. Cele două terenuri nu-i aparțin în totalitate, doar o cotă de 4% fiind proprietatea lui Radu Mazăre. Ciudat este că cele două terenuri însumate ajung la 60 mp, din care Mazăre are o cotă de 4%, adică 2,4 mp. Cam cât o groapă la cimitir. De asemenea, în anul 2012, el a luat în concesiune împreună cu fratele său, Mihai, un teren cu o suprafață de 1,7 ha în Madagascar, valoare concesiunii nefiind declarată în documentele oficiale depuse de Mazăre.
La capitolul bunuri mobile, în ciuda faptului că pasiunea sa pentru mașini este cunoscută de toată lumea, colecția de autoturisme a edilului nu apare în niciuna din  declarațiile de avere.?óÔé¼?¿Printre mașinile preferate de primar și în care se afișează adesea în public se numără un jeep Willis din 1968, un Cadillac Escalade, un Jaguar, dar și o Toyota Land Cruiser din ’77. În ultimii ani, primarul a adăugat și un Studebaker Dictator din 1937, dar și o replică Auburn din 1934, precum și un model original, o mașină restilizată după un Lincoln Zephyr din 1935, comandată în SUA. Din câte se pare, dacă dăm crezare declarațiilor de avere, mașinile aparțin altcuiva iar Mazăre doar se afișează cu ele pentru a impresiona asistența.?óÔé¼?¿Prin urmare, la acest capitol nu s-a înregistrat nici o modificare, Mazăre deținând în continuare doar o șalupă cu motor Bayliner și o remorcă Peridoc, ambele fabricate în 2001. De asemenea, deși primarul Constanței schimbă ceasurile de mână așa cum schimbă unii șosetele, se pare că acestea nu valorează mare lucru. ?ê?£i asta pentru că, la capitolul bunuri sub formă de metale prețioase, bijuterii, obiecte de artă și de cult, colecții de artă și numismatică a căror valoare însumată depășește 5.000 de euro, nu se află nimic declarat.
În ceea ce privește activele financiare, plasamente, investiții directe și împrumuturi, în declarația lui Radu Mazăre figurează un card de debit cu 5.000 de euro și cash în valoare de 287.000 de euro. Cu alte cuvinte, Mazăre ținea la salteaua din locuința închiriată 287 000 de euro. Interesant este că suma aceasta cash este un soi de laitmotiv în declarațiile de avere, variind de la 255 000 de euro în declarația din 2009, la 285 000 în 2011 și 280 000 în 2012. ?óÔé¼?¿Primarul Radu Mazăre mai declară că are acțiuni și părți sociale în SC Sigma Trading SA, SC Ideea Construct SRL, SC Comtext SA, SC Xenoti SRL, SC Conpress Group SRL, SC Royal Distribution Services SRL și că a acordat împrumuturi în nume personal către SC Nisipuri SA (1.626.310 lei), Ioanis Poulos Skantzikas (600.000 euro), SC Xenoti SRL (16.499 lei, 47.695 lei și 42.060 USD). Aceleași părți sociale și aceleași împrumuturi de vreo șase ani încoace , semn că Mazăre e un om bun care odată ce dă bani cu împrumut, chiar dacă e vorba de sute de mii de euro, nu-i mai cere înapoi. Generos baronul!
Veniturile primarului provin din indemnizația de la Primăria Constanța de unde, în anul fiscal anterior completării declarației de avere, Radu Mazăre a realizat un venit de 33.909 lei. Totodată, în declarație figurează și o vânzare de acțiuni contract în rate către Enterprises Inc of Monrovia Grecia, în schimbul sumei de 60.000 de euro. Cam puțini bani totuși pentru a plăti chiria la o casă în care poți parca șalupa în sufragerie, pentru vacanțele exotice ale primarului și pentru stilul său de viață care impune cheltuieli pe măsura pretențiilor.
Cert este că procurorii nu prea mai au pe ce pune sechestru în cazul lui Mazăre, singurul bun aflat pe numele său și cu o valoare probabil rezonabilă este apartamentul de peste 180 de mp din Capitală.

"DNA nu uita, Henri Coandă v-a lupta".

Câteva zeci de persoane, cele mai multe din campusul social Henri Coandă, au participat, miercuri, în fața sediului Primăriei Constanța, la o nouă manifestație de susținere a primarului Radu Mazăre.
Oamenii s-au adunat, începând cu ora 10.45, în fața sediului Primăriei Constanța, unde scandau "Libertate", "Vrem primarul", "Mazăre, Mazăre", "Vrem la București".
De asemenea, manifestanții aveau foi pe care scria "DNA, Henri Coandă v-a lupta", "Mazăre nu uita, noi suntem puterea ta", "Pe vânt, pe ploaie chioru i-a bătaie", "La greu, la bine, noi suntem cu tine", "Avem oraș, avem valoare, avem primaru' de onoare".
La acțiune participau și copii.La un moment dat, o femeie a venit între manifestanți și a spus că nu este de acord cu acest protest și nici cu tot ceea ce a făcut primarul Radu Mazăre în municipiu, fapt care a atras nemulțumirea celor prezenți, care au huiduit-o și au îmbrâncit-o, încercând să o determine să plece din fața primăriei. Femeia a plecat, intrând în sediul primăriei.
Unul dintre protestatari, Nicolae Mavrodin, a spus că, începând de joi, va coordona aceste acțiuni, cel de astăzi fiind un protest spontan.

Iulia Nueleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.