Home Actualitate Scandalul Ambasadei Ungare, în atenția opiniei publice

Scandalul Ambasadei Ungare, în atenția opiniei publice

DISTRIBUIŢI

Continuă să sosească pe adresa redacției "Curentul" proteste la adresa Ambasadei Ungare la București și mesaje de solidarizare. Un cititor mai informat al publicației noastre ne scrie: "Janos Tibor Barabaș, născut la data de 27 decembrie 1959, în Cluj Napoca, a fost acreditat la post în țara noastră în perioada 1999-2003. În acea perioadă, Ungaria marca așa zisa aniversare a Descălecatului iar Janos Tibor Barabaș se întrebuința la maximum colindând prin România cu lozinci iredentiste ÇclasiceÈ de tipul ÇArdealul pământ ungurescÈ.

Barabaș – un "diplomat" revizionist

Nu este de mirare că Barabaș insultă grosolan orice ziarist român care nu este de acord cu recrudescența revizionismului maghiar, reabilitarea criminalului de război Wass Albert ori chestiuni similare. De asemenea, nu trebuie să surprindă amenințările pe care Janos Tibor Barabaș le-a formulat la adresa ziaristei Iulia Nueleanu. Acest așa-zis diplomat ungaro/clujean, a fost acreditat la Chișinău, până să revină în această toamnă la București. În Republica Moldova este la modă anti-românismul, promovat de autoritățile comuniste, iar ziariștii sunt supuși în mod constant persecuției de stat și de partid. Barabaș și-a asumat acest gen de practică, dar totuși cineva ar trebui să îi aducă aminte că România nu este un bantustan comunist".
Un alt mesaj a sosit ieri din partea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Profesor dr. Mihai Miron, președinte UZP, condamnă atitudinea mitocănească a diplomatului ungur Barabaș Janos:

Cenzura ungurească în presa românească

"După publicarea unei opinii a unui cititor, referitor la reconsiderarea istorică a unui criminal maghiar din timpul celui de-al doilea război mondial, al cărui nume odios evreilor, românilor și rromilor din Transilvania, nu trebuie să fie nici măcar scris undeva, atașatul de presă al Ambasadei Ungariei la București – Janos Barabaș, a telefonat doamnei Iulia Nueleanu, redactor șef al ziarului "Curentul", a insultat-o și a amenințat-o că va acționa pentru a fi dată afară din serviciu. Faptul s-a întâmplat pe data de 29 octombrie a.c.
De când își permite un atașat, fie el și de presă, o asemenea atitudine în țara în care este acreditat? Unde s-a mai întâmplat așa ceva? Chiar își închipuie J. Barabaș că-și poate face jocurile subterane în detrimentul presei românești, în România? Se crede poate peste Tisa și nu-și dă seama că aici, la București, politețea și diplomația ar trebui să caracterizeze activitatea unui "atașat".
Ne alăturăm colegilor de la Civic Media și solicităm Ministerului Afacerilor Externe al României să ceară Ambasadei Ungariei retragerea "atașatului" din București. Solicităm solidarizarea tuturor asociațiilor de presă din Convenția Organizațiilor de Media, inclusiv AZMR, la demersul nostru.
Avertizăm colegii ziariști din Ungaria asupra acestui personaj, și dacă este cumva acreditat la Budapesta ca jurnalist, propunem discutarea atitudinii sale în Colegiul de onoare. Suntem surprinși că nici până acum ambasadorul Ungariei nu a cerut scuze oficiale doamnei Nueleanu și ziarului "Curentul". De ce oare?
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România va sesiza toate organizațiile internaționale la care este parte asupra acestui fapt nemaiîntâlnit în relațiile dintre diplomați și presă."

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.