Acasă Actualitate „Scutul pădurii” – controale pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori

„Scutul pădurii” – controale pentru combaterea tăierilor ilegale de arbori

DISTRIBUIȚI

Poliţia Română acţionează permanent pentru prevenirea şi combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos. În ultima săptămână, au fost desfăşurate peste 500 de controale pe linie silvică, în urma cărora poliţiştii au aplicat aproape 1.000 de sancţiuni şi au confiscat peste 300 de pomi de Crăciun şi o tonă de cetină.

În perioada 20 – 25 noiembrie a.c., poliţiştii au efectuat 526 de controale în fondul forestier naţional, în locuri de depozitare şi comercializare a materialului lemnos şi pe drumurile publice. Peste 1.000 de obiective (exploatări forestiere, instalaţii de debitat, depozite, târguri, pieţe, oboare, ocoale silvice) au fost verificate.

Poliţiştii au constatat 43 de infracţiuni din domeniul silvic, dar şi la alte acte normative, şi au aplicat 1.046 de sancţiuni contravenţionale (dintre care 164 la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de peste 700.000 de lei).

Acţiunile au avut ca rezultat confiscarea sau indisponibilizarea fizică a peste 660 de metri cubi de material lemnos, în valoare de aproape 150.000 de lei (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc). Au fost confiscaţi şi peste 300 de pomi de Crăciun, în valoare de 8.000 de lei şi 1.100 kg. de cetină, în valoare de 320 de lei.

De asemenea, s-a dispus confiscarea sau indisponibilizarea uneltelor folosite la comiterea ilegalităţilor silvice (ferăstraie mecanice, topoare şi securi, un autovehicul şi 2 atelaje hipo). În acţiuni au fost angrenaţi jandarmi şi lucrători ai Gărzii Forestiere.

Cu titlu exemplificativ:

Argeş – PRINŞI DUPĂ CE AU TĂIAT ILEGAL LEMN
În urma unei acţiuni din această săptămână, a poliţiştilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, pentru combaterea tăierii, sustragerii şi comercializării ilegale de material lemnos, au fost depistaţi 8 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 16 şi 50 de ani, care ar fi tăiat şi transportat aproximativ 9 m.c. de material lemnos, de diverse esenţe, fără documente legale de provenienţă. Ca urmare a abaterilor constatate, au fost aplicate 8 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 40.000 de lei, fiind aplicată şi măsura complementară a confiscării întregii cantităţi de material lemnos, ce a fost predată ocoalelor silvice competente.

Bihor – AGENŢI ECONOMICI SILVICI, VERIFICAŢI
La data de 22 noiembrie a.c., poliţiştii Compartimentului Delicte Silvice – Serviciul de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au acţionat, împreună cu specialişti din cadrul Gărzii Forestiere Oradea, pe linia controlului transportului materialului lemnos şi a respectării legislaţiei silvice de către agenţii economici de profil. În cadrul acţiunii au fost efectuate controale la două societăţi comerciale bihorene, iar pentru nereguli au fost aplicate trei sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.000 de lei. De asemenea, au fost confiscaţi 29 de metri cubi de material lemnos fără documente legale (cherestea şi lemne de foc).

Dolj – DEPISTAŢI TRASPORTÂND LEMNE FURATE
La aceeaşi dată, poliţişti Secţiei de Poliţie Rurală 3 Bucovăţ au depistat, în comuna Ţuglui, doi bărbaţi, ambii din localitate, în timp ce transportau material lemnos, cu un atelaj hipo. În urma cercetărilor, s-a stabilit că cei doi ar fi tăiat, cu un motofierăstrău, din pădurea Ţuglui, 15 arbori esenţă cer, gârniţă şi ulm, din care ar fi sustras 5 arbori, restul fiind găsiţi tăiaţi la faţa locului. Materialul lemnos a fost confiscat şi predat în custodie reprezentanţilor ocolului silvic, în cauză fiind întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de tăiere ilegală şi sustragere de material lemnos.

Sibiu – TRANSPORT ILEGAL DE LEMN
La data de 23 noiembrie a.c., poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Loamneş au depistat un localnic, în vârstă de 38 de ani, care, cu un atelaj hipo, transporta material lemnos, esenţă carpen, tăiat şi sustras din Pădurea Bârc. Şi în această cauză, poliţiştii au întocmit dosar penal privind săvârşirea infracţiunii de tăiere de material lemnos fără documente legale, materialul fiind confiscat şi predat reprezentanţilor Ocolului Silvic Valea Frumoasei Sălişte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.