Acasă Actualitate Se cere oficial guvernului anchetarea autorizării ilegale de microhidrocentrale pe Someşul Rece

Se cere oficial guvernului anchetarea autorizării ilegale de microhidrocentrale pe Someşul Rece

DISTRIBUIȚI

Senatorul USR Mihai Goţiu a depus, ieri (luni), o interpelare oficială prin care a solicitat un control al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), legat de modul în care a fost autorizat proiectul microhidrocentralelor de pe râul Someşul Rece.

Săptămâna trecută, Mihai Goţiu a solicitat informaţii de la Ministerul Mediului, iar sâmbătă a participat la protestul din comuna Măguri Răcătău (jud. Cluj), la care s-a cerut stoparea proiectului.

„Creativitatea distrugătorilor râurilor din munţii României este, mereu, surprinzătoare. Dar arareori am întâlnit atâtea abuzuri şi ilegalităţi în lanţ precum cele din cazul proiectului din situl Natura 2000 ROSCI0233 Someşul Rece. Pe de o parte, sunt încălcări grave ale legislaţiei naţionale şi europene din domeniul protecţiei mediului. Prima autorizaţie de construire, eliberată în 2010, are la bază o evaluare a impactului asupra mediului realizată de un „celebru” expert, Sergiu Mihuţ, condamnat penal definitiv pentru faptele lui. ‘Evaluarea’ lui Mihuţ a fost infirmată de studiile ulterioare şi a expirat, dar în mod absolut aberant autorităţile au continuat să o ia în considerare pentru eliberarea documentelor”, transmite senatorul USR Mihai Goţiu.

Senatorul USR arată că încălcarea flagrantă a normelor de mediu a fost dublată de complicitatea preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, care, pe 28 martie 2017, a semnat o nouă autorizaţie de construire, sub pretextul continuării şi finalizării lucrărilor începute. Dacă ar fi avut o minimă curiozitate să viziteze zona, d-l Tişe ar fi putut constata că aşa-zisele lucrări „deja executate” constau în abandonarea unor ţevi pe marginea râului. Şi un copil de grădiniţă s-ar fi revoltat în faţa unei asemenea şmecherii grosolane. Dar d-l Tişe a semnat fără remuşcări pentru băgarea Someşului Rece pe ţeavă.

Termenul de valabilitate a noii autorizaţii de construire, semnată de Alin Tişe, s-a împlinit pe 28 martie 2019. Pentru a nu-şi pierde valabilitatea, titularul ei a anunţat, în urmă cu două săptămâni, că va începe lucrările de execuţie pe 25 martie 2019.

„Sâmbătă, pe 30 martie, am fost la faţa locului. Alături de aproximativ o sută de protestatari din Cluj, Oradea, Mureş, Bistriţa, Măguri Răcătău şi din alte localităţi putem depune mărturie că nu există niciun semn că s-ar fi reluat lucrările şi nici nu am găsit, într-un loc vizibil, vreun panou de identificare a investiţiei, aşa cum ar fi obligatoriu, încă din prima zi de începere a lucrărilor. Minciuna e absolut fără limite: lucrările de execuţie au început doar pe hârtie. Îl invit pe d-l Tişe să mai lase festivalurile şi băile de mulţime şi să meargă până pe Someşul Rece, să verifice ce a semnat. Că dacă nu are propriile interese în afacerea asta, atunci cu siguranţă cineva îl ia de fraier”, a adăugat Mihai Goţiu.

În interpelarea adresată MDRAP, senatorul USR a cerut un control pe teren atât din partea ministerului, cât şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii, solicitând să-i fie transmise raportul şi măsurile dispuse în urma controlului. „În funcţie de răspunsul pe care îl voi primi, voi decide dacă voi sesiza sau nu şi organele de cercetare penală, pentru că există indicii serioase pentru săvârşirea a cel puţin două infracţiuni: abuz în serviciu şi fals în declaraţii”, susţine senatorul USR.

Proiectul iniţial de pe Someşul Rece prevedea construirea a cinci microhidrocentrale (MHC) şi captarea şi băgarea râului pe ţeavă pe mai mulţi kilometri, numărul MHC-urilor fiind redus, ulterior, la trei. În urma scandalurilor legate de MHC-uri, România a intrat în infringement, fapt care obligat autorităţile să adopte mai multe acte normative prin care asemenea construcţii au fost interzise pe cursurile de apă din ariile naturale protejate (situri comunitare propuse pentru protejarea speciilor de peşti, vidră şi rac). În Situl ROSCI0233 Someşul Rece au fost identificate mai multe specii de peşti protejate, iar pescarii afirmă că au găsit dovezi ale prezenţei vidrei. De râul Someşul Rece depinde habitatul şi a altor specii protejate, de amfibieni, floră, dar şi a unor familii de râşi. Râul este unul dintre locurile preferate ale pescarilor sportivi, fiind unul în care se găseşte lipan, specie afectată grav de MHC-urile construite în ultimii ani în România.

Sâmbătă, 30 martie, aproximativ o sută de persoane au participat la un protest împotriva proiectului, în comuna Măguri Răcătău, la care a fost prezent şi senatorul USR Mihai Goţiu.

1 COMENTARIU

  1. Pe Romania Curata este un articol mai amplu privind acest caz. Din pacate, cu o floare nu se face primavara. Chiar daca este stopat acest proiect criminal, avem deja sute de rauri care curg prin teava, paralel cu albiile moarte si ravasite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.