Acasă Actualitate Se infiinteaza Garda civila si patrulele cetatenesti

Se infiinteaza Garda civila si patrulele cetatenesti

DISTRIBUIȚI

Numarul insuficient de politisti si mai ales imposibilitatea stapanirii fenomenului infractional i-au facut pe unii parlamentari sa se gandeasca la solutii de compromis, cum ar fi infiintarea Garzii civile si a patrulelor cetatenesti. Nu stim cat de eficiente vor fi acestea insa, potrivit initiatorului, deputatul PSD Codrin Stefanescu, acestea vor fi echipe de actiune constituite exclusiv din cetateni voluntari, menite sa supravegheze, alaturi de organele abilitate ale statului, respectarea drepturilor si libertatilor cetatenesti.

Ajutoare pentru politisti

Potrivit proiectului de lege amintit, o patrula cetateneasca va fi formata din 8-10 cetateni, inclusiv femei, insotiti de un reprezentant al MI, si va patrula, de regula, in zona de domiciliu a celor care o formeaza. Potrivit proiectului de lege, persoanele care pot face parte din Garda civila trebuie sa fie cetateni romani, sa aiba stagiul militar satisfacut, sa nu aiba antecedente penale si -sa se bucure de o buna reputatie in cadrul comunitatii din care fac parte-. Totodata, aceste persoane trebuie -sa aiba aptitudini fizice si psihice adecvate activitatii pe care urmeaza sa o desfasoare-.

Recrutarea personalului Garzii civile se va face de catre o comisie specializata, constituita la nivelul Consiliului local, din care urmeaza sa faca parte si reprezentanti ai Politiei. Personalul Garzii civile si patrulele cetatenesti vor fi dotate cu insemne distinctive, uniforma, bastoane, echipament de protectie si instrumente de comunicare specifice activitatii, mai prevede proiectul de lege. Una dintre atributiile Garzii civile va fi de a opri persoanele -despre care exista date sau indicii- ca au savarsit infractiuni sau alte fapte ilicite, in scopul punerii lor la dispozitia organelor abilitate, cu legitimarea si retinerea acestora.

Proiectul de lege mai prevede ca la nivelul bugetului local se va constitui un fond destinat infiintarii si organizarii Garzii civile, iar persoanele fizice care vor contribui, prin donatii, la acest fond cu sume de peste 1.000.000 de lei vor fi scutite de la plata impozitului pe venit cu 3% pana la 6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.