Acasă Actualitate Șeful ASF, Dan Radu Rușanu, audiat la DNA în dosarul Carpatica

Șeful ASF, Dan Radu Rușanu, audiat la DNA în dosarul Carpatica

DISTRIBUIȚI

Șeful ASF, Dan Radu Rușanu, s-a prezentat astăzi, la DNA, unde va fi audiat de procurori. Lui i se va aduce la cunoștință începerea urmăririi penale în legătură cu o ordonanță de urgență privind îndeplinirea condițiilor pentru a face parte din conducerea ASF.  
"Am fost chemat pentru a da explicații în legătură cu Ordonanța 93 care a modificat numărul de membri din consiliul ASF. Aceste aspecte au fost discutate cu FMI”, a declarat Rușanu, la ieșirea de la DNA, precizând că, în opinia sa, audierea de la DNA are legătură cu faptul că ASF a dispus punerea sub administrare specială a Astra Asigurări, companie de asigurări deținută de Dan Adamenscu. Rușanu a lăsat să se înțeleagă că Adamescu este prietenul președintelui Traian Băsescu care a comentat punerea sub administrare specială a Astra.
Numele președintelui Autorității de Supraveghere Financiară apare în dosarul în care a fost arestat patronul Carpatica Asig, Ilie Carabulea. Compania acestuia era susținută de la vârful Autorității, cu ajutorul unor oameni cu putere de decizie, printre care și Laura Chițoiu, soția celui care la acea vreme era ministrul Finanțelor.
Dosarul a dezvăluit că în interiorul ASF se dădea un adevărat război pentru influență, care ajungea până la cel mai înalt nivel. Procurorii au aflat că un membru al Consiliului de Conducere și-a debarcat adversarul din sistem, vicepreședintele Autorității, cu ajutorul relațiilor pe care le avea cu președintele instituției. L-a convins pe șeful lui să ceară o Ordonanță de Guvern în care, sub pretextul exigențelor europene, să fie trecute criterii pe care adversarul său nu le îndeplinea. În urma actului emis de Executiv, vicepreședintele Autorității a demisionat.

Un rol decisiv în îndepărtarea indezirabililor din funcțiile decisive l-ar fi avut, spun procurorii anticorupție, chiar șeful ASF, Dan Radu Rușanu. Cel puțin asta reiese din discuțiile interceptate de procurori.
CHIȚOIU LAURA: Auzi, ai mai aflat ceva? Ai mai vorbit cu domnu președinte (referire la Rușanu Dan Radu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară) când s-a întors?
MÎRZAC MARIAN: Mă, da. Am vrut să te sun, dar nu știam dacă e bine. Da, am vorbit cu el. A fost acolo, a semnat ș-a plecat mai departe, la Justiție, să ia avizul și să… mă rog, totu-i în regulă până acuma și mi-a mai zis o chestie care mi s-a părut destul de interesantă și bine făcută: faptul că au trimis deja, în același timp, și adresa către Comisia Europeană în care au scris ce măsuri au întreprins.
Dan Radu Rușanu este la conducere Autorității de Supraveghere Financiară din primăvara anului trecut. Atunci și-a dat demisia din Parlament, dupa 12 ani, pentru a prelua conducerea Autorității, instituție înființată pentru a controla piața asigurărilor, a celei de capital și a pensiilor private.

Liberal cu influență, el este nașul lui Daniel Chițoiu, dar și al unui alt finanțist de carieră, Gelu Ștefan Diaconu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.