Acasă Actualitate Seful spionilor transforma SRI intr-o institutie de rasul curcilor

Seful spionilor transforma SRI intr-o institutie de rasul curcilor

DISTRIBUIȚI

Doar pentru a-si justifica existenta si pentru a iesi in fata intr-un moment in care scaunul de sef i se clatina rau de tot, directorul SRI, Radu Timofte, a aruncat pe piata, luni seara, ipoteza conform careia gripa aviara ar fi ajuns in fermele din judetul Brasov, si nu numai, prin intermediul puilor vii importati din Ungaria, Slovacia si chiar Olanda. Raportul pe care serviciul coordonat de Timofte l-a intocmit si difuzat mai multor membri ai executivului este, conform specialistilor, unul de toata jena, la fel ca si prestatia ministrului Gheorghe Flutur, care mai ca nu s-a rugat de seful SRI sa desecretizeze acest document.

Pe scurt, raportul dat publicitatii de SRI – realizat asa cum anunta Timofte la solicitarea expresa a presedintelui Traian Basescu de a gasi -vinovatii- – nu numai ca nu ii identifica, dar contine afirmatii menite sa implice Romania intr-un imens scandal diplomatic. In loc sa se mentina in termeni si date concrete, raportul afirma ca -nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului (din Codlea – n.r.) in urma unor importuri de pasari-.

Documentul pe care Serviciul Roman de Informatii l-a realizat la solicitarea presedintelui Traian Basescu este plin de ipoteze si recomandari, nu identifica nicio pista reala si se margineste la a enumera cateva importuri de pasari vii pe care le-au facut o serie de agenti economici, in ograda carora au izbucnit ulterior focarele de gripa aviara. Dupa cum sustin specialistii din domeniu, asa-zisul raport al SRI nu contine nimic spectaculos si arunca intreaga vina in carca reprezentantilor Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. In loc sa lanseze pe piata asemenea ipoteze, autoritatile romane ar putea elucida misterul intr-un mod foarte simplu: publicarea rezultatelor testului PCR, care ar pune in evidenta -secventa- virusului si ar furniza, astfel, provenienta acestuia.

SRI a postat ieri pe site-ul institutiei nota privind -Posibilele cauze ale aparitiei recentelor focare de gripa aviara-. Gripa, sustine SRI, ar putea proveni din strainatate, importata cu tot cu pasari de la unguri, slovaci si chiar de la olandezi. -…Nu poate fi exclusa ipoteza aparitiei focarului in urma unor importuri de pasari-, se arata in nota intocmita de servicii, ramasa la stadiul de -secret- doar pana ieri la pranz.

Oamenii din servicii au ajuns la aceasta -concluzie- dupa ce au exclus varianta virusului purtat de pasari migratoare.

-Zona de aparitie a focarului principal de gripa aviara (…) se situeaza pe un culoar secundar de migratie al pasarilor salbatice (cunoscut pana in prezent ca principalul vector de propagare a virusului de tip H5, actuala perioada nefiind insa una de migratie) si nu are in proximitate un numar semnificativ de lacuri, ce constituie arealul principal de existenta a faunei din categoria mentionata. Comisia de monitorizare a pasarilor migratoare constituita in judetul Brasov nu a identificat, pana in prezent, probleme legate de sanatatea pasarilor migratoare in zona Baltilor Rotbav – Vadu Rosu si in zona limitrofa a raului Olt (localitatile Feldioara, Maierus, Dumbravita)-, se arata in nota SRI.

Investigatii cu decupaje din ziare

Pentru a-si sustine ipoteza, -spionii- romani au stabilit ca virusul s-ar fi putut instala pe fondul -insuficientei controlului sanitar-veterinar realizat la intrarea in tara a pasarilor achizitionate pentru popularea fermelor-. Pe lista de importuri pusa la dispozitie de SRI se regasesc 41.860 de pui de curca (de o zi), importati pe 17 ianuarie 2006, de la firma Aviagen KfT, din localitatea ungureasca Babolna Meszaros. Importul a fost facut de Patiprod SRL Codlea, care ulterior a mai cumparat 8.000 de pui de curca in data de 10 martie si alti 14.560, in 24 martie, de la un alt importator din Oradea.

-Deoarece, in perioada 23-28 aprilie a.c., in cadrul fermei Patiprod SRL au murit circa 29.000 pui de curca, reprezentantii firmei au luat legatura cu medicul veterinar Iuliu Pop, care si-a declinat competenta afirmand ca -nu se pricepe decat la pui de gaina-. Ca urmare, reprezentantii firmei au luat legatura cu specialisti de la Agricola International Bacau, care le-au recomandat sa <scape> de pui, se exprima in termeni academici oamenii din structuri. Printr-un comunicat de presa, Agricola International SA Bacau a negat ieri ferm orice implicare in faptele prezentate de reprezentantii Patiprod SRL Codlea, -asa cum sunt preluate in Comunicatul SRI publicat pe site-ul institutiei-.

Dupa ce termina de contabilizat importuile, oamenii din servicii trec la numararea -cadavrelor-, insirand alte informatii cunoscute deja de toata lumea si care lasa impresia ca in servicii se lucreaza cu decupaje din ziare.

Pentru a fi si mai convingatori, specialistii din SRI ataseaza notei si o schema (vezi facsimil) si formuleaza, asa cum era de asteptat, si o lista de recomandari, in fapt -solutii vehiculate in mediile de specialitate, obtinute, probabil, prin eternele -metode specifice-.

Radu Stroe: -Nu pot sa cred ca SRI a a ajuns sa caute gainile de oua-

Seful Comisiei parlamentare de control a activitatii SRI, senatorul Radu Stroe, s-a aratat consternat de noile procupari ale institutiei pe care o conduce Radu Timofte. Senatorul liberal a criticat dur modul laconic si evaziv in care a fost redactat asa-zisul raport intocmit de serviciu.

-Niciun serviciu de informatii si niciun sef de SRI nu poate iesi in media cu afirmatii care nu sunt suta la suta certe. Opinia publica este indusa in eroare si se lasa sa se inteleaga ca un dusman nevazut vrea sa faca rau populatiei. Se sugereaza, fara dovezi clare, ca sursa gripei aviare ar putea fi Ungaria si Slovacia, ceea ce este un lucru grav din partea responsabililor din acest serviciu-, a tinut sa precizeze Stroe.

Senatorul liberal si-a exprimat regretul ca Serviciul Roman de Informatii a fost pus intr-o situatie delicata chiar din momentul in care Timofte a anuntat la televizor ca presedintele Traian Basescu i-a solicitat sa gaseasca -vinovatii- pentru criza gripei aviare. -Probabil ca Timofte nu a inteles ce i s-a solicitat. Las deoparte faptul ca s-a apucat cu mare graba sa intre in aceasta <investigatie>. Nu pot sa cred ca SRI a ajuns sa caute gainile de oua-, s-a aratat extrem de scandalizat seful Comisiei SRI. Acesta a mai precizat ca raportul va fi analizat de membrii comisiei in cursul zilei de astazi.

Sub bagheta lui Timofte, SRI identifica si provenienta importurilor -dubioase-: Ungaria, Slovacia si Olanda – taman trei tari membre al Uniunii Europene in care Romania se chinuie sa intre la 1 ianuarie 2007. Aceste afirmatii nu au ramas fara ecou, autoritatile ungare si cele slovace respingand imediat si fara echivoc ipotezele SRI.

Raportul pe care Timofte, de ochii lumii, s-a codit sa-l dea publicitatii e de fapt o nota, in care -spionii- din SRI insiruie o cronologie a catorva importuri realizate de mai multe firme romanesti, precum si datele deceselor masive inregistrate in randul pasarilor. La fel ca si in criza ostaticilor, directorul SRI blufeaza impardonabil, reusind sa produca isterie in randul populatiei. Timofte pune umarul discret si la ingroparea definitiva a crescatorilor de pasari autohtoni.

Afirmatiile facute in nota SRI sunt demontate rand pe rand: puii de curca pe care SRI i-a -depistat- ca fiind inportati sunt de gaina, si nu au murit, ci traiesc -bine mersi- la o ferma din Stupini.

In mod cu totul surprinzator, in loc sa explice de nu a luat nicio masura, desi cunostea situatia de la Hurez inca din 16 martie, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, continua sa faca pe nestiutorul si ii tine isonul lui Timofte prin declaratii socante: -Nu avem elemente, dar nici nu putem sa infirmam-.

Cu asemenea autoritati, romanii nu se pot considera in siguranta, chiar si alimentara, mai ales ca SRI ne promite o serie intreaga de asemenea note, pana la eradicarea gripei aviare.

44 de focare de gripa aviara confirmate oficial

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat ieri ca, in momentul de fata, exista, in mod oficial, 44 de focare de gripa aviara confirmate si 26 de suspiciuni, printre care se numara doua in judetul Ilfov, la Cornetu si Bragadiru.

-Focare de gripa aviara sunt in judetele Brasov, Covasna, Vrancea, Bacau, Buzau, Sibiu, Valcea, Neamt, Prahova si Mures, precum si in sectoarele 2 si 4 din Bucuresti. In acestea, sacrificarea pasarilor a fost finalizata deja, la fel ca si dezinfectia. In ceea ce priveste suspiciunile, ele se ridica la 26 in sase judete, ultimele cazuri fiind semnalate in judetul Ilfov-, a precizat Flutur.

De asemenea, testele preliminare realizate de Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti pe probele trimise de autoritatile din judetul Prahova au confirmat in cursul zilei de ieri suspiciunea virusului gripei aviare pentru inca cinci locatii din judet.

Importurile de pasari, verificate de politie si Parchet

Ministrul de resort sustine ca va prezenta in sedinta de azi a guvernului o informare cu privire la impactul economic al gripei aviare, reorganizarea Autoritati Nationale Sanitar Veterinare, precum si la masurile pe care le-am luat pentru combaterea gripei aviare.

Pe de alta parte, conform lui Flutur, politia si Parchetul verifica in prezent modul in care au fost realizate importurile de curcani din Ungaria si Slovacia, dar si firmele care au importat pasarile. -Cele doua institutii au in curs o ancheta care urmareste depistarea firmelor ce au importat pasari vii din Ungaria si Slovacia. De asemenea, Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara va solicita serviciilor veterinare din cele doua tari informatii cu privire la starea de sanatate a pasarilor care au fost importate. In momentul de fata nu sunt indicii ca virusul vine din alta parte, din import, insa nici nu putem infirma-, a spus Flutur.

Potrivit reprezentantilor ANSVSA, importurile de pasari vii se realizeaza pe baza unui certificat oficial veterinar eliberat de Autoritate, iar dupa ce transportul ajunge la destinatie, se fac examenele specifice, printre care si cel pentru depistarea virusului gripei aviare.

Puii din Ungaria de care pomeneste SRI nu sunt de curca, ci… de gaina

In plus, ei nici nu au fost vanduti de catre Patiprod Codlea, nici nu au murit, ci traiesc sanatosi la o ferma amplasata in Stupini

Indicata in raportul SRI ca fiind societatea care a livrat catre Patiprod Codlea pui de curca suspecti de gripa aviara, compania Verba Trans Brasov a reactionat, ieri, aruncand in ridicol raportul realizat de institutia condusa de Radu Timofte. Conform patronului firmei Verba Trans, Vasile Citre, raportul SRI are doua bube: puii din Ungaria la care se face referire in raportul SRI sunt nu sunt de curca, ci de gaina si nu au fost vanduti catre Patiprod Codlea, ci traiesc sanatosi, la ferma societatii amplasata in localitatea Stupini. (Sic!!!) -Am cumparat, in ianuarie, de la Aviagen Ungaria un lot de 41.860 puicute de gaina, si nu de curca, pe care nu le-am vandut. Ele se afla si in prezent la ferma noastra de la Stupini, langa Brasov, unde tocmai au implinit 18 saptamani si urmeaza sa faca oua peste alte 8 saptamani.- Citre sustine ca importul respectiv de pasari, unicul din 2006, a fost realizat cu aviz sanitar-veterinar, care nu indica prezenta simptomului gripei aviare. Mai mult, Citre spune ca acelasi aviz a fost primit si din partea Directiei Sanitar-Veterinare Brasov, dupa ce inspectorii au verificat ferma, in perioada 15-18 mai, si au constatat din nou lipsa virusul gripei aviare. Consternat de informatiile vehiculate de SRI cu privire la firma sa, patronul Verba Trans a catalogat raportul realizat de institutia condusa de Radu Timofte ca fiind -o minciuna-.


Numarul turistilor straini va scadea cu 50%

Din cauza gripei aviare, numarul turistilor straini care vor veni in acest an in Romania ar putea scadea drastic, cu pana la 50%, cel mai afectat segment fiind cel al circuitelor care includ mai multe orase si zone turistice, sunt de parere reprezentantii agentiilor de turism.

-Daca lucrurile nu se lamuresc, tot incomingul (sosirile de turisti straini – n.r.) este compromis. Operatorii din domeniu au inregistrat si vor inregistra in continuare anulari ale rezervarilor facute de straini, dupa ce au inceput problemele la Brasov. Mai ales in ceea ce priveste circuitele, unele dintre ele incluzand zone aflate acum in carantina sau aflate in vecinatate-, a declarat prim-vicepresedintele patronatului Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, Lucia Morariu.

Una dintre statiunile care resimt deja efectele gripei aviare este Poiana Brasov, unde hotelurile au inregistrat anulari in cazul anumitor grupuri de turisti straini.

Operatorii din turism considera insa ca litoralul va fi mai putin afectat de efectele gripei aviare, majoritatea turistilor straini ajungand in acea zona prin intermediul charterelor, care aterizeaza direct pe aeroportul din apropierea Constantei.

La fel de optimisti se declara si hotelierii din Capitala, care nu au remarcat inca efecte vizibile dupa anunturile privind raspandirea virusului H5 al gripei aviare in anumite zone din Bucuresti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.