Acasă Actualitate Sesizare din oficiu cu privire la situația unei femei, care susține că...

Sesizare din oficiu cu privire la situația unei femei, care susține că a fost torturată, mutilată și umilită în arest

DISTRIBUIȚI

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și va efectua verificări cu privire la situația unei femei care susține că a fost mutilată și torturată în arest. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 26, art. 34 și art. 50 din Constituția României privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică [alin. (2) Nimeni nu poate fi supus torturii și nici unui fel de pedeapsă sau de tratament inuman ori degradant], viața intimă familială și privată, dreptul la ocrotirea sănătății și ocrotirea persoanelor cu handicap.

Demersul Avocatului Poporului are loc după ce mass-media a prezentat un interviu din care reieșea că o femeie paralizată a fost torturată în arest. Deținutele cu care împărțea camera au încercat să-i introducă un fierbător încins în zona intimă, încercând să verifice dacă femeia mai simte durerea, fiind paralizată de luni bune. Aceasta a povestit traumele prin care a trecut în timpul arestului preventiv: ‘M-au tăiat pe picioare cu un capac de conservă, m-au mușcat de mâini și de picioare, m-au înțepat cu un pix, au vrut să-mi bage un fierbător încins în zonele intime’ ‘Au refuzat să mă mute din cameră. Au spus că nu e adevărat, că nu se întâmplă acele lucruri (…). Nu m-a ascultat nimeni. Am făcut cerere să merg la directorul spitalului și i-am explicat despre ce este vorba și seara m-au mutat la Târgșor’… ‘În arest e lagăr de execuție’, acuză femeia.

Pentru că probleme de sănătate i se agravaseră, a fost mutată la Penitenciarul Rahova pentru fizioterapie, dar și acolo a trăit un șoc: ‘Trebuia să fac fizioterapie, însă fizioterapeutul de acolo, în ceea ce le privește pe femei, nu putea să le facă tratamentul decât dacă-l țineau de , i-am spus că refuz să fac acest lucru, era un aparat cu ultrasunete care m-ar fi ajutat însă nu mi-a mai făcut acest procedeu pentru că am refuzat să-l ating. I-am explicat directorului spitalului despre ce e vorba și ca răspuns m-a mutat seara la Târgșor.’

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.