Acasă Actualitate Și Comisia Europeană o apără ferm pe Laura Codruța Kovesi

Și Comisia Europeană o apără ferm pe Laura Codruța Kovesi

DISTRIBUIȚI

Margaritis Schinas, purtator de cuvant al Comisiei Europene susține că europenii urmăresc îndeaproape cazul Laurei Codruța Kovesi și cere Guvernului României să respecte prinicipiile cooperării și să o lase pe Kovesi să aibă șanse egale cu ceilali candidați. El a mai precizat că situația statului de drept în România se degradează constant.

”În ceea ce priveste partea Kovesi a evenimentelor, pentru ca sunt mai multe, in Romania, nu comentam pe procedurile nationale. CE urmareste ultimele evenimente foarte de aproape, intrucat au legatura cu procesul de desemnare a procurorului sef european. E crucial ca toți candidatii care au fost calificati printr-un proces de selectie sa fie tratati corect pe parcursul acestui proces, de aceea noi cerem guvernului roman sa respecte intru totul principiul cooperarii, asa cum este inscris in tratat, in ceea ce priveste desemnarea procurorului sef european. Toti candidatii trebuie sa poata sa participe in toti pasii procedurii de selectie. Poate va amintiti Comisia a subliniat deja ingrijorarile serioase pe tema sectiei pentru investigarea infractiunilor magistratilor in ultimul raport MCV despre independenta magistratilor. Aceasta este pozitia oficiala a Comisiei.

Citește și Parlamentul European o susține pe Kovesi la șefia EPPO, chiar și sub control judiciar.

Am urmarit toate aceste elemente cu preocupare. Vom monitoriza in continuare ce se intampla in tara. Este important ca Ro sa isi mentina cursul reformelor. E important sa nu existe recul in ceea ce priveste toate angajamentele pe care si le-a luat. E important ca tara sa se abtina de practici care ar putea duce la reversibilitatea celor realizate in ultimii ani. Asteptam de la guvernul roman sa coopereze sincer și asta conteaza, Organizarea unui referendum este atributul tarilor. Comisia respecta dreptul democratic al popoarelor sa se faca ascultate astfel. In ceea ce priveste pozitia privind situatia statului de drept in Romania, care se deterioreaza, nu trebuie sa reiterez pozitia Comisiei. Vom urmari evenimentele foarte indeaproape in zilele ce vor veni. Lucram cu instrumentele legale ale tratatului. Nu improvizam, urmarim ce se intampla in interiorul mecanismului de cooperare si verificare, sunt chestiuni pe care Colegiul le ia in considerare. Ieri a avut loc o convorbire telefonica intre dl Timmermans si PM Dancila. Cei doi au convenit sa continue discutiile la nivel tehnic, in particular pe tema OUG.”, arată Comisia Europeană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.