Acasă Actualitate Simu: Pop mi-a cerut 1,5 mil.euro ca eu și soția să nu...

Simu: Pop mi-a cerut 1,5 mil.euro ca eu și soția să nu fim arestați de Bica

DISTRIBUIȚI

Horia Simu a declarat că Șerban Pop ar fi pretins suma de 1,5 milioane de euro pentru a determina soluționarea favorabilă a dosarului pe care omul de afaceri îl avea la DIICOT și pentru a nu fi arestat însă afirmația nu este susținută de probe, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostului șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Discuțiile au fi avut loc în primăvara anului 2014, la inițiativa lui Pop, care ar fi spus că poate obține închiderea dosarului în schimbul unei sume de bani destinate exclusiv persoanelor care ar fi rezolvat problema.

„Din declarația numitului Simu Horia rezultă că modalitatea de săvârșire a elementului material al laturii obiective a infracțiunilor de dare de mită și complicitate la dare de mită a fost precedată de inițiativa complicelui infracțiunii de dare de mită Pop Șerban, formulată mituitorului în primăvara anului 2014. Inițiativa a fost realizată inițial printr-o comunicare aluzivă, ocolitoare, privind suma de 1,5 milioane euro, urmată de înțelegerea în care mituitorul a fost dispus să pună la dispoziția complicelui o sumă de aproximativ 230.000 euro, din care 150.000 euro cash și 80.000 euro sub formă de contracte de asistență judiciară, pentru soluția de clasare, după ce mituitorul a respins categoric să dea suma de 1,5 milioane euro”, se arată în referatul DNA.

Afirmațiile lui Horia Simu referitoare la cei 1,5 milioane de euro pretinși de Șerban Pop nu au fost susținute de martorii din dosar și nici de alte probe, astfel că nu au putut fi formulate acuzații pe baza lor.

„Rămân în afara contextului probator susținerile mituitorului Simu Horia, conform cărora Pop Șerban l-a șantajat, i-a pretins 1,5 milioane euro și l-a amenințat că, în cazul refuzului de a remite banii, va fi arestat în câteva zile și va fi arestată și soția sa dacă nu remite suma. Aceste susțineri au valoarea unor afirmații ale persoanei acuzate de dare de mită, care în mod rezonabil încearcă să diminueze contribuția sa infracțională”, se mai precizează în referat.

Șerban Pop, fost șef al ANAF, a fost reținut marți pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În același dosar a fost reținută și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, acuzată de luare de mită și participație improprie sub forma determinării cu intenție la săvârșirea fără vinovăție a infracțiunii de abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii anticorupție desfășoară acte de urmărire penală și față de omul de afaceri Horia Simu, care are calitatea de suspect, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.