Acasă Actualitate Sinistratii au primit de la autoritati apa minerala si paine

Sinistratii au primit de la autoritati apa minerala si paine

DISTRIBUIȚI

Judetul Olt este unul dintre cele mai afectate de inundatii, unde revarsarea unor paraie locale si deversarea a cinci baraje mici au provocat pagube in 36 de localitati. In urma unui bilant, s-a stabilit ca au fost afectate 800 de case, 1.500 de anexe gospodaresti, 1.006 hectare de teren agricol, 122 de fantani, doua poduri si podete si un baraj de pamant.

Tot in judetul Olt, apele au facut mai multe victime, fiind vorba despre patru morti si despre un copil disparut. Totodata, din satele din Olt au fost evacuate 500 de persoane din calea apelor. Ieri dimineata, apele se retrasesera, astfel ca localnicii din cele mai afectate comune, Movileni, Potcoava si Schitu, au reusit sa ajunga la casele lor, de fapt la ce mai ramasese din locuintele lor. Sinistratii au innoptat fiecare pe unde a putut. In localitatea Movileni, nimeni nu s-a incumetat sa mearga la caminul cultural, unde autoritatile pregatisera adapost pentru sinistrati. Satenii au preferat sa doarma la rude, iar unii dintre ei si-au pazit locuintele din varful unui deal. -Doi frati, ai lu* Tuculeanu au dormit intr-un dud. Nu au vrut sa plece de acolo. Au spus ca isi pazesc casa. Familia mea a dormit in dealul asta ca sa poata vedea casa. Nu intra nimeni in ea pentru ca nu putea, pentru ca era totul numai apa, insa familia mea nu a fost plecata niciodata din casuta noastra si nu am vrut sa o parasim nici acum-, spune Gigel Ivascu, cu lacrimi in ochii privind la ce a ramas in urma potopului. Localnicii din Serbanesti, sat ce apartine comunei Movileni, scosesera ieri dimineata tot ce au mai gasit prin case si le-au pus afara la soare cu gandul ca mai pot recupera ceva. Pentru ca in prezent localitatile afectate nu dispun de curent electric si telefonie, satenii nu stiu care va fi prognoza meteo in urmatoarele zile, si atunci cand zaresc un jurnalist il intreaba daca va mai ploua sau nu. Oamenilor le este teama de zilele ce vor urma pentru ca nu mai vor sa treaca prin astfel de momente pe care le-au trait in ultimele trei zile.

Sinistratii s-au asteptat sa primeasca din partea autoritatilor hrana calda si cateva haine, mai ales ca majoritatea nu puteau ajunge la casele lor sa-si mai recupereze cate ceva de imbracat. Insa asteptarile lor s-au dovedit a fi inutile. -Au venit la noi in centrul comunei si ne-au dat apa minerala si paine. Adica cate o sticla de apa minerala si cate o paine de fiecare familie. Cei care sunt cate noua membri intr-o familie s-au ales cu nimic, pentru ca nu au apucat sa manance toti dintr-o paine-, se plange Dumitru Marian, localnic din Movileni. Satenii din aceasta localitate mai spun ca primarul Constantin Serban nici macar nu a trecut pe la casele lor sa vada cat de afectate sunt. Acestia si-a petrecut timpul in birou si a facut evaluarea pagubelor, motiv pentru care, duminica dupa-amiaza, intrebat de ziaristi despre valoarea pagubelor, acesta a ridicat din umeri. Sprijin nu au primit nici de la prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu care a privit din elicopterul Politiei Romane ce a ramas in urma potopului peste localitatile din Olt, si nici macar nu a coborat printre sateni sa stea de vorba cu acestia. Localnicii spun insa ca de vina pentru tot ce li s-a intamplat sunt proprietarii unor iazuri care au facut diguri si nu au lasat apa sa curga. -Au luat iazurile din comuna si s-au facut proprietari peste acestea. Au facut diguri si apa nu a mai putut curge, si astfel s-a strans foarte multa, iar acum a dat peste noi. Si-au facut pescarii aici. Unul este fiul lui Jean Nastase, care este la prefectura Dolj-, spune Ilie Geambasu. .

Elena Alexandru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.