Acasă Actualitate SNCFR isi -trimite- calatorii la firmele de transport rutier interurban

SNCFR isi -trimite- calatorii la firmele de transport rutier interurban

DISTRIBUIȚI

Ca in fiecare an, in timpul verii, trenurile SNCFR-Calatori au intarzieri masive, de multe ori depasindu-se pragul de 60 de minute. Explicatia este aceeasi: -Se dilata sinele-. Ieri, in Gara de Nord, majoritatea trenurilor ajungeau cu intarzieri de aproximativ o ora. Preturile sunt, raportat la conditiile de transport, nejustificat de mari. Unde mai pui ca pe unele tronsoane -se lucreaza- si se circula cu restrictii, care de fapt sunt tot intarzieri. De exemplu, ieri, pe ruta Bucuresti-Campina, intarzierile afisate erau de fix o suta de minute. In aceste conditii, in plin sezon estival, cand exista un imens aflux catre mare sau munte, majoritatea clientilor SNCFR s-au orientat catre firmele de transport interurban. Mult mai ieftin, mult mai rapid. Concurenta incepe sa-si spuna cuvantul…

Dilatarea sinelor in natura

Ieri, intrand in Gara de Nord, am fost intampinati de agentii de paza, care ne-au spus ca nu avem voie sa facem fotografii, fiind vorba de -un obiectiv national-. -Aveti nevoie de aprobare-. Ne-am conformat si am obtinut acceptul impiegatului de miscare, -dar nu si pentru peroane, doar in incinta-. Cu aceasta ocazie am intrebat si ce trenuri au intarziere. -Toate-, ni se spune, continuand cu o explicatie pe care o stim de ani si ani de zile: -Stiti, e caldura, se dilata sinele-… Acelasi domn ne spune ca, -totusi, intarzierile nu sunt mari. O ora sau sub o ora-. Peroanele sunt cam goale. Casetele de afisaj, de la capetele liniilor, sunt in marea lor majoritate -dezafectate-, personalul de intretinere fiind obligat sa modifice periodic intarzierile. La -Informatii- este coada, ca de obicei. Lumea vrea sa stie cu ce intarzieri sosesc sau pleaca trenurile care ii intereseaza. Unii, dupa ce isi primesc informatiile, pleaca bombanind: -Dam o gramada de bani ca sa ne chinuim cu trenurile voastre…-.

Microbuzele -particulare-, o solutie spre disperarea SNCFR-ului

In Bucuresti si in tara, transportul de calatori a devenit insa o afacere extrem de banoasa pentru numeroase firme de profil. S-au concesionat spatii care au fost transformate in autogari si cu microbuze sau autocare, mai mult sau mai putin moderne, se asigura transport pentru toate colturile tarii. Preturile sunt, in general, la jumatatea celor practicate de SNCFR. Timpul parcurs este si el simtitor mai mic. Ieri, de exemplu, la autogara de pe Dinicu Golescu, lumea statea la coada sa se imbarce in autocare spre Constanta, Poiana Brasov, Tulcea. Un calator ne spunea ca este foarte multumit de aceasta varianta. -Eu merg la Ploiesti. Cu microbuzul fac o ora, cu trenul fac doua. Un bilet de tren, la rapid, ma costa 90.000, cu microbuzul platesc 50.000. Basca, nu am parte de tiganeala, de mirosuri pestilentiate-. La inceput, firmele de transport includeau in preturi, si-asa destul de acceptabile, cate o cafea sau cate un suc. Existau protocoale intre firme si hanurile din diferite popasuri, prin care bauturile se asigurau gratuit. Ca orice roman, patronii firmelor de transport au renuntat la astfel de facilitati, pentru ca deja clientii s-au obisnuit cu acest mijloc de transport si sunt, oricum, fericiti ca pot sa ajunga acasa devreme si cu bani mai multi in buzunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.