DISTRIBUIŢI

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat luni că între 15 şi 20 de spitale din ţară şi din Bucureşti întâmpină probleme în utilizarea sistemului informatic Hipocrate. Vezi AICI Lista celor 21 de spitale afectate de atacul cibernetic asupra softului HIPOCRATE

În urmă cu două luni, DNA anunța că procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție, comise de funcționari publici, în cursul anului 2023, în contextul derulării unei proceduri de achiziție publică, care prevedea implementarea în cadrul unor spitale din București a unor servicii IT. Surse judiciare au declarat mai multor ziariști că perchezițiile se desfășoară după ce fostul director general Cristian Plută, aflat atunci în arest preventiv, ar fi făcut declarații complete procurorilor și că vizată ar fi chiar denunțătoarea lui, Oana Sivache. Citește și Când a venit DNA, Sivache s-ar fi ascuns în baie.

Oana Sivache a devenit cunoscută după ce, în mod fals, a susținut că ar fi absolvit în paralel Yale și Michigan. În realitate ea a absolvit Spiru Haret.

Conform unei dezvăluiri a ziarului Gândul din aprilie 2023, Sivache a introdus Hipocrate în spitalele din subordinea Primăriei Capitalei:  ”Firmele acestea – Genius IT și DMI IT – sunt impuse de directorul general adjunct ASSMB, doamna Oana Gabriela Sivache. Prin acest soft, persoanele interesate care controlează, din umbră, această afacere, vor avea acces la toate informațiile din spitalele ASSMB și, mai ales, la fluxul de medicamente! Ca să fie bine pentru importurile făcute de Nick Voiculescu, unchiul lui Vlad Voiculescu!” au dezvăluit sursele Gândul în aprilie 2023.

Rafila confirmă atacul și faptul că spitalele nu mai pot raporta serviciile medicale

„Este adevărat. Sunt mai mult spitale care întâmpină probleme cu utilizarea unui program informatic important în funcţionarea spitalelor – se numeşte Hiprocrate. Nu ştim exact câte spitale sunt în momentul de faţă. Nu avem informaţia, dar lucrăm împreună cu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică pentru elucidarea cauzelor şi remedierea acestora. Din informaţiile pe care le avem până în momentul de faţă este că sunt afectate între 15 şi 20 de spitale din întreaga ţară”, a declarat ministrul, pentru AGERPRES.

” Pe măsură ce vom avea informaţii suplimentare vi le vom furniza”, a spus ministrul.

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.