Home Actualitate Solomon a primit un premiu de la Națiunile Unite pentru combaterea corupției...

Solomon a primit un premiu de la Națiunile Unite pentru combaterea corupției la primăria Craiova

DISTRIBUIŢI

Primăria Craiovei a primit un premiu pentru ”prevenirea și combaterea corupției în serviciile publice”, din partea partea unei direcții a Națiunilor Unite. Vestea stupefiantă a fost făcută publică săptămâna trecută de însuși primarul Craiovei, Antonie Solomon. Edilul, care a petrecut câteva luni după gratii în 2010 într-un proces de luare de mită, a spus mândru, într-o conferință de presă, că premiul este acordat de Națiunile Unite, nu de vreun ONG, care pentru câteva sute de euro poate elibera certificate de bună purtare. ”?ê?£tiați că Primaria Craiovei a primit din partea unei direcții de la New York, aparținând Națiunilor Unite, premiul doi pentru lupta contra corupției și dezvoltarea oraselor? Deci, nu e o fundație… cum se face… să dai 200 de euro. Primăria nu e așa cum se spune pe la colțuri sau în presa aservită”, a declarat Solomon la Craiova, în fața unei asistențe înmărmurite de  uimire.
Probabil comisia care a analizat proiectele depuse pentru concurs a apreciat drept „dovada absolută” că în Primăria Craiova lupta anticorupție se duce în mod real, prin faptul că însuși primarul a fost ridicat de poliție.

Premiul a fost acordat pentru un proiect implementat la primărie în 2010

Premiul a fost acordat în cadrul programelor pentru administrație publică ale Națiunilor Unite pentru America de Nord și Europa, la categoria “Prevenirea și Combaterea Corupției în Serviciile Publice”. Proiectul Craiovei – implementat în primărie în 2010 – era denumit ”Orașe fără corupție, orașe cu viitor” și a fost înscris la competiția de la Națiunile Unite în toamna anului trecut. Proiectul Primăriei Craiova s-a clasat al doilea, primul loc fiind ocupat de primăria localității Martin din Slovacia, pentru o inițiativă legată de transparența decizională. Proiectul craiovenilor a mai câștigat un premiu și în România în anul 2010 (anul lansării), când a concurat cu alte 30 de localități din țară. Proiectul din urmă cu doi ani avea un nume aproape identic, fiind denumit „Craiova – Oraș fără corupție, oraș cu viitor” și a fost implementat cu ajutorul Fundației Parteneri pentru Dezvoltare Locală. Ca o ironie a sorții, în același an, Solomon era arestat pentru fapte de corupție.

Mită pentru autorizații de la Primărie

Antonie Solomon a fost reținut și apoi arestat în primăvara anul 2010, fiind  judecat ulterior pentru luare de mită în formă continuată, uz de fals și fals intelectual. El a intrat în atenția anchetatorilor odată cu arestarea omului de afaceri argeșean  Cornel Penescu. Potrivit anchetatorilor, Solomon i-ar fi semnat lui Penescu autorizația de construire pentru hypermarketul PIC din Craiova, deși Comisia de specialitate a Primăriei dăduse aviz negativ. Mai mult, el ar fi făcut demersuri pentru ca liniile de transport în comun să aibă stație la hypermarketul meționat. Pentru aceste favoruri, Penescu i-ar fi dat lui Solomon 50.000 de euro. Primarul Craiovei a fost arestat la 3 martie 2010, iar o săptămână ai târziu a fost suspendat din funcție de prefectul de Dolj. El a fost încarcerat la Penitenciarul Colibași, iar în 7 iulie 2010 a fost transferat la Penitenciarul de Maximă Siguranță Galați. Peste numai două luni, la 8 septembrie, el a fost pus în libertate după ce Curtea de Apel Galați i-a acceptat cererea de eliberare, însă i-a interzis revenirea pe funcția de la primărie. În iulie 2011 el a revenit în funcție la primăria Craiova în iulie 2011, tot după o decizie a Curții de Apel Craiova. Între timp, procesul lui Solomon continuă la Galați, cu numeroase amânări din cauza amânării.   

Bogdan Cristescu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.