Acasă Actualitate Soția ambasadorului Ungariei – purtătoarea mesajelor iredentiste

Soția ambasadorului Ungariei – purtătoarea mesajelor iredentiste

DISTRIBUIȚI

Întreg scandalul legat de declarațiile oficialilor și „neoficialilor“ maghiari în preajma Zilei Maghiarilor de Pretudindeni, consemnată în fiecare an pe 15 martie, are la bază o mișcare calculată și premeditată. La baza acestei afirmații stau atât declarațiile președintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, care a declarat sâmbătă la Târgu Mureș că statul ungar sprijină dorința de autonomie, iar ceea ce vrea Consiliul Național Secuiesc (CNS) este „legal, corect și modern“, este „viitorul nației și porunca lui Dumnezeu“, cât și cele ale soției ambasadorului ungar la București, Oszkar Fuzes.
La fel ca și Laszlo Kover, soția ambasadorului, doamna Fuzes, a ales să țină marți, la Târgu Mureș, un discurs pasional și plin de mesaje revanșarde legate de revenirea Ardealului în componența Ungariei, după ce inițial citise mesajul premierului ungar Viktor Orban cu ocazia acestei sărbători. Mai mult, remarcile celor doi neoficiali au fost făcute în același loc, la Târgu Mureș, la circa trei zile distanță. Ziarul „Curentul“ a încercat să afle în ce calitate doamna Fuzes și-a permis să facă declarațiile acestea nediplomatice și mai ales insultătoare la adresa statului în care soțul său îndeplinește cea mai înaltă funcție de reprezentare a statului maghiar. Răspunsul a venit de la atașatul cultural al Ambasadei ungare la București, care a declarat pentru „Curentul“ că doamna Fuzes nu are niciun grad diplomatic, iar rostirea de către dânsa a acelui discurs la Târgu Mureș s-a făcut la rugămintea soțului său, ambasadorul Oszkar Fuzes, care era plecat să țină o cuvântare la Cluj. „Domnul ambasador a cerut acest lucru (ca soția să țină discursul la Târgu Mureș – n.r.). Noi (reprezentanții ambasadei – n.r.) am avut mai multe locuri în care a trebuit să mergem. Eu, de exemplu, am fost la Brașov, iar domnul ambasador a rugat-o pe soția sa să meargă la Târgu Mureș. Doamna nu are grade diplomatice, dar domnul ambasador i-a cerut acest lucru soției sale. Domnul ambasador a fost la Cluj, iar noi am avut multe invitații. Noi suntem aici cinci oameni, iar domnul ambasador a fost la Miercurea Ciuc sau la Cluj și de aceea i-a cerut soției să citească acel mesaj“, ne-a declarat atașatul de presă și cultură maghiar la București, domnul Adam Balazs.

Mesaje mascate prin poezii

Ambasadorul Fuzes a explicat ieri că acele cuvinte sunt, de fapt, un vers dintr-un poem, pe care soția sa, cea care a citit discursul lui Viktor Orban la Miercurea Ciuc, le-a adăugat, rezultând confuzia că acele cuvinte aparțin șefului executivului ungar. „Ăsta a fost un poem al lui Petofi Sandor, dacă știți, poetul național ungur, care a murit acum 163 de ani. A fost confundat, a fost amestecat mesajul primului-ministru, mesajul din partea soției mele și un poem al lui Petofi Sandor. A fost confundat și amestecat. În tot textul nu are nimic iredentist și nici împotriva românilor și împotriva României“, a precizat diplomatul. Declarațiile vin pe fondul cererii ca Fuzes să clarifice dacă pasajul „să fie Ardealul cum a fost și națiunea ungară cum a fost, asta vă doresc din suflet“ face parte din mesajul lui Viktor Orban, așa cum a susținut miercuri în Parlament opoziția. De asemenea, Oszkar Fuzes a fost solicitat să comenteze și mesajul președintelui Parlamentului ungar, care a spus că și divinitatea își dorește autonomia Ținutului Secuiesc. Ambasadorul a afirmat că declarația nu a fost una „oficială“, ci a fost o alocuțiune în contextul în care acesta primise distincția „Gabor Aron“. „A fost o intervenție cu ocazia când domnia sa a luat o distincție din partea Consiliului Național Secuiesc“, a explicat el. În concluzie, cele două mesaje iredentiste nu au fost „oficiale“, dar au fost făcute de oficiali ungari în România, susține Fuzes, al cărui guvern de dreapta de la Budapesta nu este la primul atac la adresa României de la instalarea la putere, în 2010.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.