Acasă Actualitate Spitalul de la Ghimes, prezentat ca fiind vandalizat si desfiintat

Spitalul de la Ghimes, prezentat ca fiind vandalizat si desfiintat

DISTRIBUIȚI

Agentiile de presa romanesti au furnizat, ieri, o stire preluata de la agentia maghiara de presa MTI, agentie care cita la randul ei cotidianul -Romaniai Magyar Szo-. Conform acestei stiri, prezentata in tonuri dramatice si alarmiste, Spitalul pentru copiii cu handicap psihic de la Ghimes (judetul Bacau) a fost defiintat, iar bunurile mobile, aflate in cladirea acestuia, au fost sustrase, dupa ce, timp de 10 ani, mai multe organizatii straine au investit in modernizarea lui, transmite MTI, citand cotidianul de limba maghiara -Romaniai Magyar Szo-.

-Spitalul a fost desfiintat printr-un ordin (?!-n.n.), iar cei 85 de angajati au fost disponibilizati, ca si asistentii care se ocupau de tratamentul psihoterapeutic al copiilor-, mentioneaza sursa citata. Explicatia oficiala a desfiintarii vizeaza necesitatea imbunatatirii conditiilor asigurate copiilor si a concentrarii acestora in resedintele de judet.

-Inchisoare pentru copii-

Din aceeasi stire aflam ca, in urma cu 10 ani, institutia era considerata o -inchisoare pentru copii-, dar centrul a fost transformat de suedezii din provincia Leksand, care au beneficiat si de sprijin olandez, norvegian si francez, intr-un spital de nivel european, cu instalatii moderne de incalzire si aerisire, masini de spalat, frigidere si boilere. Totodata, francezii au format personalul spitalului in spiritul psihopedagogiei moderne.

Opinia publica mai afla ca, dupa evacuarea copiilor si disponibilizarea personalului, cladirea a fost golita si au fost luate mobilierul si televizoarele, fara sa fie date explicatii privind locul in care au fost duse aceste bunuri. Cablurile electrice au fost smulse din pereti, iar contoarele si boilerele au fost demontate. Potrivit sursei citate, urmeaza a fi demontate caloriferele, centrala termica, masinile de bucatarie si chiar faianta de pe pereti. Toate aceste bunuri au fost primite sub forma de donatie, iar statul roman este liber – din punct de vedere juridic – sa decida ce va face cu ele.

Coordonatorul suedez al proiectului de la Ghimes, Hakan Landelius, a sesizat filiala din Romania a organizatiei -Salvati Copiii-, dar sustine ca a primit doar -raspunsuri cosmetizate, care nu corespund realitatii-. Suedezii din Leksand sustin ca vor continua demersurile pentru mentinerea in functiune a acestui centru si ca vor incerca sa prezinte cazul la nivelul Uniunii Europene.

Directorul general al Directiei Judetene pentru Protectia Copilului Bacau: -Cred ca s-a urmarit cu totul altceva decat adevarul-

Pentru ca stirea maghiara sa aiba o minima credibilitate, ea ar fi putut prezenta si punctul de vedere al autoritatilor de profil, realizandu-se astfel si verificarea informatiei. Or, directorul general al Directiei Judetene pentru Protectia Copilului Bacau, Sorin Brasoveanu, ne-a declarat ca nu a fost contactat de nici un ziarist pentru a i se cere un punct de vedere. Mai mult decat atat, dl Sorin Brasoveanu ne-a promis ca ne va pune la dispozitie documente care demonteaza punctual afirmatiile din articolul respectiv, fapt care ar dezamorsa efectele -bombei- de presa.

Vlad Cernea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.