Acasă Actualitate Spitalul Floreasca nu a anunțat ministerul Sănătății despre incendierea pacientei operate de...

Spitalul Floreasca nu a anunțat ministerul Sănătății despre incendierea pacientei operate de Mircea Beuran

DISTRIBUIȚI

UPDATE 29,12,2019, ora 21: Pacienta arsă în operație a murit în această seară.

UPDATE ora 23: Chirurgul Mircea Beuran nu a răspuns jurnaliștilor, preferând să ofere o explicație doar postului Antena 3. El a susținut că nu a fost de la început în intervenție și că din cauza polialergiilor pacientei nu s-a putut face câmpul cu o soluție iodată cum se face de obicei.
”Au dus bolnava în blocul operator de urgențe unde, în sala unde s-a pregătit reintervenția chirurgicală, în clipa în care au folosit electrocauterul au simțit miros de priză arsă. Și au sesizat că de sub câmpurile operatorii apare fum. În clipa aceea au mobilizat câmpul operator, dar intrând aer sub câmp s-a auto aprins, probabil de la o scânteie. Echipa care era atunci a căutat prin diferite mijloace să oprească flacăra. Eu în momentul acela nu eram în echipa operatorie, nu eram în blocul operator, iar acest lucru se poate dovedi foarte ușor, prin camerele de supraveghere. În clipa în care eu am ajuns, bolnava era deja mutată în altă sală, iar echipa căuta să facă hemostază, adică oprirea sângerării. (…) Când ei căutau să facă acestă hemostază am apărut și eu și m-am alăturat echipei. Echipa era șocată și am preluat operația. După ce am finalizat operația, am pregătit tot ce trebuia făcut pentru a pune pacientul în poziția de a fi transportată în Terapia Intensivă a Marilor Arși. Normal că mi-am asumat protocolul, terminând procedura medicală. Dar nu am fost în echipa operatorie a pacientei”.

UPDATE: Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, persoana desemnată să se ocupe de verificările la Spitalul Floreasca, după ce o pacientă a luat foc pe masa de operaţie, spune că chirurgul Mircea Beuran a semnat protocolul operator al intervenţiei chirurgicale în care a fost implicată femeia.

Întrebat despre declaraţia lui Beuran, că nu a fost în spital în ziua în care a avut loc incidentul, Moldovan a precizat: „Nu pot să spun decât ceea ce constat din documentele oficiale care îmi sunt puse la dispoziţie. Profesorul Mircea Beuran semnează protocolul operator al acestei intervenţii. Eu nu am fost în sală în momentul în care s-a produs incidentul, dar am protocolul operator a intervenţiei consemnat, foaia de observaţie, care este semnat de profesorul Mircea Beuran”.

”Pacientă incendiată pe masa de operaţie la Spitalul Floreasca din Bucureşti” scrie deputatul Emanuel Ungureanu sâmbătă într-o postare, susţinând că chirurgul Mircea Beuran ”a dat foc unei paciente pe care a operat-o în data de 22 decembrie”.

Deputatul USR invocă declaraţiile a două asistente.

Prima asistentă: ”Când m-am întors în Blocul Operator am simţit un miros puternic de fum şi am verificat de unde provine, observând că focul provine din Sala 1. Intrând în sala 1 am văzut multă apă pe podea şi toata lumea prezentă speriată, iar pacienta care se afla pe masa de operaţii fumega. S-au făcut manevrele necesare unui astfel de incident, urmând ca apoi să transport pacienta în Sala 2, conform indicaţiei medicului după care am transportat-o în ATI Poli 2.”

„Mă aflam pe holul blocului operator auzind ţipete şi gălăgie,îndreptându-mă către Sala 1 m-am întâlnit cu îngrijitoarea blocului operator care avea o galeatăde apă în mână, i-am luat galeata ducându-mă în sală, ajunsă acolo era mult fum şi foc, domnul doctor speriat s-a aplecat peste pacientă care era în flăcări. Am aruncat apa stingând focul. Am mutat pacientul in sala 2 la solicitarea medicului”, spune a a doua asistentă, citată de Emanuel Ungureanu.

El susţine că din spusele asistentelor rezultă faptul că Mircea Beuran, care opera o bolnavă de cancer, ar fi folosit greşit substanţele de dezinfecţie a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluţii câmpul operator de sub pacientă şi la contactul cu electrocauterul pielea pacientei şi câmpurile sterile au luat foc.

”Pacienta a ars ca o torţă câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operaţie”, susţine deputatul USR.

Ungureanu acuză că acest incident se pare că a fost iniţial muşamalizat de către Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti unde fostul ministru PSD al Sănătăţii Sorina Pintea a numit-o ca director executiv pe Cristina Pelin, iar Inspecţia Sanitară de Stat care a fost trimisă în cele din urmă să cerceteze cazul, nu le-a luat nicio declaraţie nici lui Beuran, nici celorlalţi doi medici prezenţi în sala de operaţie.

Ministrul Sănătăţii Victor Costache a confirmat incidentul şi spune că a trimis corpul de control a spital pentru a verifica ce s-a întâmplat. „Este un incident deosebit de grav”, a declarat Costache, la Digi24.

Victor Costache spune că a aflat despre incident pe data de 27 decembrie, la 5 zile de la operaţie, de la o terţă persoană, nu de la reprezentanţii spitalului.

„O să vă asigur că toate elementele vor fi aduse la știrea opiniei publice. De îndată ce am aflat, s-a început ancheta.
Nu pot face publice date din anchetă.
Administrația spitalului nu și-a făcut datoria, mai ales că a fost vorba și despre un incendiu.”,a spus Costache.
Ministrul a mai declarat că s-a încercat mușamalizarea cazului și că: „Sunt șocat de felul în care a acționat conducerea spitalului”.
În cazul în care va fi găsit vinovat, medicul Mircea Beuran riscă deschiderea unui dosar penal și va rămâne fără drept de practică.

Beuran a fost demascat ca plagiator încă din anul 2003 când o comisie a UMF a analizat volumul I din **Ghidul medicului de garda**, publicat de Editura Scripta în 1997 și l-a declarat plagiat dupa **On Call – principles and protocols**, cu autorii J.M. Gillies, S.A. Marshall, J. Ruedy, aparuta in 1989.

16 COMENTARII

 1. Iar daca nu va fi gasit vinovat ce pateste deputatul-operator Ungureanu? Citati din codul penal, ca si pentru Beuran, macar pentru ideea de echilibru jurnalistic.

  • Dacă vă referiți la calomnie, infracțiunea a fost scoasă din Codul Penal din 2007. Nu aveți nicio idee despre ce înseamnă echilibrul jurnalistic.

   • Acest domn a mai fost in vartejul unui scandal: un plagiat. Cine a mintit o data ….
    Apoi, acest doctor, Beuran, este sef de sectie. Deci este responsabil , ca a intrat sau nu in operatie. Aparatul folosit trebuie sa aiba o fisa tehnica, un caiet de intretinere periodica , cu semnatura celui care a facut-o (firma). Trebuie ca spitalul sau sectia sa aiba contract de intretinere, de mentenanta, cu o firma autorizata etc. Spitalul are un responsabil / director tehnic care si acela raspunde. Sefa de bloc operator, idem. Exista aceste indatoriri mentionate in fisele posturilor. Insa, nici echipa operatorie si nici dl Beuran nu se pot spala pe maini, ca nu au vina. Au responsabilitati. E ca la Colectiv… cine poarta responsabilitatea legala?

 2. Titluri tendențioase peste tot.
  În presă de 2 bani.
  Adică doctorul „a incendiat” pacienta!
  Premeditat?
  Doctorul a operat pacienta si datorita dotărilor de toată jalea din spitalele Romaniei s-a întâmplat un accident.
  Nedorit de nimeni .
  Cu atât mai puțin,cred de medicul in cauza.
  Atentie dragi cititori.
  Se poate intampla oricui in orice spital românesc!

  • Ce prompt răspuns „curentul”.
   Ce substanțe trebuie să incurci să ia pacientul foc?
   Ia mai documentati-va!
   Sub corpul pacientei se așează o placă cu scopul de a evita „acest tip de accidente”.Pacient dezbrăcat ,direct pe piele.
   Placa este legata cu fire de electrocauter,instrument ce se foloseste pentru hemostaza(Adică oprirea sangerarii),pentru bisturiul electric etc.
   Nu era treaba dr Beuran să verifice placă,masă de operații,instrumentarul etc.
   Exista asistente care fac treaba asta.
   Poate cineva (o mână criminala) a făcut asta.
   După părere dvs ,doctorul ar trebui eventual să verifice si prizele,ferestre,să facă pe electricianul,instalatorul si chiar sa spele podeaua.
   Sunteti de toata jena.
   Nu îl apar pe doctor doar va atrag atentia să așteptați finalizarea cercetării.
   Ti se face frica ,ca doctor, să operezi în spitalele statului.
   Esti expus la ce nici nu te gândești.
   Poate cineva il vrea dus de acolo,îi vrea locul.
   V-ați gândit?

   • Beuran este un plagiator dovedit. În plus, Beuran ori a mințit că nu era în spital în 22 ori a semnat în fals. Dar dacă vă plac mincinoșii, atunci atacați-ne pe noi în continuare că scriem. Despre substanțe noi l-am citat pe deputat: „Beuran care opera o bolnavă de cancer, ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluții câmpul operator de sub pacientă și la contactul cu electrocauterul pielea pacientei și câmpurile sterile au luat foc. Pacienta a ars ca o torță câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operație.”

   • Noi l-am citat pe deputatul care citează asistentele: „Beuran care opera o bolnavă de cancer, ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluții câmpul operator de sub pacientă și la contactul cu electrocauterul pielea pacientei și câmpurile sterile au luat foc. Pacienta a ars ca o torță câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operație.”

  • Redacția… nu este ok cum puneti problema! ” Beuran e de milioane, nu?”, jalnic din partea dumneavoastra, suburban. Ce va mai place sa aruncati cu noroi…!
   Nu il cunosc personal pe ” Beuran” dar am prieteni ce au lucrat cu el: „omul este incredibil, nu se tin ajutoarele de el”.

   • Noi l-am citat pe deputatul care citează asistentele: „Beuran care opera o bolnavă de cancer, ar fi folosit greșit substanțele de dezinfecție a tegumentelor, a îmbibat cu aceste soluții câmpul operator de sub pacientă și la contactul cu electrocauterul pielea pacientei și câmpurile sterile au luat foc. Pacienta a ars ca o torță câteva secunde până ce o asistentă a aruncat un lighean de apă peste masa de operație.”

 3. Chirurgul operează cu bisturiul doamna”jurnalista”
  Nu are ce substanțe să încurce!
  V-a comandat cineva articolul sau nu mai aveti ce scrie?
  Asa înțelegeți dvs jurnalism de investigație?

  • Sunteți obsedați cu comenzile. Ce nu vă convine, e o comandă! Nu vedeți că articolul e bazat pe declarații? Și ce legătură are acest articol cu jurnalismul de investigație?

 4. Eu il cunosc pe Beuran asta din presa care l-a facut cu cativa ani in urma plagiator si vad ca acum este numit profesor,chiar nu se mai gasesc profesori adevarati in tara asta ?, cum sa le predea studentilor unu care a fost prins ca a copiat.
  In cazul asta eu cred ca a fost un accident sau a avut femeia asta ghinion pentru ca nu cred ca a folosit Beuran pentru prima data substantele astea la o asa operatie si a luat pacientul foc.
  Eu nu il condamn pe Beuran atat de mult pentru accidentul asta ci pentru ca cu toate ca a copiat a ramas profesor universitar,adica un om ca asta ii invata meserie pe viitori medici cand toata lumea stie ca pentru un medic adevarat caracterul este la fel de important ca si cunostintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.