Acasă Actualitate Steagul României a ajuns pe Lună cu Apollo 11

Steagul României a ajuns pe Lună cu Apollo 11

DISTRIBUIȚI

La 40 de ani de la primul pas făcut vreodată de un om pe Lună, pe 20 iulie 1969, presa din Germania amintește că un steag al Republicii Socialiste România a fost transportat nici mai mult, nici mai puțin decât pe Lună, în cadrul primei misiuni cu echipaj uman care a aselenizat, Apollo 11. Steagul românesc ajuns pe Lună a fost, totodată, și cadoul pe care președintele Richard Nixon i l-a făcut tovarășului Nicolae Ceaușescu în cadrul vizitei din 1973 pe care a făcut-o în România, având în vedere relația de prietenie pe care cele două state, român și american, au dezvoltat-o în perioada anilor ’70-’80, scrie „Der Tagesspiegel“ în ediția de luni.
„Steagul țării voastre a fost purtat până pe Lună și înapoi de Apollo 11, iar acest fragment din solul suprafeței lunare a fost adus pe Pământ de echipajul primei misiuni cu oameni la bord“, este inscripția care însoțește acest dar, sub formă de dedicație „prezentată poporului Republicii Socialiste România de Richard Nixon, președintele Statelor Unite ale Americii“.
Din colecția de cadouri deosebite primite de „cel mai iubit fiu“ de la liderul american mai face parte și o capsulă cu patru fragmente de rocă lunară, pietre de pe Lună aduse în cadrul aceleiași misiuni.
În urmă cu 40 de ani, pe 20 iulie 1969, Neil Armstrong devenea primul om care punea piciorul pe Lună. Misiunea Apollo 11 a debutat pe 16 iulie 1969, cu lansarea rachetei Saturn V de la centrul spațial Kennedy.
Echipajul era format din trei astronauți: Neil Armstrong – comandantul misiunii, Edwin E. Aldrin Jr. – pilotul modulului lunar, și Michael Collins – pilotul modulului de comandă.
După 12 minute de la lansare, racheta ajungea pe orbita Pământului și după alte 30 de minute se separa definitiv de a treia treaptă a rachetei Saturn V. După o călătorie de 3 zile, vehiculul spațial ajungea pe orbita lunară.
Pe 20 iulie 1969, modulul lunar Eagle (Vulturul), în care se aflau Neil Armstrong și Edwin E. Aldrin Jr., s-a desprins de modulul de comandă Columbia, în care a rămas Michael Collins, și s-a îndreptat spre suprafața lunară. După un zbor scurt de 25 de secunde deasupra Lunii, modulul lunar aseleniza în partea de sud a Mării Liniștii (Mare Tranquillitatis).
Primele cuvinte ale lui Neil Armstrong pe când pășea pe suprafața Lunii au fost: „Un pas mic pentru om, un pas uriaș pentru omenire“ („That’s one small step for a man, one giant leap for mankind“).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.