Acasă Actualitate Stratfor: tensiunile de la București sunt pe placul Moscovei

Stratfor: tensiunile de la București sunt pe placul Moscovei

DISTRIBUIȚI

Prestigioasa agenție americană de analize geostrategice Stratfor susține, într-o analiză difuzată pe site-ul propriu, că tensiunile de zilele acestea din România, determinate de instabilitatea politică, sunt pe placul Moscovei, care nu-l are deloc la inimă pe președintele Traian Băsescu. Încă cinci ani cu Băsescu președinte în România reprezintă probabil un coșmar pentru Rusia, care a făcut tot posibilul să-l instaleze la Cotroceni pe Mircea Geoană, un personaj cu lipici la ruși, după cum ne-a demonstrat chiar domnia sa, care a fost de vreo trei ori la Moscova în ultimele șase luni. „Conflictul dintre Băsescu și Geoană, grefat pe apropiata celebrare a aniversării revoluției anti-comuniste, ar putea produce un decembrie incendiar în România“, susține agenția americană. „Aceste evenimente vor provoca un oftat de ușurare la Moscova, deoarece Băsescu este considerat un spin serios în coasta Moscovei. Sprijinul acordat de acesta pentru revoluția anticomunistă din Moldova și sprijinul ferm primit de acesta de la Statele Unite l-au făcut să devină principalul inamic al Kremlinului în Balcani. Băsescu va folosi fără niciun fel de discuție acest fapt pentru a se prezenta pe sine ca singurul moștenitor legitim al luptei anti-comuniste din România. Conflictul dintre Băsescu și Geoană poate să ducă la un decembrie foarte explozibil în România“, subliniază în analiza lor specialiștii de la Stratfor.
În acest context, putem citi altfel avertismentul dat public de Traian Băsescu Moscovei, ca răspuns la declarația ambasadorului Ciurilin: „Este vorba de o declarație nefericită a ambasadorului rus la București, că a trecut vremea Războiului Rece. Și eu mă văd nevoit, și o voi face și oficial, să îl atenționez că într-adevăr a trecut vremea Războiului Rece și că nu își mai pot face centre de influență în politica romånească sau, dacă și le vor face, le vom reteza“.
Analiza agenției americane Stratfor este menționată și pe blogul lui Dan Andronic, care merge mai departe și face legătura Moscova-Mircea Geoană, via Cozmin Gușă și Sorin Ovidiu Vîntu. Potrivit lui Andronic, atåt pentru excursia lui Gușă la Moscova, cåt și pentru cea a lui Geoană, „SOV a dat marea majoritate a banilor, iar Geoană nu a reușit să ne explice ce a discutat și cu cine, nici pånă în ziua de azi“. Aceeași sursă susține că „vizita «cetățeanului» Gușă la Washington a fost intermediată de o companie de lobby, care a cerut 50.000 de dolari. Banii au fost achitați de Sorin Ovidiu Vîntu“. De ce a sărit SOV cu banii pentru a plăti excursiile costisitoare ale liderilor PSD la Washington și Moscova ne explică tot Andronic, care afirmă pe blogul său că toată această vånzoleală este dată de arestarea lui Nicolae Popa, måna dreaptă a lui SOV, în Indonezia.
„Căderea lui Nicolae Popa reprezintă o lovitură grea pentru Vîntu. E începutul sfårșitului. Am înțeles de la un prieten de la Mediafax că ieri au mai fost arestați doi oameni din apropierea sa. Pentru favorizarea infractorului. Din informațiile mele, Vîntu a fost deja inculpat în dosarul fugii lui Nicolae Popa, fiind împiedicat să părăsească țara.
De ce este important Nicolae Popa pentru Vîntu? Pentru că a fost principalul om de încredere al său în perioada Gelsor-FNI, acesta fiind motivul pentru care a fugit din țară imediat după descoperirea escrocheriei de la fondul de investiții. Știe tot și va avea de ales între a petrece 15 ani în închisoare sau nu…
Un om bine informat mi-a spus, înainte de alegeri, că Nicolae Popa a fost arestat. Dar că, deocamdată, nu există confirmarea oficială că el este. Că Vîntu a intrat în panică. Confirmarea a venit după cåteva zile. A urmat vizita nocturnă a lui Geoană. Dezbaterea. Rezultatul alegerilor. Isteria PSD de după“.

Cine este Stratfor
Stratfor este o companie privată, care oferă analize și sinteze referitoare la chestiuni de securitate americană și globală.
Ca să ne dăm seama cam cåt de mare expertiză are această firmă: vicepreședinte pentru Antiterorism și Securitate Corporativă la Stratfor este fostul șef al DSS (Diplomatic Security Service).
DSS se ocupă cu protecția diplomaților americani din întreaga lume, în frunte cu șeful statului american.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.