Acasă Actualitate Studiu: bolnavii de COVID-19 produc autoanticorpi ca la artrida reumatoidă sau lupus

Studiu: bolnavii de COVID-19 produc autoanticorpi ca la artrida reumatoidă sau lupus

DISTRIBUIȚI

Infecţia cu virusul care provoacă boala COVID-19 poate declanşa un răspuns „de dereglare imunitară” care se prelungeşte mult după infecţia iniţială şi după recuperare, chiar şi în rândul persoanelor care au prezentat simptome uşoare sau care nu au avut simptome, potrivit unui studiu desfășurat la Centrul Medical Cedars-Sinai din Statele Unite, publicat în Journal of Translational Medicine (detalii AICI). 

În unele boli, oamenii produc autoanticorpi care pot ataca în timp propriile organe şi ţesuturi. Cercetătorii de la Cedars-Sinai au descoperit că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă autoanticorpi până la şase luni după ce s-au recuperat complet.

„Aceste tipare de dereglare imunitară ar putea sta la baza diferitelor tipuri de simptome persistente pe care le vedem la persoanele care dezvoltă afecţiunea numită acum COVID-19 de lungă durată”, a explicat cercetătoarea Justyna Fert-Bober.

Unii dintre autoanticorpi au fost identificaţi de asemenea la persoanele cu boli în cazul cărora sistemul imunitar îşi atacă propriile celule sănătoase, cum ar fi lupusul şi artrita reumatoidă.

„Am identificat semnale ale activităţii autoanticorpilor care sunt de obicei asociate inflamaţiei cronice şi leziunilor ce implică anumite sisteme de organe şi ţesuturi, cum ar fi articulaţiile, pielea şi sistemul nervos”, a declarat Susan Cheng din cadrul aceluiaşi institut de la Cedars-Sinai şi coautoare a studiului.

Unii dintre autoanticorpi au fost asociaţi cu boli autoimune care afectează de obicei mai des femeile decât bărbaţii. În acest studiu, însă, bărbaţii au prezentat un număr mai mare de autoanticorpi comparativ cu femeile.

Studiul a fost efectuat pe persoane infectate înainte de apariţia vaccinurilor și va fi folositor identificării modalităţilor de tratare şi chiar de prevenire a dezvoltării acestor efecte la persoanele cu risc.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.