Acasă Actualitate Subordonații lui Oprescu au pregătit un tun de 1 milion de euro...

Subordonații lui Oprescu au pregătit un tun de 1 milion de euro pentru prietenii lui Ponta

DISTRIBUIȚI

Directorul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București, Gabriel Iosif, protejatul lui Oprescu, continuă fără nicio jenă seria ilegalităților pe bani publici. De data aceasta, Iosif a atribuit ilegal un contract-cadru de asistență juridică în valoare de aproximativ 1 milion de euro firmei de avocatură Șova și Asociații, în luna ianuarie a anului 2009, chiar dacă legea îl obliga să facă licitație publică.

La aproximativ o lună după ce contractul a fost încheiat cu firma de avocatură, directorul ALPAB și echipa lui „fantastică“ își dau seama că sunt într-o ilegalitate fără margini și decid să ascundă urmele. Ca atare, lansează patru invitații de participare, pentru patru firme de avocatură, printre care se află, bineînțeles, Șova și Asociații. Astăzi, la sediul ALPAB urmează să se desfășoare un simulacru de demers legal, menit să acopere månăriile actualei conduceri. Interesant  este faptul că reprezentantul firmei cåștigătoare, Doru Dan Șova (foto stânga), nu este un oarecare. Este membru PSD din 2001, senator PSD de Olt din 2008 și fost șef al lui Victor Ponta, care, pånă la numirea în funcția de ministru, a fost senior partener la firma lui Șova. Nebănuite sunt căile pesediste care duc la primarul, așa-zis independent, Sorin Oprescu!

Directorul ALPAB, Gabriel Iosif (foto), instalat de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, în funcție încă de la începutul mandatului său, a prins gust pentru ilegalități. În prea puținul timp de când este director (șase luni), Iosif a fost foarte ocupat. Prima sa grijă a fost paza copiilor și a cetățenilor care se plimbă prin parcurile bucureștene. Astfel că a încredințat, fără licitație, paza parcurilor unei firme care avea un singur angajat și venituri de trei lei. A urmat licitația pentru achiziția de combustibil. A fost câștigată de Petrom, însă Iosif a ignorat-o și a încheiat contractul cu o firmă din Constanța, al cărui administrator, Gheorghe Chealfă, e un controversat om de afaceri, prieten și partener de afaceri cu personaje precum Ovidiu Tender, Corneliu Iacobov sau Viorel Hrebenciuc. Chealfă a făcut parte din rețeaua de afaceriști acuzați că au contribuit la falimentarea Rafo Onești. Chealfă a fost sponsor oficial al PSD-ului, în 2000, susținând financiar campania lui Ion Iliescu, prieten vechi al primarului Oprescu. Însă Gabriel Iosif ne face noi surprize, atribuind alte contracte ce implică bani publici și altor personaje cu legături adânci în partidul de suflet al lui Sorin Oprescu, PSD.

1 milion de euro, dat pe „ochi frumoși“

La data de 26.01.2009, ALPAB, prin directorul general Gabriel Iosif, a încheiat, fără licitație publică, un contract de asistență juridică cu firma de avocatură Șova și Asociații (vezi facsimil 1).  Contractul, estimat chiar de către consilierul juridic al ALPAB, Sofian Alina, la aproximativ 1 milion  de euro, a fost încheiat pe o durată de patru ani. Inteligenta consilieră își dă seama la o lună după încheierea contractului că era necesară și o licitație (doar sunt bani publici!) și a sesizat  că șeful ei, Gabriel Iosif, a încheiat un contract ilegal în valoare de 20.000 de euro pe lună. Prin urmare,  Iosif se decide, împreună cu echipa „fantastică“ de la ALPAB, să invite la discuții patru firme de avocatură, pentru a se acoperi cu hârțogăraie și pentru a-și ascunde urmele. Ca atare, la 24.02.2009, consilierul juridic al ALPAB solicită achiziționarea unui „contract de asistență juridică  pentru buna desfășurare a activității în cadrul insituției“ (vezi facsimil 2). 

Două zile mai târziu, pe 26.02.2009, trimite invitație de participare pentru patru firme de avocatură: SC Ștefănică & Florea ( facsimil 3), SC Biriș Goran SCA, cabinetul de avocat „Ștefan Florin-Vasile“ și evident, marele câștigător al unui contract extrem de bănos, SCA Șova și Asociații. Data limită de depunere a ofertelor, precum și deschiderea, vor avea loc chiar astăzi. Numai că Șova și Asociații au deja con-tractul semnat, iar ceilalți sunt simpli participanți la un spectacol de circ.

Legături primejdioase…

Personajele care și-au dat girul și care au stat la baza acestei afaceri sunt directorul general al ALPAB – Gabriel Iosif, șefa Serviciului Finaciar – Monica Coban, șefa Serviciului Achiziții – Dinu Magdalena Mihaela, și ultima, dar nu și cea din urmă, consilierul jurdic, „specialistă“ în estimări valorice, Sofian Alina. Sora acesteia din urmă, Carolina Sofian, este chiar secretara directorului general, Gabriel Iosif. Potrivit unor surse ALPAB, cele două surori fac obiectul unei anchete a DNA, deoarece au fost angajate fără concurs, așa cum prevede legea. Însă, la ALPAB, concursurile și licitațiile par să fie noțiuni necunoscute.

De ce Șova?

Dan Șova, reprezentantul firmei de avocatură câștigătoare a contractului cu ALPAB, este membru PSD din 2001, vicepreședinte al departamentului pentru justiție al PSD. Avocatul Dan Șova a primit de la PSD un colegiu uninominal în județul Olt, în prezent fiind senator. Doru Dan Șova este fiul avocatei Ana Diculescu-Șova, cea care l-a reprezentat în mai multe procese chiar pe Adrian Năstase, actual președinte de Consiliu Național în PSD și apropiat al lui Ion Iliescu. În plus, casa de avocatură Șova și Asociații a fost și „locul de muncă“ al vicepreședintelui PSD și actual ministru pentru Relația cu Parlamentul, Victor Ponta, acesta fiind senior partner la firma de avocatură Șova și Asociații. Dan Șova este managing partner, deci a fost șeful lui Ponta. Grație acestei relații, tânărul Dan Șova a fost promovat în PSD direct pe postul de șef al Departamentului de justiție al partidului. Tot Victor Ponta a fost cel care l-a introdus pe listele parlamentare ale PSD, în 2008.

Pe lista „dalmațienilor“

Coaliția pentru un Parlament Curat l-a introdus în noiembrie anul trecut pe Victor Ponta pe lista „dalmațienilor“, scriind în raportul făcut public în campania electorală că, în mandatul parlamentar 2004-2008, acesta a făcut afaceri cu statul, reprezentând complexurile energetice Turceni și Rovinari ca avocat în asociere cu firma de avocatură Șova și Asociații, reprezentată de avocatul Dan Șova. Senatorul PSD Dan Șova a negat acuzațiile, susținând că nu a fost asociat cu Ponta în contractul de la Turceni. „Domnul Ponta s-a suspendat din avocatură de când este ministru. Nu am fost asociat cu el la Turceni și Rovinari, am avut un parteneriat cu cabinetul său de avocatură, dar pentru niște dosare la Mizil, în care m-a ajutat. M-am săturat să explic că Victor Ponta este un nimeni în avocatura românească! Eu sunt un nume! Așa am câștigat contractele!“, a declarat, pentru ziarul „Cotidianul“, Dan Șova.

Licitația publică era obligatorie

Potrivit legii, Gabriel Iosif ar fi trebuit să anunțe Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) în legătură cu orice  contract cu valoare mare, precum și Unitatea pentru Coordonarea și Verificarea Achizițiilor Publice (UCVAP) și ar fi nece-sitat obligatoriu licitație publică. Însă, Gabriel Iosif nu a mai trecut valoarea contractului, astfel că acesta nu mai trebuia raportat nici la ANRMAP, nici la UCVAP. Ca atare, licitația a fost câștigată cu o lună înaintea deschiderii ofertelor, iar estimarea contractului a fost făcută de către o domnișoară (Sofian Alina) care avea cel puțin patru șefi mai competenți în acest domeniu (facsimil 4).

ALPAB – pușculița lui Oprescu

Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București este printre puținele  structuri aflate direct în subordinea primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, cele mai multe fiind direct subordonate Consiliului General. Poate aceasta este explicația pentru numărul mare de PSD-iști care au câștigat contracte bănoase cu primăria Capitalei, prin intermediul ALPAB, fără licitație sau ignorând câștigătorii de drept ai licitației. Sorin Oprescu a transformat practic ALPAB în pușculița pesediștilor și a grupurilor de interese care l-au sprijinit să ajungă Primar General.

Schimb pe schimb…

Pe lângă relațiile cu primarul Oprescu, via PSD și Victor Ponta, cabinetul lui Dan Șova (foto) și-a demonstrat fidelitatea față de primarul general chiar înainte de semnarea controversatului contract de asistență juridică. Potrivit informațiilor noastre, cu patru zile înainte de semnarea contractului, adică pe 22.01.2009, ALPAB și Primarul General al Municipiului București au întocmit prin firma de avocatură Șova și Asociații o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, plângere care a stat la baza dispoziției de suspendare chiar în aceeași zi a fostului director ALPAB, Virgil Cârstea, acesta fiind doar formal reintegrat în serviciu. Așa cum se știe, Cârstea câștigase în instanță procesul intentat împotriva primarului Oprescu, care l-a destituit abuziv de la ALPAB, pentru a-i promova pe aceia care semnează pe bandă rulantă contracte ilegale, probabil la indicațiile prețioase ale primarului.
Efortul lui  Șova de a-l ține departe pe Cârstea de ALPAB a fost răsplătit cu un contract gras de aproximativ un milion de euro din banii publici, contract încheiat la doar patru zile după formularea plângerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.