Acasă Actualitate Sunt noile dispozitive de scanare corporală de pe Otopeni invazive și periculoase...

Sunt noile dispozitive de scanare corporală de pe Otopeni invazive și periculoase pentru sănătate?

DISTRIBUIȚI

În ultima ședință a plenului Senatului, miniștrii de Interne și cel al Transporturilor au fost întrebați despre introducerea în sistemul de scanare a pasagerilor a unei tehnologii noi, invazive, care a suscitat în mediile științifice și în societatea civilă vest-europeană și de peste ocean dezbateri aprinse și controverse serioase legate de efectele produse asupra sănătății precum și a demnității umane.

Senatorul Vasile Cristian Lungu de la PMP a explicat: „Acest tip de tehnologie a trezit numeroase controverse, mai ales pentru faptul că produc imagini nud ale pasagerilor care, ulterior, au ajuns în spațiul public, și mediul online, precum Facebook sau Instagram. ‘

Principalele semnale de alarmă ridicate de introducerea acestei tehnologii sunt legate de:

— justificarea stringenței folosirii acesteia raportat la siguranța/gradul ridicat de pericol care pun în pericol sănătatea pasagerilor;

— justificarea costurilor ridicate asociate introducerii acestui tip de scanare (aparatele în sine, costurile cu instruirea personalului, etc. )

— respectarea cerințelor minimale în materie de viață privată a pasagerilor care sunt obliga?i să intre într-un astfel de scaner în următoarele aspecte: ofițerul SRI care scanează imaginea trebuie să beneficieze de un spațiu închis și separat față de pasagerul a cărui imagine nud este scanată, ofițerul SRI care analizează imaginea pasagerului trebuie să fie de același sex cu pasagerul a cărui imagine nud este analizată, fiecare pasager trebuie informat că scanarea cu acest tip de tehnologie invazivă este strict opțională și, foarte important, fiecare pasager trebuie informat, dar mai ales femeile însărcinate și copiii, că acest tip de tehnologie poate produce efecte nocive asupra sănătății lor. Afirmațiile prezentate mai sus sunt întărite de studii precum și de recomandările făcute în acest sens de UE.

 

‘Poate cel mai important aspect care trebuie luat în discuție este dreptul la intimitate și la viață privată a pasagerilor, drepturi care sunt călcate în picioare prin această metodă invazivă’ a mai precizat senatorul Lungu. Personal am investigat site-urilor tuturor aeroporturilor din România și am constatat că site-urile consultate, care au legătură cu securitatea frontierelor și controlul pasagerilor, nu prevăd elemente care să pună în temă pasagerii cu privire la noile scanere invazive.’, a concluzionat senatorul.

 

1 COMENTARIU

  1. Chiar despre asta am citit recent într-o carte a dr. Michael Greger că aceste scanere produc cancer, chiar dacă boala nu apare imediat ci peste câțiva ani. Sub presiunea opiniei publice aceste aparate nu au mai fost folosite pe teritoriul USA. Dar și zborul cu avionul te expune la radiații și oamenii nu sunt preveniți, cel puțin în România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.