Acasă Actualitate Suspiciuni de fals în ograda primarului Neculai Onțanu. Cum se construiesc „din...

Suspiciuni de fals în ograda primarului Neculai Onțanu. Cum se construiesc „din pix” două etaje

DISTRIBUIȚI

Primarul sectorului 2, Neculai Onțanu, a fost luat în vizor de procurorii anticorupție după ce subordonații acestuia au emis mai multe documente asupra cărora planează suspiciuni serioase de fals. Procurorii DNA București analizează circumstanțele în care instituția condusă de liderul UNPR, a emis, sub semnătura primarului Onțanu și a altor funcționari publici, trei autorizații de construcție, cu același număr de înregistrare și aceeași dată, pentru același imobil. Mai mult, fiecare dintre autorizații stabilește condiții tehnice diferite, iar pe una din ele o caracteristică esențială este modificată cu pixul!
Din primele date ale anchetei a rezultat că pe strada Barbu Brădescu, din București, a fost ridicat, la numărul 50, un imobil cu patru etaje, cu toate că autorizația de construire și Planul Urbanistic Zonal permiteau un regim de înălțime care se limita la parter plus două etaje.
Construcția, despre care se crede că ar fi fost ridicată cu documente falsificate, a intrat în atenția procurorilor DNA, care verifică anumite suspiciuni de corupție ale unor persoane din administrația locală, susțin surse din cadrul instituției
Dacă bănuielile de corupție sunt mai mult sau mai puțin întemeiate la acest moment, este însă de necontestat că imobilul construit în strada Barbu Brădescu nr. 50, din sectorul 2 al Capitalei a primit trei autorizații de construire diferite de la primarul Neculai Onțanu. Mai exact, toate au același număr de înregistrare, dar ca­racteristici tehnice diferite. Ba chiar, prima dată, angajații direcției Urbanism din cadrul Primăriei Sectorului 2 au emis autorizația de construcție pe numele vechilor proprietari ai terenului, ”din eroare”, așa cu au explicat anchetatorilor. Nu poate fi însă nici o greșeală modificarea ulterioară, cu pixul, a unei caracte­risitici esențiale a construcției, adică două etaje suplimentare, iar în acest caz nici măcar ștampila primăriei aplicată pe mo­dificare nu-i poate conferi etajelor ”din pix” legalitate. Astfel, potrivit autorizației 741/69B din 1.09.2011, se autorizează construirea clădirii de locuit cu subsol parter și două etaje, (S+P+2E), pentru ca apoi în autorizația modificată cu pixul să apară  S+P+2E+3Er, adică alte două etaje ridicate peste noapte. Situația incredibilă este cunoscută de Inspec­toratul de Stat în Construcții, care însă a dispus, doar pe hârtie, oprirea lucrărilor, care au continuat însă în ciuda interdicției autorităților.
 „Nu se autorizează continuarea executării lucrărilor. La controlul efectuat de reprezentanții instituției noastre s-a constatat că la imobilul de la adresa sus menționată, str Barbu Brădescu nr 50, sector 2, Primarul Sectorului 2 a emis două autorizații de construire având același număr de înregistrare, aceeași adre­să, dar titulari diferiți. De asemenea, s-a constatat că între cele două autorizații de construire au survenit mo­dificări în ceea ce privește caracteristicile construcției. Domnul Savu Gabriel (proprietarul terenului, n.r.) nu a îndeplinit măsurile dispuse în procesul-verbal de verificare a lucrărilor ajunse în faza determinantă. Continuarea lucrărilor va fi posibilă numai după soluționarea neconformităților mențio­nate în actul de control menționat”. Mai mult decât atât, ISC intenționează demolarea etajelor ridicate în condiții ilegale, dar acest lucru se poate face numai în urma unui proces.
Documentele construcției din Barbu Brădescu au ajuns pe masa procurorilor DNA, după ce antreprenorul, SC Maft Consulting SRL, a ”divorțat” de proprietarii construcției, care au decis să o continue în regie proprie. Anul trecut, anchetatorii s-au sesizat și au demarat o verificări, descoperind. în culisele afa­cerii, că proprietarul din acte, Gabriel Savu, în vârstă de 72 de ani, este fratele vitreg al unei directoare de sucursală a Băncii Carpatica, Carmen Bârnea. Procurorii bănuiesc că Savu este numai un proprietar de fațadă, afacerea fiind controlată, din umbră, de fii directoarei, Octavian și Răzvan Bârnea, cei doi fiind, de fapt, adevărații beneficiari ai clădirii. Anchetatorii DNA București verifică și anumite informații care arată că pentru ridicarea imobilului  mama celor doi frați Bârnea, cu funcție de conducere în banca Carpatica, i-ar fi pus constructorului anumite condiții. Aceasta pentru că antreprenorul dorea să obțină de la bancă un împrumut pentru ridicarea altei construcții, în Băneasa, dar nu îndeplinea toate condițiile cerute de instituția de creditare. Astfel, Carmen Bârnea i-ar fi propus să-i dea bani cu „camătă”, doar cu condiția de a-i construi clădirea din str. Barbu Brădescu nr. 50,  la un preț ”special” iar sumele de bani împrumutate să-i fie înapoiate cu o dobândă de 15%. Suma totală dată cu camătă ar fi depășit circa 400.000 euro, conform informațiilor din interiorul anchetei, iar procurorii se află încă în faza strângerii de probe cu privire la aceste presupuse fapte.

Mihai Niculescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.