Acasă Actualitate Tarata Culita a primit ilegal subventii de sapte milioane de dolari

Tarata Culita a primit ilegal subventii de sapte milioane de dolari

DISTRIBUIȚI

In timpul guvernarii PSD, controversatul om de afaceri nemtean Tarata Culita isi facuse un obicei din a-si alimenta conturile din bani publici. Acest aspect este evidentiat si in raportul de control pe anul trecut al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale.

-SC TCE 3 Brazi SRL Piatra-Neamt (nr. red. – firma controlata de Tarata Culita), punct de lucru Braila, a primit, in perioada 2002-2004, sume cu titlu de sustinere financiara din partea statului in valoare totala de 277,9 miliarde de lei, fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare. La data controlului, SC TCE 3 Brazi SRL, ca urmare a derularii clauzelor contractului de arenda nr. 1 din 28.08.2001, avea datorii catre Agentia Domeniilor Statului in valoare de 5.295.618,63 EURO, echivalentul a 192,9 miliarde de lei, ceea ce reprezinta o cantitate de 44.440, 54 tone grau STAS-, se precizeaza foarte clar in raportul de control intocmit de catre subalternii ministrului Gheorghe Flutur. Practic, Tarata Culita a primit din partea statului cele 277,9 miliarde de lei, aproximativ sapte milioane de dolari, ca despagubire pentru suprafetele agricole calamitate pe care le are in arenda de la ADS in Insula Mare a Brailei, dar, in acelasi timp, a beneficiat de subventii ca orice producator agricol.


Raportul de control al MAPDR mai scoate in evidenta faptul ca, -fara temei legal, ADS a compensat debitele reprezentand arenda datorata si neachitata la termen de SC TCE 3 Brazi SRL Piatra Neamt, in suma de 32,9 miliarde de lei, cu sumele cuvenite acesteia cu titlul de sustinere financiara a agriculturii de catre stat-.

In perioada 2002-2004, nivelul creantelor neincasate de la diversi agenti economici de catre ADS, in urma actiunilor de privatizare, concesionare si arendare, s-a dublat de la 1.500 miliarde de lei la jumatatea anului 2002 la 3.365,6 miliarde de lei la 31.XII.2004.

Trebuie precizat ca in 2001, pe 28 august, s-a incheiat contractul de arenda nr. 1 prin care ADS transmitea pentru 20 de ani -dreptul si obligatia de exploatare a terenului cu destinatie agricola in suprafata totala de 59.905 ha din perimetrul Insulei Marii a Brailei, judetul Braila, proprietate de stat- catre firma controlata de Tarata Culita – -TCE 3 Brazi- SRL din Piatra Neamt. Dar imediat dupa arendare, firma fostului deputat PSD a incheiat un contract de asociere in participatiune (nr. 6823/2001) cu societatea Cerealcom VS SA Piatra Neamt apartinand controversatului om de afaceri Gheorghe Strungariu. -Curentul- a demonstrat ca asocierea este ilegala, deoarece in contractul de arenda nr. 1/2001 se precizeaza foarte clar ca -arendasul (SC <TCE 3 Brazi> SRL Piatra Neamt) are obligatia sa nu cedeze ori sa instraineze in orice fel exploatarea, folosinta sau uzufructul terenului cu destinatie agricola arendat, fie prin subarendare, inchiriere, cesiune, asociatiune in participatiune sau orice alte conventii, si nici sa le dea in gaj, in garantie, sa le angajeze in nici un fel, sa le ipotecheze ori sa accepte vreo creanta asupra lor ori masura de sechestru, ori proprire pe venit, fie ele si asiguratorii, fara acceptul prealabil expres si in scris al arendatorului (n.r. – ADS)-.

Astazi, la Tribunalul Municipiului Bucuresti – Sectia Comerciala se judeca rezilierea contractului de arenda dintre ADS si firma lui Tarata Culita. Culmea tupeului, pentru acest proces, ex-deputatul nemtean a solicitat MAPDR o adeverinta, care urma sa fie depusa in instanta, in care sa se mentioneze ca acel contract de arenda a terenurilor din Insula Mare a Brailei este legal. Pentru ca a fost refuzat, Tarata Culita i-a actionat in instanta pe mai multi reprezentanti ai ministerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.