Acasă Actualitate Tăriceanu: PNL riscă să fie sancționat la vot dacă va susține majorări...

Tăriceanu: PNL riscă să fie sancționat la vot dacă va susține majorări de taxe

DISTRIBUIȚI

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu suține că PNL riscă să fie sancționat la vot, cu ocazia alegerilor de anul viitor, dacă va susține măsurile de majorare a unor taxe, deoarece electoratul liberal nu se va mai simți reprezentat de măsurile guvernamentale.
Tăriceanu a susținut la RFI că "există un risc, fără îndoială", ca PNL să piardă din electoratul tradițional, iar acest lucru să se vadă la urne anul viitor.
"Dacă astfel de măsuri vor fi adoptate, dacă ele nu vor fi clar explicate și justificate, dacă se poate produce o justificare și chiar și în aceste condiții, nu m-ar mira să existe o sancționare din partea electoratului și mi-e teamă ca această sancțiune să nu vizeze cu precădere PNL, de la care există o serie de așteptări", a afirmat fostul premier.
El a menționat că punctul său de vedere este susținut de mai mulți colegi din PNL și ar urma să facă subiectul discuțiilor din cadrul Delegației Permanente a PNL de la finalul lunii.

"Noi, totuși, trebuie să venim în întâmpinarea publicului care ne-a votat, în întâmpinarea electoratului cu măsurile pe care le așteaptă de la noi. Măsurile pe care le așteaptă publicul de la noi nu sunt în niciun caz cele de majorare a taxelor, într-o formulă simplistă, aș spune, atâta vreme cât există atâta evaziune fiscală. Cred că fiecare cetățean de rând când vede că în stânga lui și-n dreapta lui sunt unii care scapă la plata taxelor și el se conformează, nu va fi deloc bucuros să suporte o sarcină suplimentară de taxe și de impozite. Și sigur că acest lucru îl va putea duce în situația să ne aplice o sancțiune la vot", a mai precizat Tăriceanu.
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a criticat măsura care ar urma să fie promovată de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, el declarând pentru MEDIAFAX că reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale în domeniul panificației.
"Mi se pare o greșeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăți care joacă un rol de protecție socială într-o economie de piață. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aștepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obține un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăți pe care o au și în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane", a declarat Tăriceanu pentru MEDIAFAX.
Deputatul PNL Alina Gorghiu a precizat că este de acord cu afirmațiile fostului premier Călin Popescu Tăriceanu privind "grava eroare de politică fiscală" care ar duce la supraimpozitarea veniturilor din chirii.
Ministerul Finanțelor a precizat, marți seară, într-un comunicat, că introducerea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute din chirii de către persoanele fizice, prevăzută în noua scrisoare cu FMI, reprezintă doar "un prim pas" pentru ca aceste contribuții să fie plătite de persoanele care obțin venituri din altă sursă decât salariul.
"Referitor la introducerea CASS (contribuției de asigurări sociale de sănătate) în cazul veniturilor obținute din chirii de persoanele fizice, precizăm ca această măsură are în vedere lărgirea bazei de contribuție, reprezentând un prim pas în vederea implementării unei abordări fiscale unitare, astfel încât contribuțiile pentru sănătate să fie plătite de către persoanele care obțin venituri și din alte surse decât cele de natură salarială", se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Finanțelor.
Șeful misiunii FMI în România, Andrea Schaechter, a declarat săptămâna trecută, referindu-se la modificarea Codului Fiscal, că este necesară și lărgirea bazei de contribuții sociale, astfel încât sistemul să poată fi durabil și sustenabil.
Autoritățile române au convenit la finele lunii iulie cu FMI și Comisia Europeană (CE) un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, sumă împărțită egal de cele două instituții financiare internaționale, acordul stand-by urmând să fie discutat de boardul FMI în toamnă.
Cel mai recent acord al României cu FMI și UE, în valoare de 5 miliarde de euro și finalizat în luna iunie, a fost de asemenea de tip preventiv, după o înțelegere stand-by de circa 13 miliarde de euro semnată în 2009 și încheiată în 2011.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.