Acasă Actualitate Tariceanu, Vladescu si Marko Bela, primii repetenti ai tarii

Tariceanu, Vladescu si Marko Bela, primii repetenti ai tarii

DISTRIBUIȚI

Sindicalistii din educatie au pichetat ieri, timp de doua ore, sediul guvernului, in semn de protest fata de indiferenta cu care sunt tratati de membrii executivului, si mai ales pentru nerespectarea acordului semnat in toamna anului trecut. Nemultumirile au fost exprimate, ieri, in mod pasnic de sindicalistii Federatiei -Spiru Haret-, insa acestia ameninta cu manifestari mult mai dure. Totodata, ei au intocmit o lista cu repetentii tarii: premierul Calin Popescu Tariceanu, ministrul de finante, Sebastian Vladescu, si Marko Bela, responsabil cu domeniul invatamantului.


Desi sindicalistii nu s-au inghesuit sa se stranga in fata guvernului – dintr-un numar de 200 de dascali anuntati, abia daca au venit putin peste 50 – acestia si-au sustinut cu tarie intentia de a boicota sfarsitul de an scolar si testele nationale.

-Invatamantul a devenit o minge de ping-pong-

-Cadrele didactice din Federatia -Spiru Haret- il declara repetent pe elevul Calin Popescu Tariceanu din cauza nerespectarii angajamentelor, il declara repetent pe elevul Sebastian Vladescu, pentru ca nu a alocat sumele de 1,1 miliarde de euro, necesare pentru dezvoltarea infrastructurii sistemului de invatamant romanesc, si, bineinteles, il declara repetent pe Marko Bela, vicepremier al Romaniei, care raspunde de invatamantul romanesc. Din pacate, acesta din urma nu s-a facut remarcat decat printr-o tacere deplina si prin faptul ca pentru domnia sa este mai important sa gestioneze taberele pe care le-a luat de la Ministerul Educatiei si le-a transferat Autoritatii Nationale pentru Tineret. Colegii nostri sunt pregatiti sa reia oricand conflictul care a fost suspendat in 28 noiembrie 2005-, a declarat Marius Nistor, presedintele executiv al Federatiei -Spiru Haret-. Mai mult decat atat, dascalii reclama faptul ca, in acest moment invatamantul a devenit -o minge de ping-pong- intre doua parti ale coalitiei. In acest sens, Gheorghe Izvoranu, presedintele Federatiei -Spiru Haret-, a declarat ca -de o parte a baricadei este Tariceanu – Vladescu – Marko Bela, iar de cealalta parte – PD. Acestia isi dau crosee pe seama invatamantului, ceea ce este o mare bataie de joc-.

Abecedar pentru premier

Dupa ce premierul Tariceanu a sustinut sus si tare ca -s-au indeplinit toate punctele din acord-, sindicalistii i-au pregatit drept cadou un abecedar, pentru a invata sa citeasca si sa constate ca -punctul doi e total nerezolvat-, respectiv cel legat de salarizare. La sfarsitul manifestarii, liderii sindicalistilor au fost primiti la Palatul Victoria de catre reprezentantul pe probleme de dialog social al guvernului. Ulterior, ministrul Mihail Hardau a anuntat ca marti va avea loc o intalnire cu sindicatele, intrunire in timpul careia vor fi luate in discutie mai multe probleme, inclusiv o -rectificare substantiala-. Incalcarea acordului din noiembrie 2005 a fost de mai multe ori reclamata de cadrele didactice. Federatia Educatiei Nationale (FEN) a anuntat recent ca a inceput strangerea de semnaturi pentru redeschiderea conflictului de munca, considerand ca guvernul nu si-a respectat angajamentele luate in toamna anului trecut. Potrivit executivului, salariile personalului didactic sau nedidactic urmau sa fie majorate cu aproape 12% (cu 5,5% la 1 ianuarie 2006, fata de nivelul din decembrie 2005, si cu 6% de la 1 septembrie 2006, fata de august 2006). In urma acestor majorari succesive, salariul mediu al cadrelor didactice ar urma sa creasca cu peste 1.250.000 lei vechi, reprezentand in termeni reali – suplimentar fata de nivelul estimat al inflatiei – o crestere nominala de 4,51%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.